Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΚέρκυρα: Η Βενετσιάνικη Κρήνη καταρρέει, Ερώτηση Αλ. Αυλωνίτη στη Βουλή
Πολιτισμός

Κέρκυρα: Η Βενετσιάνικη Κρήνη καταρρέει, Ερώτηση Αλ. Αυλωνίτη στη Βουλή

  • kompitsi

“Απαράδεκτος ο συνεχής εμπαιγμός των Κερκυραίων για τις περίφημες ‘μελέτες’ που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται από το 2021”, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι της Κέρκυρας συνεχίζει να καταρρέει, αναμένοντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν στο ελάχιστο.

Το μνημείο, μπαρόκ αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στα νότια του αρχοντικού της οικογένειας Κομπίτσι (Combici), ευγενών του 18ου αιώνα από τους οποίους πήρε και το όνομά του το χωριό.

Η σφοδρή κακοκαιρία “Μπάλλου” τον Οκτώβριο 2021, προκάλεσε σοβαρές  ζημιές στην κρήνη, η οποία και καλύφθηκε από τόνους χώμα και πέτρες, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης σε ανακοίνωσή του για το μνημείο επισημαίνει:

  • 14 Οκτωβρίου 2021: Τμήμα της Βενετσιάνικης Κρήνης καταρρέει λόγω της κακοκαιρίας “Μπάλος”.
  • 21 Οκτωβρίου 2021: Επτά μέρες μετά τις καταστροφές, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.
  • 15 Νοεμβρίου 2021: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην ερώτηση, υποστηρίζει ότι είναι σε εξέλιξη η ανάθεση των αναγκαίων μελετών με χρηματοδότηση από πιστώσεις του Υπουργείου για τη διάσωση του μνημείου.
  • 2 Νοεμβρίου 2022: Ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης επισκέπτεται εκ νέου την Βενετσιάνικη Κρήνη και διαπιστώνει επιπρόσθετα προβλήματα στο μνημείο (π.χ. περαιτέρω κατάρρευση του βόρειου πρανούς). Παρά τις διαβεβαιώσεις οι μελέτες όχι μόνο δεν είναι σε εξέλιξη, όπως ισχυρίστηκε η κα Μενδώνη, αλλά δεν έχουν καν ανατεθεί.
  • 28 Μαρτίου 2023: Ενόψει βουλευτικών εκλογών ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Γκίκας θυμάται ότι υπάρχει Βενετσιάνικη Κρήνη. Την επισκέπτεται, φωτογραφίζεται και ανακοινώνει εκ νέου όσα είχε υποσχεθεί και η Μενδώνη πριν από ενάμιση χρόνο. “Θα συμβασιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η μελέτη αναστήλωσης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες”, είπε αποκαλύπτοντας την απίστευτη κοροϊδία και την αδιαφορία για το μνημείο.
  • 2 Ιανουαρίου 2024: Στον απολογισμό του ο κ. Γκίκας μας προκαλεί. Χρηματοδοτήθηκε, λέει, από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για τη Βενετσιάνικη Κρήνη. Αν ισχύουν στο ελάχιστο όσα υποστηρίζει, πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μελέτες που πλήρωσε και να προχωρήσει σε σωστικές παρεμβάσεις στο μνημείο;
Ο κ. Αυλωνίτης επισκέφθηκε πρόσφατα, εκ νέου, τη Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι. Η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο “είναι άκρως αποκαρδιωτική”, όπως λέει.
“Οι υποσχέσεις, πανομοιότυπες και χρονίζουσες, που αποδεικνύεται ότι δόθηκαν μόνο για προεκλογικούς σκοπούς, η κοροϊδία του κερκυραϊκού λαού και η εγκατάλειψη των μνημείων και της ιστορικής μνήμης δεν μπορούν να συνεχιστούν”.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024