Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕ.Ε.: Αναστήλωση του Κούλε μέσω του Προγράμματος “Πολιτισμός 2007-2013”
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ε.Ε.: Αναστήλωση του Κούλε μέσω του Προγράμματος “Πολιτισμός 2007-2013”

Mε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K., κ. Σταύρος Aρναουτάκης έθεσε το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του ενετικού οχυρού «Kούλε». Όπως τόνισε στην ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, “το […]

Mε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K., κ. Σταύρος Aρναουτάκης έθεσε το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του ενετικού οχυρού «Kούλε». Όπως τόνισε στην Ευρωπαϊκή<...>Επιτροπή, “το ενετικό οχυρό «Κούλες», το οποίο αποτελεί σύμβολο για το λιμάνι του Ηρακλείου, κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές, ακόμη και να καταρρεύσει. Παρά τη θεμελίωση που ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε, η στατική επάρκεια του μνημείου επιδεινώνεται συνεχώς”.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Εκπαίδευσης, Kατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Jan Figel, υπογραμμίζει ότι κοινοτική υποστήριξη απευθείας από τις Βρυξέλλες μπορεί να χορηγηθεί βάσει του προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013». Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στη διάθεση του για την περίοδο 2007-2013 συνολικά 400 εκατ. ευρώ και στηρίζει σχέδια που αποσκοπούν στην προαγωγή πολιτιστικά σημαντικών χώρων, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που αναφέρονται στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Όπως, όμως, υπογραμμίζει ο Επίτροπος «δεν γνωρίζει κατά πόσον σχέδιο για την προστασία και ανάδειξη του οχυρού «Kούλε» έχει υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013».

Όσον αφορά στα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, τονίζει ο Επίτροπος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ), υποστηρίζει επενδύσεις στον πολιτισμό, στις οποίες περιλαμβάνεται η προστασία, η προαγωγή και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» 2007-2013 στον άξονα προτεραιότητας 7 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην περιφέρεια Κρήτης» περιλαμβάνεται η προαγωγή και βελτίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης ως ένας από τους γενικούς στόχους του. Προβλέπεται ότι περίπου 37 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν σε σχέδια στον τομέα του πολιτισμού.

Κατά συνέπεια, επισημαίνει ο κ. Figel, θα ήταν δυνατή η συγχρηματοδότηση της αναστύλωσης του οχυρού «Κούλε» βάσει του συγκεκριμένου άξονα. Δεν παραλείπει δε να τονίσει ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί σχέδια για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, ενώ η υλοποίηση παρεμβάσεων διαρθρωτικής πολιτικής καθώς και η προετοιμασία, η υλοποίηση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

Tέλος, ο Επίτροπος δεν παραλείπει να τονίσει ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευθύνη προστασίας της, ανήκει στα κράτη μέλη.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024