Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚατρακύλα της τουριστικής φήμης της Ελλάδας λόγω κλιματικής αλλαγής – πλήττονται ακόμη Ιταλία και Ισπανία
'Ερευνα

Κατρακύλα της τουριστικής φήμης της Ελλάδας λόγω κλιματικής αλλαγής – πλήττονται ακόμη Ιταλία και Ισπανία

ETC

Η κάλυψη των πυρκαγιών στη Ρόδο, αλλά και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, είχαν ισχυρή επίδραση στη φήμη της Ελλάδας στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), η MMGY TCI Research – κορυφαίος πάροχος λύσεων βασισμένων σε δεδομένα για Οργανισμούς Μάρκετινγκ Προορισμών (DMOs) – διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη μελέτη για να διερευνήσει τον αντίκτυπο των συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή στη φήμη των ευρωπαϊκών προορισμών το 2023.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές κοινωνικής ακρόασης και αναλύοντας γραπτές κριτικές βιωσιμότητας, η μελέτη διερεύνησε την επικράτηση των συζητήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των συνολικών ταξιδιωτικών συζητήσεων. Προσδιόρισε επίσης κοινά θέματα και τον τόνο των ανησυχιών των καταναλωτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ενώ η πρόβλεψη μελλοντικών ταξιδιωτικών συμπεριφορών εν μέσω κλιματικής αλλαγής είναι περίπλοκη, αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην εποχική ζήτηση για ορισμένους προορισμούς και αλλαγές στη ζήτηση για συγκεκριμένες δραστηριότητες που προσφέρονται από αυτούς τους προορισμούς.

  1. Οι προορισμοί είναι πιθανό να δουν μια αλλαγή στη ζήτηση ανάλογα με την εποχή, για παράδειγμα μέσω μιας μεγαλύτερης ζήτησης για επισκέψεις κατά τη διάρκεια των μηνών μαρτίου, Απριλόυ, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
  2. Ορισμένοι προορισμοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια εκ νέου εστίαση στη ζήτηση δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε σχέση με την παραδοσιακή εστίασή τους (π.χ. περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται για πεζοπορία ορεινές περιοχές αντί για σκι).
  3. Προορισμοί που μπορεί προηγουμένως να είχαν αποκλειστεί λόγω δυσάρεστων καιρικών συνθηκών ενδέχεται να αποκτήσουν ζήτηση, καθώς το κλίμα τους γίνεται πιο εύκρατο.

chart ETC

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία επηρεάστηκαν περισσότερο στις συζητήσεις στο θέμα της κλιματικής αλλαγής στα ταξίδια το 2023. Επίσης, καθώς οι χώρες αυτές είναι από τους πιο ζεστούς και πιο επισκέψιμους ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ιστορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επικεντρώθηκαν σε αυτούς ήταν πολλές .

Η επίδραση της προσθήκης του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής στα ταξίδια στη φήμη του κάθε προορισμού καταγράφεται καταρχάς στο επίπεδο πολικότητας. Η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία για το 2023. Η κάλυψη των πυρκαγιών στο νησί της Ρόδου, καθώς και των πλημμυρών που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 2023, είχαν ισχυρή επίδραση στη φήμη της στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Η Ιταλία και η Ισπανία μοιράστηκαν το ίδιο επίπεδο πολικότητας όταν εισάγεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έχοντας παρόμοια προβλήματα όπως ξηρασίες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, το περιεχόμενο δεν περιείχε το επίπεδο εστίασης σε θέματα ασφάλειας που είχε στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, η διαφορά στην πολικότητα μεταξύ των ταξιδιωτικών συζητήσεων μόνο και των ταξιδιωτικών συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή ήταν επίσης υψηλότερη για τους τρεις προορισμούς. Η Ελλάδα σημειώνει πτώση 57 βαθμών, ακολουθεί η Ιταλία με 53 βαθμούς και τέλος η Ισπανία με 49 βαθμούς.

2024-ETC_Travelsat_Special-Report-on-Climate-Change

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024