Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟ τουρισμός πόλης στην Ευρώπη ανακάμπτει, με τον Νότο να πρωτοστατεί
City break

Ο τουρισμός πόλης στην Ευρώπη ανακάμπτει, με τον Νότο να πρωτοστατεί

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το Λονδίνο (-23% στις διεθνείς αφίξεις), το Παρίσι (-18%) και η Κωνσταντινούπολη (+9%), καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων, σαφές σημάδι ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής προς τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ευρώπης και τη μεγάλη πολιτιστική τους προσφορά.

Νέα ανάλυση από την εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων και συνεργάτη της City Destinations Alliance (CityDNA), ForwardKeys, αποκάλυψε στην ετήσια συνάντηση “CEO Meeting of Capital and Major Cities by CityDNA”, ότι τα τελευταία δεδομένα αεροπορικών εισιτηρίων δείχνουν τις ευρωπαϊκές πόλεις σε τροχιά ανάκαμψης το δ’ τρίμηνο του έτους.

Ενώ η ανάκαμψη διεθνών ταξιδιών παγκοσμίως το δ’ τρίμηνο του 2022 βρίσκεται 30% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η ευρωπαϊκή ήπειρος ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο στο -24%. Αυτό αντιπροσωπεύει επίσης μια επιτάχυνση σε σύγκριση με το -30% που καταγράφηκε στην Ευρώπη το φετινό γ’ τρίμηνο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, παρ’όλο που η Νότια Ευρώπη εξακολουθεί να ηγείται (με -14% στις διεθνείς αφίξεις), άλλα μέρη της ηπείρου την πλησιάζουν, όπως η Βόρεια Ευρώπη (-20%), η Δυτική Ευρώπη (-26%) και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (-55%).

“Η Νότια Ευρώπη εξακολουθεί να πρωτοστατεί, ενώ και άλλα μέρη της Ευρώπης σημειώνουν καλή πρόοδο, όπως φαίνεται στη Βόρεια Ευρώπη κατά τη δημοφιλούς χειμερινής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλήττει όχι μόνο τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και τους γειτονικούς προορισμούς”, λέει ο Olivier Ponti, VP of Insights της ForwardKeys.

Οι αστικοί προορισμοί, που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του COVID-19 κλείνουν τώρα το χάσμα με άλλες μορφές τουρισμού πόλης. Αυτή η τάση αποδεικνύεται από την εξέλιξη του δείκτη “CityDNA City”, ο οποίος συνδυάζει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πόλεις και καταγράφει μείωση 23% στις διεθνείς αφίξεις το δ’ τρίμηνο, σε συμφωνία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του -24%.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το Λονδίνο (-23% στις διεθνείς αφίξεις), το Παρίσι (-18%) και η Κωνσταντινούπολη (+9%), καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων, σαφές σημάδι ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής προς τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ευρώπης και τη μεγάλη πολιτιστική τους προσφορά.

“Τα καλά αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης επιτεύχθηκαν από την ταχεία επέκταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του προορισμού, την αδύναμη τουρκική λίρα και μια σταθερή πολιτική ‘ανοιχτή για την επιχειρηματικότητα’. Σε σύγκριση με το 2019, η Κωνσταντινούπολη καταγράφει 6% περισσότερες θέσεις στις διεθνείς πτήσεις”, προσθέτει ο Ponti.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2023, το α’ τρίμηνο στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει καλά, με μόλις -20% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

“Η διαρκής ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ ενθαρρυντική, μετά από όλες τις προκλήσεις που έχουν υπομείνει τα μέλη μας τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των ταξιδιωτών στους προορισμούς μας, θέτει τη διεθνή συνεργασία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας”, λέει η πρόεδρος της City Destinations Alliance, Petra Stušek. “Εμείς και τα μέλη των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), δεσμευόμαστε έντονα για την ανοικοδόμηση του τουρισμού και την επίτευξη ακόμα υψηλότερης ποιότητας ζωής και καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης στους προορισμούς μας”, προσθέτει η Stušek.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024