Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στα Διαπόντια Νησιά, για πτήσεις υδροπλάνων
Αερομεταφορές

Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στα Διαπόντια Νησιά, για πτήσεις υδροπλάνων

  • SEAPLANE

Ο Οργανισμός Λιμένας Κέρκυρας, μαζί με την Ελληνικά Υδατοδρόμια, έχουν συστήσει την μικτή εταιρεία Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου, που θα είναι Φορέας λειτουργίας των Υδατοδρομίων Κέρκυρας, Παξών, καθώς και των Διαποντίων Νήσων.

Ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις των τριών Υδάτινων Πεδίων στα Διαπόντια Νησιά (Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί) από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Κατόπιν αιτήσεων και Τεχνικών Φακέλων που υπέβαλε ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, βάσει του Νόμου 4663/20, το ΓΕΝ αφού διενήργησε τους απαιτούμενους ελέγχους, σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε τα τρία Υδάτινα Πεδία στα Διαπόντια Νησιά. Η Ερείκουσα το Μαθράκι και οι Οθωνοί αποτελούν παραμεθόρια νησιά στο δυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Ο Οργανισμός Λιμένας Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), ως φορέας Διαχείρισης των λιμένων των νησιών Ερείκουσας, Μαθρακίου και Οθωνών, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων τους αλλά και των τουριστών ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις Υδάτινων Πεδίων για την έναρξη των πτήσεων με υδροπλάνα. Για την υλοποίηση της έγκρισης των Υδάτινων Πεδίων ο ΟΛΚΕ όρισε ως ανάδοχο την Ελληνικά Υδατοδρόμια, που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων, έχοντας ολοκληρώσει την αδειοδότηση των Υδατοδρομίων Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας καθώς και την έγκριση των Υδάτινων Πεδίων στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη, στο Λαύριο, στο Κίσσαμο Χανίων και στην Κέα.

chart

Οι εγκρίσεις των Υδάτινων Πεδίων σε Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνούς αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων στο Ιόνιο. Το Ιόνιο και ευρύτερα ο άξονας της Δυτικής Ελλάδας είναι η πιο “ώριμη” αγορά για την έναρξη των πτήσεων υδροπλάνων, δεδομένου ότι υπάρχουν πλήρως αδειοδοτημένα τα Υδατοδρόμια Κέρκυρας, Παξών και Πάτρας, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις σε: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Μεγανήσι, καθώς και στο λιμάνι Ηγουμενίτσας και τη λίμνη Ιωαννίνων.

Σε κάθε εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται ημερησίως μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση), ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Ακόμα, εκτός των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπεται να εκτελούνται πτήσεις Νοσοκομειακές, Πυρόσβεσης, Έρευνας & Διάσωσης, και Γενικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων). Τα ανωτέρω είδη πτήσεων καθιστούν τα υδροπλάνα μια αξιόπιστη λύση ως συμπληρωματική συγκοινωνιακή επιλογή. Ειδικά δε για μικρά και παραμεθόρια νησιά που δε διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο, όπως είναι τα Διαπόντια Νησιά, που βρίσκονται στο δυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, τα οποία πρέπει (και για εθνικούς λόγους) να παραμένουν συνδεδεμένα με τον κυρίως κορμό της χώρας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια κ. Τάσος Γκόβας, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: “Η έγκριση των Υδάτινων Πεδίων στα Διαπόντια Νησιά αποτελεί χρηστικό εργαλείο για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και συνεπακόλουθα της τοπικής οικονομίας σε Ερείκουσα, Οθωνούς και Μαθράκι. Παράλληλα προχωρά η αδειοδότηση υδατοδρομίων στα Διαπόντια Νησιά ώστε να καθίσταται εφικτή η πραγματοποίηση τακτικών δρομολογίων χωρίς περιορισμό αριθμού πτήσεων ημερησίως. Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα καθώς οι πτήσεις των υδροπλάνων θα εξασφαλίζουν στους μόνιμους κατοίκους των Διαποντίων νήσων εύρυθμες μετακινήσεις, σε 12μηνη βάση, προς την Κέρκυρα και προοδευτικά προς άλλα περιφερειακά κέντρα (Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Πάτρα), όπου λειτουργούν Νοσοκομεία, Κρατικές Υπηρεσίες και εμπορικές αγορές”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024