Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση για την περιοχή “Ερημίτης” Δήμου Κασσωπαίων Κέρκυρας
Προς Υπ. Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουριστικής Ανάπτυξης

Ερώτηση για την περιοχή “Ερημίτης” Δήμου Κασσωπαίων Κέρκυρας

Η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, κα `Αντζελα Γκερέκου, κατέθεσε ερώτηση με θέμα: “Περιοχή `Ερημίτης` στο Δήμο Κασσωπαίων Κέρκυρας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής: “Σε συνέχεια της από […]

Η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, κα `Αντζελα Γκερέκου, κατέθεσε ερώτηση με<...> θέμα: “Περιοχή `Ερημίτης` στο Δήμο Κασσωπαίων Κέρκυρας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

“Σε συνέχεια της από 6553/ 12-1-2005 Ερώτησης, η οποία είχε κατατεθεί και των σχετικών απαντήσεων των συναρμόδιων Υπουργείων, ως προς την πρόθεση της Κυβέρνησης να εκποιηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), εδαφική έκταση στην περιοχή Αγ. Στεφάνου – και συγκεκριμένα στη θέση `Ερημίτης` στο Δήμο Κασσωπαίων – επανέρχομαι στο ζήτημα, προς επιβεβαίωση ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στο καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής. Επιπλέον, μεταφέρω και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με τα σκάνδαλα που απασχολούν την επικαιρότητα και αφορούν εκποιήσεις, ανταλλαγές δημόσιας περιουσίας, δασικών εκτάσεων κ.λπ.

Υπενθυμίζω πως με την από 1305/1-3-2005 σχετική απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μας ενημέρωνε ότι η έκταση των 274.250 τ.μ. -που χαρακτηρίσθηκε ως δασική– από το σύνολο των 489.560 τ.μ. η οποία βρίσκεται στη θέση `Αρταβάνη- Ερημίτης` του Δήμου Κασσωπαίων του νομού Κέρκυρας, δεν μπορεί να πωληθεί, εφόσον έχει περιέλθει στο Δημόσιο, λόγω του ότι από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης Δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων.

Επιπρόσθετα, με την από 101/22-1-2005 απάντησή του, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μας ενημέρωνε πως το περιεχόμενο της Ερώτησής μας, είναι έξω από το πλαίσιο της ρυθμιστικής αρμοδιότητάς του, προκαλώντας μεγάλη απορία στην Κερκυραϊκή κοινωνία για την ευκολία με την οποία το εν λόγω Υπουργείο, αποποιείται της υποχρέωσής του να συνεργαστεί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να προστατευθεί η περιοχή αυτή, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός της, μόνο εκείνες που εξυπηρετούν το οικοσύστημα στα πλαίσια οικολογικού, περιπατητικού και γενικά μορφών `ήπιας` τουριστικής εκμετάλλευσης.

Τέλος, με την από 1010399/354/Α0010 απάντησή του, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως εποπτεύων της Κ.Ε.Δ., μας ενημέρωνε πως στο παρελθόν είχε προκηρύξει δημοπρασία, η οποία ματαιώθηκε λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και απόφασης του Δημ. Συμβουλίου Κασσωπαίων να ζητήσει την μη παραχώρηση των εν λόγω Δημοσίων κτημάτων σε ιδιώτες για αξιοποίηση και ότι έκτοτε η ΚΕΔ δεν έχει προγραμματίσει εκ νέου δημοπρασία εκποίησης αυτών.

Υπενθυμίζουμε δε, πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θεωρούν το οικοσύστημα αυτό ως ζωτικό χώρο απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας και εκφράζουν εύλογα φόβους, παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τη δημόσια περιουσία, για παρεμβάσεις που μπορεί να διαταράξουν την φυσική ανάπτυξη και λειτουργία του οικοσυστήματος και να προκληθεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά. Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση εκποίησης ή αλλαγής χρήσης της γης, μέρους ή του συνόλου, της εν λόγω Δημόσιας περιουσίας και ζητούν την παραχώρησή της στο Δήμο και την θεσμοθετημένη προστασία της σαν οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ο κ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως έχων την αρμοδιότητα της εποπτείας της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει πως από το 2005 έως και σήμερα, ισχύουν ακριβώς όσα αναφέρονται στην 1010399/354/Α0010 απάντησή του; Έχει επέλθει κάποια μεταβολή στο ιδιοκτησιακό και δασικό καθεστώς της δασικής και δημόσιας έκτασης στην περιοχή «Ερημίτης» του Δήμου Κασσωπαίων Κέρκυρας, ή όχι;
2. Ποιες είναι οι ακριβείς προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την συγκεκριμένη έκταση; Προτίθεται το Υπουργείο να υιοθετήσει την πρόταση των κατοίκων και του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Κασσωπαίων;
3. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβεβαιώνει ότι ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην από 1305/1.3.2005 απάντησή του; Έχει υπάρξει κάποια μεταβολή και αν ναι, πότε και για ποιο λόγο;
4. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, υιοθετεί την άποψη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με την οποία δηλώνει αναρμοδιότητα, έστω και αν το Υ.Τ.ΑΝ. είναι συναρμόδιο στην σύνταξη και προώθηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, στο οποίο θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται προτάσεις προστασίας περιοχών της χώρας, ανάλογων αυτής του “Ερημίτη”;
5. Θα επιτρέψει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, να καταστραφούν ουσιαστικά, οι ωραιότερες παραλίες του νησιού (6 στο σύνολο) που πλαισιώνουν την συγκεκριμένη περιοχή ή θα συνεργαστεί με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να απολαμβάνει των πλεονεκτημάτων που παρέχει το οικοσύστημα, τόσο στην ποιότητα της ζωής τους, όσο και στην οικονομία τους;”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024