Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΑυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, η θέση-έκπληξη της Ελλάδας
Έρευνα

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, η θέση-έκπληξη της Ελλάδας

  • passports

Η έρευνα της Henley & Partners αποκαλύπτει και τη σημαντική σχέση μεταξύ της οικονομικής απόδοσης ενός κράτους, της δύναμης του διαβατηρίου του και της εφαρμογής προγραμμάτων “επενδυτικής μετανάστευσης” (βλέπε “golden visas”). Σχεδόν το 60% των χωρών της G7 διαθέτουν μέση βαθμολογία 82% στον Δείκτη HPP και προσφέρουν κάποια μορφή επενδυτικού προγράμματος για διαμονή ή υπηκοότητα.

Μια άνευ προηγουμένου κατάταξη παρατηρείται στον Δείκτη Διαβατηρίων Henley 2024, καθώς έξι χώρες μοιράζονται την πρώτη θέση για πρόσβαση χωρίς βίζα σε αριθμό-ρεκόρ προορισμών, δείκτης ο οποίος βασίζεται σε αποκλειστικά και επίσημα δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ – η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία – βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα, με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη να διαθέτουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο και τους πολίτες τους να μπορούν να επισκέπτονται 194 προορισμούς από τους 227 σε όλο τον κόσμο, χωρίς βίζα. Τα δύο ασιατικά έθνη κυριαρχούν στην 1η θέση στον δείκτη (ο οποίος κατατάσσει όλα τα διαβατήρια του κόσμου ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς προηγούμενη βίζα) τα τελευταία πέντε χρόνια.

Greece

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση, μαζί με τη Μάλτα και την Ελβετία και μπροστά από χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 12η θέση, μαζί με το Λιχτενστάιν και τη Μαλαισία.

Ο δρ. Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και “εφευρέτης” της έννοιας του Δείκτη Διαβατηρίων, αναφέρει ότι, παρ’όλο που η γενική τάση στην 19χρονη ιστορία της κατάταξης είναι  ότι υπάρχει μεγαλύτερη από ποτέ ελευθερία στα ταξίδια, το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ των χωρών στην κορυφή και αυτών στις χαμηλές θέσεις του δείκτη είναι πλέον ευρύτερο από ποτέ. “Ο μέσος αριθμός προορισμών που μπορούν οι ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 58 το 2006 σε 111 το 2024. Ωστόσο, καθώς μπήκαμε στη νέα χρονιά, οι πρώτες χώρες στην κατάταξη μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε 166 παραπάνω προορισμούς χωρίς βίζα από ό,τι το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα”.

Η Νότια Κορέα μοιράζεται με τη Φινλανδία και τη Σουηδία τη 2η θέση, με ταξίδια χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς και άλλα τέσσερα κράτη της ΕΕ – τις Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία, που μοιράζονται την 3η θέση με πρόσβαση σε 192 προορισμούς. Το υπόλοιπο Top10 κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανεβαίνει δύο θέσεις στην 4η θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς, σε σύγκριση με 188 πριν από ένα χρόνο. Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βελτιώνουν την κατάταξή τους και βρίσκονται στην 6η θέση με 189 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την 7η θέσή τους, με πρόσβαση σε 188 προορισμούς χωρίς να απαιτείται βίζα εκ των προτέρων. Σημειώνεται ότι έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατείχαν από κοινού την 1η θέση στον Δείκτη, το 2014.

Οι μεγαλύτερες άνοδοι και πτώσεις στην κατάταξη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη Henley Passport Index την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 106 προορισμούς χωρίς βίζα από το 2014, ένα τεράστιο άλμα 44 θέσεων στην κατάταξη, από την 55η στην 11η θέση.

Η Ουκρανία και η Κίνα είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων 5 χωρών με τις πιο βελτιωμένες βαθμολογίες τα τελευταία 10 χρόνια (καθαρή συνολική άνοδος 21 θέσεων η καθεμία), και αμφότερες έχουν ανέβει άλλες δύο θέσεις το περασμένο έτος. Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στην 32η θέση με 148 προορισμούς χωρίς βίζα και η Κίνα είναι 62η στην κατάταξη με πρόσβαση σε 85 προορισμούς χωρίς βίζα (σε σύγκριση με μόλις 44 το 2014). Ενώ η Ρωσία πρόσθεσε 24 προορισμούς την τελευταία δεκαετία, η βαθμολογία και η κατάταξή της για χώρες χωρίς βίζα έχουν αλλάξει ελάχιστα από το 2017 και τώρα βρίσκεται στην 51η θέση, με πρόσβαση σε 119 προορισμούς.

Ο Frederic Leger, ανώτερος αντιπρόεδρος Εμπορικών Προϊόντων και Υπηρεσιών της IATA, επισημαίνει ότι με την επιβατική κίνηση να αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2040, θα πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση των διαδικασιών στα αεροδρόμια. “Ο έλεγχος και η επαλήθευση ταξιδιωτικών εγγράφων όλο και πιο συχνά δεν πρέπει να γίνεται χειροκίνητα. Με την αναμενόμενη συνεχή ανάπτυξη των αεροπορικών ταξιδιών, αυτό το έργο πρέπει να αυτοματοποιηθεί σε πολύ υψηλότερο βαθμό. Οι επιβάτες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα τους πριν από το ταξίδι για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία της IATA στη συλλογή και τη διάθεση ταξιδιωτικών εγγράφων, θεωρήσεων και πληροφοριών υγείας τόσο στους ενδιαφερόμενους στην ‘αλυσίδα’ του ταξιδιού όσο και στους ταξιδιώτες, η νέα έκδοση του Timatic AutoCheck προσφέρει διάφορες διαδικτυακές λύσεις, μέσω των οποίων οι ταξιδιώτες μπορούν να ελέγξουν ότι συμμορφώνονται με όλες τις ταξιδιωτικές απαιτήσεις πριν ξεκινήσουν για το αεροδρόμιο”.

Καινοτόμος χρηματοδότηση μέσω της επενδυτικής μετανάστευσης

Η έρευνα της Henley & Partners δείχνει επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής απόδοσης, της ισχύος των διαβατηρίων και των χωρών που φιλοξενούν προγράμματα “επενδυτικής μετανάστευσης” (π.χ. golden visas). Για παράδειγμα, σχεδόν το 60% των χωρών της G7, οι οποίες συλλογικά αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και έχουν μέση βαθμολογία στον Δείκτη Henley Passport Power (HPP) 82%, προσφέρουν κάποια μορφή διαμονής ή υπηκοότητας ανά επενδυτικό πρόγραμμα. Ομοίως, σχεδόν και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ (με μέσο όρο βαθμολογίας στον HPP 74%) παρέχουν το δικαίωμα διαμονής σε αντάλλαγμα για την πραγματοποίηση κάποιας μορφής επένδυσης. Τέλος, και τα περισσότερα από τα 19 κυρίαρχα κράτη της G20 (με μέση βαθμολογία στον HPP 54 %) προσφέρουν έναν μηχανισμό για την ενθάρρυνση εσωτερικών επενδύσεων, με αντάλλαγμα δικαιώματα διαμονής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024