Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗ Ελλάδα στο top10 των χωρών με τουριστική ανάπτυξη το 2023
Τάσεις

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών με τουριστική ανάπτυξη το 2023

Στις αγορές εξερχόμενου τουρισμού, οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή με 18% στις προγραμματισμένες κρατήσεις πτήσεων. Ακολουθούν η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η ForwardKeys, κορυφαία εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων, σε ανάλυσή της για τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς και αγορές σε σύγκριση με πέρυσι και με τα επίπεδα προ πανδημίας (2019), έχει εντοπίσει έξι σημαντικές τάσεις στα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.  Αυτές είναι:

  • Η κυριαρχία των ΗΠΑ
  • Η αποσπασματική ανάκαμψη μετά την πανδημία
  • Η επανεκκίνηση της αγοράς της Άπω Ανατολής
  • Η ανθεκτικότητα των κλασικών παραλιακών προορισμών
  • Ο καύσωνας
  • Οι καλοκαιρινές κρατήσεις πτήσεων (1 Ιουλίου – 31 Αυγούστου) ήταν διεθνώς στο -23% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία (2019) και 31% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, η Ελλάδα είναι στην 7η θέση, στην κατάταξη των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη το 2023 (αύξηση 6% σε σχέση με το προ-πανδημικό έτος 2019 και αύξηση 11% σε σχέση με το 2022).

Οι ΗΠΑ στο Νο1

Στην κατάταξη των προορισμών-χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις ανά μερίδιο κρατήσεων στις προγραμματισμένες πτήσεις, οι ΗΠΑ ήταν στην κορυφή της λίστας με σημαντική διαφορά, προσελκύοντας το 11% όλων των διεθνών επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι (1 Ιουλίου – 31 Αυγούστου). Ακολούθησαν η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ ήταν ακόμη πιο μπροστά στα εξερχόμενα ταξίδια.

Για τις περισσότερες χώρες, τα ταξίδια ήταν αυξημένα σε σχέση με πέρυσι σε διψήφιο ποσοστό, αλλά οι όγκοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα. Μια πιο προσεκτική ματιά στις παραδοσιακά μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο αποκαλύπτει την αποσπασματική φύση της ανάκαμψης. Οι ΗΠΑ, αυξημένες κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, μειώθηκαν μόλις κατά 1% σε σχέση με τον όγκο του 2019. Ωστόσο, άλλες παραδοσιακά μεγάλες αγορές προέλευσης ήταν πολύ πιο μακριά από το ρυθμό: η Γερμανία με 21% χαμηλότερα σε επίπεδα προ πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο με -20%, η Γαλλία με -17%, η Νότια Κορέα με -28%, η Κίνα με -67%, η Ιαπωνία με -53% και η Ιταλία με -24%.

Εντυπωσιακές είναι επίσης οι διαφορές στον ταξιδιωτικό όγκο σε σύγκριση με πέρυσι, οι οποίες αποκαλύπτουν πόσο πίσω βρισκόταν η Άπω Ανατολή λόγω του lockdown – αλλά τώρα “ανεβάζει στροφές”, με τρεις ασιατικές χώρες στις δέκα πρώτες αγορές, δηλαδή τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία και παρουσιάζοντας τουλάχιστον τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2022. Επίσης, ενώ η κινεζική αγορά εξερχόμενου τουρισμού ήταν από τις πιο αργές στον κόσμο σε ανάκαμψη, βρίσκεται πλέον στην 7η θέση διεθνώς, χάρη στο τεράστιο μέγεθός της.

Οι κλασικοί παραλιακοί προορισμοί είναι οι πιο ανθεκτικοί

Κοιτάζοντας τους προορισμούς που τα κατάφεραν καλύτερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, η λίστα περιλαμβάνει χώρες που φημίζονται για τις παραλίες και τα ζεστά νερά τους. Όλες οι χώρες της κορυφαίας δεκάδας ξεπέρασαν το καλοκαίρι του 2019 και οι περισσότερες παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη συγκριτικά με πέρυσι. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Κόστα Ρίκα, με άνοδο 19% σε σχέση με το 2019 και 15% πάνω από το 2022. Ακολουθούν η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, η Τζαμάικα, το Πουέρτο Ρίκο, η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Τανζανία, οι Μπαχάμες και το Μεξικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα ταξίδια αναψυχής σε παραλιακούς προορισμούς αποδείχθηκαν τα πιο ανθεκτικά, με πολλές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στην Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού να εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και τους τουρίστες να καταφθάνουν – και οι προσπάθειές τους σίγουρα απέδωσαν καρπούς. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Περιορισμένη η επίδραση του καύσωνα

Ενώ οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Πορτογαλία είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις τηλεοπτικές οθόνες του κόσμου, είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στον τουρισμό, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες είχαν ήδη κάνει κράτηση. Μια σειρά από ακυρώσεις επηρέασε μεν τη Ρόδο, αλλά οι κρατήσεις πτήσεων επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ενώ οι κρατήσεις για τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία ήταν κατά 16% και 17% πίσω από το 2019, επέδειξαν καλύτερες επιδόσεις στην αγορά κρατήσεων τελευταίας στιγμής, πιθανώς επηρεασμένες από τον καύσωνα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024