Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαμαρτυρία της ΠΟΕΤ για την έντονη προβολή των κρουσμάτων sars στην χώρα μας

Διαμαρτυρία της ΠΟΕΤ για την έντονη προβολή των κρουσμάτων sars στην χώρα μας

Με επιστολή της που έστειλε η ΠΟΕΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, προς τους ιθύνοντες του τουρισμού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους τουριστικούς φορείς, τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις

Με επιστολή της που έστειλε η ΠΟΕΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, προς τους ιθύνοντες του τουρισμού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και<...> τους τουριστικούς φορείς, τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για τον τουρισμό της χώρας μας η έντονη προβολή που έγινε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η υποψία ότι υπήρχε στην χώρα μας κρούσμα του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η ανακοίνωση τονίζει χαρακτηριστικά ότι `δεν χρειάζεται να τονίσουμε εμείς την ζημιά που μπορεί να κάνει μια πρωτοσέλιδη είδηση που πιάνει όλο το εύρος μιας εφημερίδας πρώτης κυκλοφορίας με τίτλο “ΑΓΩΝΙΑ για τον ιό”!! για ένα αμφίβολο ακόμα κρούσμα στην χώρα μας, όταν στην Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία υπήρξαν από 4-10 κρούσματα χωρίς να γίνει ανάλογος δημοσιογραφικός πανικός και όταν το Πεκίνο και το Χόνγκ Κόνγκ με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς έχουν αποχαρακτηρισθεί ως επικίνδυνες πόλεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!!!`.

Η ΠΟΕΤ πιστεύει ότι με την παγκοσμιοποίηση των μέσων και του διαδικτύου, τόσο ο έντυπος όσο και ο ηλεκτρονικός τύπος βρίσκεται σε λίγα λεπτά σε όλο τα διεθνή κέντρα και ιδιαίτερα στην καρδιά των πόλεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τροφοδοτούν κατά 75% τον ελληνικό τουρισμό, με αποτέλεσμα η διάδοση της αρνητικής αυτής εικόνας για την χώρα μας να έχει ολέθρια αποτελέσματα στον τουρισμό μας. `Η ανάγκη για νηφάλια και αντικειμενική πληροφόρηση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 γιατί όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στη χώρα μας και κάθε επικοινωνιακό λάθος μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά.`, αναφέρει η επιστολή.

Επίσης, τονίζεται η ευθύνη που έχουν οι αρμόδιες αρχές για τις παράμετρες ζημιές που δημιουργούνται στον τουρισμό από την έλλειψη συντονισμού για κάθε σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει. `Επιβάλλεται η άμεση επαφή με τις Τουριστικές Αρχές (Ε.Ο.Τ., Υπουργείο Ανάπτυξης κ.α.) για την ανταλλαγή απόψεων προκειμένου το εκάστοτε πρόβλημα να βγαίνει σωστά και με τον καταλληλότερο επικοινωνιακά τρόπο, όταν αυτό έχει σχέση ή επίπτωση στον τουρισμό`.

Η ΠΟΕΤ κάνοντας μια αναδρομή στο τελευταίο έτος και τους χειρισμούς σε διάφορα γεγονότα που επέδρασαν στον τουρισμό της χώρας μας, στον οποίο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περίπου 1.000.000 συμπολίτες μας και απορροφά υπηρεσίες και προϊόντα από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, αναφέρει τα ακόλουθα. Σχετικά με το θέμα του `κοξάκι`, η επιστολή τονίζει ότι `ο χειρισμός του πέρσι δημιούργησε αρνητική εντύπωση και ζημιές με το κλείσιμο των σχολείων ενώ θα μπορούσε με κατάλληλο χειρισμό να εξασφαλιζόταν η προστασία των πολιτών χωρίς να δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση για τον τουρισμό.

Φέτος μαζί με πολλά άλλα (οικονομική κρίση, πόλεμος στο Ιράκ) ήρθε και η σοβαρή επιδημία του SARS, συνεχίζει η επιστολή. `Οι εκπρόσωποι των τουριστικών κλάδων αντέδρασαν στην αψυχολόγητη ιδέα του αρμόδιου Υπουργού Υγείας για να δέχονται ή όχι (ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδόχοι) επισκέπτες από τις χώρες που η σοβαρή επιδημία του SARS είχε έξαρση ή σοβαρά κρούσματα.

Καταστήσαμε με σαφήνεια γνωστό ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίσουν την είσοδο ή το ταξίδι στη χώρα μας όταν οι ταξιδιώτες έχουν περάσει το κατάλληλο υγειονομικό έλεγχο είτε στη χώρα τους είτε στη δική μας χώρα.

Τονίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη, αυτή του ελέγχου, να γίνεται σε όλες τις εισόδους της χώρας μας δίνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας όπου υπήρχε ειδικός χώρος και διαδικασία εισόδου από τις επικίνδυνες περιοχές. Ακόμα τονίσαμε και τονίζουμε ξανά την ανάγκη άμεσου εφοδιασμού και επάνδρωσης των πυλών εισόδου με τα αναγκαία υλικά (γάντια, μάσκες, όργανα θερμομέτρησης εξ` αποστάσεως κ.α). Ιδιαίτερα ζητήσαμε και ζητάμε να υπάρχει υγειονομικό ή ιατρικό προσωπικό σε 24ωρη βάση στις μεγάλες πύλες εισόδου γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεται έλεγχος από αστυνομικούς ή τελωνειακούς υπαλλήλους.

Ακόμα πολύ πριν την αναγγελία της δημιουργίας των θαλάμων αρνητικής πίεσης ζητήσαμε την απαραίτητη ύπαρξη ειδικών θαλάμων στα νοσοκομεία που γειτνίαζαν με τις πύλες εισόδου και στα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της χώρας για την άμεση μετακίνηση και παρακολούθηση τυχόν ασθενών.

Θεωρήσαμε αυτές τις προφυλάξεις και τις σωστές προετοιμασίες στοιχειωδώς απαραίτητες για την υγειονομική προστασία των ελλήνων και των ξένων τουριστών. Είναι σαφές ότι η λήψη των πιο πάνω, καθώς και άλλων μέτρων μπορεί να μην αποκλείει την περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, αποδεικνύει όμως ότι οι αρχές έχουν λάβει τα πιο κατάλληλα δυνατά μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Διαφορετικά η ανεξέλεγκτη είσοδος και η εμφάνιση κρουσμάτων θα είχαν καταλυτικά αρνητικά αποτελέσματα, πρώτα για τους συμπολίτες μας και ύστερα για τους ξένους επισκέπτες μας.

Οι δύο χειρισμοί των κρουσμάτων, της αεροσυνοδού και του Κινέζου επιχειρηματία, από πλευράς υπευθύνων αρχών είχαν τα χαρακτηριστικά της πανηγυρικά έντονης προβολής ενώ μια απλή και σαφής ανακοίνωση, τονίζοντας το αμφίβολο των κρουσμάτων, δεν θα δημιουργούσε άδικες και ίσως επικίνδυνες εντυπώσεις`, αναφέρει τελειώνοντας η επιστολή.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024