Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα

Δυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα

Ημερίδα με θέμα “Δυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα” πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, από την Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών & Μελετών – ΑΤΕΜ, με ομιλητές τον Πρόεδρο της ΑΤΕΜ, κ. Μάριο Βασιλόπουλο, τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιο Λιάσκο, τον…

Ημερίδα με θέμα “Δυνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα” πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, από την<...> Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών & Μελετών – ΑΤΕΜ, με ομιλητές τον Πρόεδρο της ΑΤΕΜ, κ. Μάριο Βασιλόπουλο, τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιο Λιάσκο, τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΤ, κ. Κώστα Κατσιγιάννη, τον Αντιπρόεδρο του ΚΟΤ, κ. Αλέκο Ορουντιώτη, τον Πλαστικό Χειρουργό, κ. Fabio Fantossi και τον Πλαστικό Χειρουργό κ. Γιάννη Λύρα.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΑΤΕΜ, κ. Μάριος Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι “οι ειδικές μορφές τουρισμού, που αυξάνονται με ρυθμό γύρω στο 15% ετησίως στην Αμερική και στην Ευρώπη, είναι άπειρες, αρχίζοντας από τους γνωστούς σε όλους μας golfers, τους φίλους της ιστιοπλοΐας, τον ειδικό τουρισμό για γυναίκες, τους αρεσκόμενους σε safari με καμήλες και με ελέφαντες ή τους μάγους, που συγκεντρώνονται κάθε δύο χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία. Μέσα στον ευρύ αυτό αριθμό των ειδικών τουριστικών ενδιαφερόντων, σε διακεκριμένη θέση, εντάσσεται ο ιατρικός τουρισμός και η ειδική μορφή των αισθητικών και καλαισθητικών επεμβάσεων, μια δράση που προβλέπεται και από την πρώτη δέσμη των υποστηριζόμενων ενεργειών του νέου αναπτυξιακού νόμου”.

Ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Α. Λιάσκος, μιλώντας, τόνισε ότι “με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, στην διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δίνονται κίνητρα για ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, που ενισχύουν τις θεματικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών”. Ακόμα, πρόσθεσε ότι “διαμορφώνεται από το Υπουργείο νέο σχέδιο νόμου για τον ιαματικό τουρισμό, θερμαλισμό ή τουρισμό υγείας και την δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για την ανάπτυξη τους στη χώρα μας”. Μάλιστα, σημείωσε ότι “το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, συνεργάζεται και με άλλα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υγείας, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, που θα εκμεταλλεύονται και τις υπηρεσίες του τομέα της ψυχικής υγείας, που είναι εγκατεστημένες σε τουριστικές περιοχές”.

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΤ, κ. Κατσιγιάννης, διευκρίνισε ότι ο ιατρικός τουρισμός δεν αποτελεί ουσιαστικά μια νέα ειδική μορφή τουρισμού, και αυτό διότι το 1924, ο κ. Νικόλαος Λέκκας, 1ος Διευθυντής Τουρισμού της Ελλάδας είχε προβεί σε ειδική αναφορά για τον τουρισμό υγείας στο έργο του `Ο περιηγητισμός εν Ελλάδι`(1924)”.

“Σήμερα”, συνέχισε, “από θεσμικής πλευράς, η κατάσταση στον τουρισμό υγείας έχει ως εξής: Μετά από σχετική εισήγηση του ΕΟΤ έχουν προβλεφθεί στον αναπτυξιακό νόμο τόσο στον προηγούμενο, όσο και στο νέο, ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν σχέση με ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό μιας σειράς έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως για παράδειγμα μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ κ.α.. Ένα από αυτά τα ειδικά έργα είναι και τα κέντρα τουρισμού υγείας, που ανήκουν στην κατηγορία 4 του αναπτυξιακού νόμου.

Ο ορισμός αυτών, όπως έχει προταθεί από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ, στο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που έχει ήδη συνταχθεί, έχει ως εξής: “Είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως αυτές καθορίζονται στο νόμο 2160/93 περί τουρισμού. Συνδυάζουν τη δυνατότητα παραθερισμού ή άσκησης δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου ή και πραγματοποίησης άλλων μορφών τουρισμού με: “προληπτικές, θεραπευτικές και άλλες αγωγές, που συνδέονται με χρόνια προβλήματα υγείας”. Οι επιχορηγήσεις, που προβλέπονται στον αναπτυξιακό νόμο κυμαίνονται από 30 ως 40%, ανάλογα με την περιοχή, που γίνεται η επένδυση. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα είτε φορολογικής απαλλαγής είτε επιδότησης της δημιουργούμενης απασχόλησης. Η ίδια συμμετοχή καθορίζεται κατ΄ ελάχιστο σε ποσοστό 25% της δαπάνης του έργου.

Οι γενικές προδιαγραφές ενός Κ.Τ.Υ. συμπεριλαμβάνουν:

  • Για το ξενοδοχειακό τμήμα τις ελάχιστες απαιτήσεις μονάδων 4* ή 5* με ελάχιστη δυναμικότητα 150 κλίνων και με αυξημένες απαιτήσεις εγκαταστάσεων για Α.Μ.Ε.Α. (που θα εξυπηρετούνται από το 40% τουλάχιστον του συνόλου των δωματίων).
  • Για το τμήμα υγείας, την εφαρμογή ειδικών διατάξεων σε επί μέρους τμήματα: μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Κ.Τ.Υ., μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογίας, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κλινικές”.

“Σημαντικός θα είναι”, κατέληξε ο κ. Κατσιγιάννης, “και ο τομέας της άθλησης, καθώς απαιτούνται αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα συμπληρώνουν το τμήμα υγείας και θα εμπλουτίζουν το προσφερόμενο προϊόν”.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, κ. Αλέκος Ορουντιώτης, γνωστοποίησε ότι “για τον ιατρικό τουρισμό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συγκεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ιατρικούς οργανισμούς, σε διάφορες περιοχές και θέρετρα της Κύπρου, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ειδικά διαμορφωμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για ιατρικό τουρισμό, δηλαδή συνδυασμό διακοπών με ανάρρωση και αποθεραπεία. Για αυτό το λόγο ο ΚΟΤ σκοπεύει να επεκτείνει τη διεύρυνση του θέματος, ώστε να βοηθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία με πληροφορίες, έρευνες αγορών και κίνητρα, ιδιαίτερα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι “στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης 2003 – 2010 της Κύπρου, εξέχουσα θέση έχει και το θέμα του wellbeing and pampering ή ευεξίας, όπως αποδίδεται στα ελληνικά. Μάλιστα, σαν πρώτο βήμα, προς την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος, ο ΚΟΤ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης σχετικής με τους τρόπους ανάπτυξης των ειδικών προϊόντων “Wellbeing and Pampering””.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024