Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕπανέρχεται η μάσκα ως υποχρεωτική από σήμερα 29 Ιουλίου για προσωπικό και κοινό
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Επανέρχεται η μάσκα ως υποχρεωτική από σήμερα 29 Ιουλίου για προσωπικό και κοινό

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.

Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), σε καταστήματα λιανικής, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, σε νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, αλλά και ασανσέρ.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εξίσου στις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.

Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου.

“Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού”, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα περισσότερα κρούσματα από το εξωτερικό προέρχονται από τα Βαλκάνια
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. “Στόχος η εικόνα αυτή να διατηρηθεί και να βελτιωθεί. Να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και ο καθένας από εμάς να παραμείνουμε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, όπως κάνουμε άλλωστε από την πρώτη μέρα αυτής της πανδημίας.

Για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει, έχουμε δημιουργήσει, όπως ξέρετε, έναν ειδικό αλγόριθμο, τον αλγόριθμο EVA. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελείται από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Vishal Gupta (University of Southern California), Hamsa Bastani (Wharton University of Pennsylvania) και Γιάννη Βλαχογιάννη”.

Ο αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF. Στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ. Τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρατηρούνται στη χώρα αυτή και ήδη έχουμε διπλασιάσει τα τεστ σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ‘υποδείξεις’, λοιπόν, του EVA, από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων, τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα, τα οποία λαμβάνουμε υπόψη μας για το ‘άνοιγμα’, αλλά και για το ‘κλείσιμο’ των συνόρων, αλλά και τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως η υποχρέωση όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία να έχουν στη διάθεσή τους αρνητικό μοριακό τεστ”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024