Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛύσεις σε έξι προβλήματα ψάχνουν οι Κερκυραίοι ξενοδόχοι
Ένωση Ξενοδοχείων Κέρκυρας

Λύσεις σε έξι προβλήματα ψάχνουν οι Κερκυραίοι ξενοδόχοι

Η Ένωση Ξενοδοχείων Κέρκυρας απέστειλε υπόμνημα στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο με τα επείγοντα θέματα που αφορούν την κερκυραϊκή ξενοδοχία, μεταξύ των οποίων η ακτοπλοϊκή σύνδεσή με την Ιταλία, η δημιουργία Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (σε περιπτώσεις όπως αυτές του Κάβου), αλλά και η ηχορύπανση.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, σε υπόμνημά της προς το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο, ζητά την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που απασχολούν τους ξενοδόχους του νησιού, όπως η ηχορύπανση, η αύξηση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρα – Ιταλία και την εξομοίωση του ΦΠΑ με τα νησιά του Αιγαίου.

Το υπόμνημα αναφέρει:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, στην 2η Συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου είχε γραπτώς ενημέρωση το προεδρείο του ΞΕΕ για τα άμεσα θέματα που απασχολούν τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενόψει της νέας περιόδου. Για λόγους που δε γνωρίζουμε, τα ερωτήματά μας, που τελικό αποδεκτή είχαν το Υπουργείο σας, δεν ακούστηκαν στη συνεδρίαση. Για αυτό και σήμερα σας μεταφέρουμε απευθείας τα ερωτήματά μας και στο πλαίσιο των θεσμικών σας αρμοδιοτήτων σας παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε σχετικά.

α) Ηχορύπανση: Διαχρονικά το φαινόμενο αυξάνει εις βάρος του τουριστικού προϊόντος μας. Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς της Κέρκυρας. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προς επίλυση του προβλήματος αυτού;

β) Γραφειοκρατία: Αντί να μειώνεται η γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις μαρτυρίες των συναδέλφων μας συνεχίζει και αυξάνεται. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε την ανανέωση των αδειών των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία απαιτεί όλα τα δικαιολογητικά εξ αρχής. Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απλούστευση όλων των διαδικασιών.

γ) Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρας με Ιταλία: Καμιά πλέον ακτοπλοϊκή εταιρεία προερχόμενη εξ Ιταλίας δεν προσεγγίζει το λιμάνι της Κέρκυρας, και αυτό συνεπάγεται για το νησί μεγάλη απώλεια επισκεπτών. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’αυτό;

δ) Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών: Διαπιστώσαμε για ακόμη μια φόρα, μετά και την αρνητική προβολή των αγγλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την Κέρκυρα και την περιοχή Κάβος, ότι παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες που έχουν γίνει δεν έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο απαιτούμενος φορέας αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;

ε) ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά: Διαχρονικό αίτημά μας είναι η εξομοίωση του ΦΠΑ με τα νησιά του Αιγαίου, και η εφαρμογή  του άρθρου 120 της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ΦΠΑ, με το οποίο επιτρέπεται στη χώρα μας να εφαρμόζει συντελεστές ως 30% χαμηλότερους για τα νησιά της. Τι προτίθεστε να κάνετε για το συγκεκριμένο θέμα;

στ) Πρόσφατο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου: Δε λύνει κανένα πρόβλημα των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, γιατί στην Κέρκυρα η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων ανήκει στις κατηγορίες αυτές. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΕΠ και με τα επίσημα στοιχεία του ΞΕΕ, το 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που αποτελούν και το 60% των κλινών, χαρακτηρίζονται ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 100 κλίνες. Όλοι οι νόμοι είναι αποτρεπτικοί για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων αυτών. Οι απαραίτητες πολεοδομικές ρυθμίσεις θα βοηθούσαν στο εκσυγχρονισμό αυτών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων χωρίς αύξηση των κλινών στην χώρα μας. Το ξενοδοχείο θεωρείται κατοικία, ενώ όπως γνωρίζουμε είναι επαγγελματικός χώρος και επομένως πρέπει να ισχύουν οι όροι δόμησης για επαγγελματική στέγη. Η πλειοψηφία του ξενοδοχειακού δυναμικού της Κέρκυρας ανήκει σε αυτές. Θα υπάρξει μέριμνα επιτέλους για αυτές τις επιχειρήσεις;”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024