Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΟρφανός: Πιο ενισχυμένη η εικόνα της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ορφανός: Πιο ενισχυμένη η εικόνα της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που κόστισε στην χώρα μας πολλά περισσότερα εκατομμύρια ευρώ από τα αναμενόμενα,η Ελλάδα δεν διστάζει και θέτει και πάλι υποψηφιότητα για την διοργάνωση […]

Μετά την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που κόστισε στην χώρα μας πολλά περισσότερα εκατομμύρια ευρώ από τα αναμενόμενα,<...>η Ελλάδα δεν διστάζει και θέτει και πάλι υποψηφιότητα για την διοργάνωση του Πρωταθλήματος του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου το 2012 και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κολύμβησης το 2009, όπως και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Στίβου τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα, στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και στην υποψηφιότητα του Λονδίνου για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα `Independent on Sunday` ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, κ. Γιώργος Ορφανός.

Στα πλαίσια της συνέντευξης, που είχε ως τίτλο `Η Κληρονομιά της Αθήνας μεγαλύτερη από το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, των 7 δισ. Αγγλικών λιρών` ο κ. Ορφανός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πάνε ακριβώς 10 μήνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα πετύχουν, από τότε που άνοιξαν θαυμάσια ή καλύτερα με θαυματουργό τρόπο. Στον παρατεταμένο απόηχο αυτών των ωραίων ελληνικών ημερών, η πόλη ακόμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρόλο που οι επικριτές ανησυχούν για τα μεγάλα χρέη, και για το ποια χρήση γίνεται τώρα στις εξελιγμένες αυτές εγκαταστάσεις που στοίχισαν τόσα πολλά και προξένησαν επιθέσεις πανικού μεταξύ των μελών της ΔΟΕ, καθώς οι καθυστερήσεις συσσωρεύονταν”.

Ενώ συνεχίζει επισημαίνοντας ότι “όπως γνωρίζουμε όμως τώρα πια, η Αθήνα τα κατάφερε ακριβώς στην ώρα της. Το ερώτημα είναι τώρα αν μπορεί το Λονδίνο να κερδίσει την διοργάνωση των Αγώνων το 2012, ύστερα μάλιστα και της ανακοίνωσης, που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η ΔΟΕ, τονίζοντας ότι “δεδομένης της σπουδαιότητας του έργου, απαραίτητος είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός, ώστε τα έργα να παραδοθούν στην ώρα τους”. Με άλλα λόγια η ΔΟΕ ευγενικά σημειώνει ότι δεν θέλει να επαναληφθεί η εμπειρία της Αθήνας. Είναι όμως θετικό για την ομάδα του Λονδίνου, να γνωρίζει ότι οι Έλληνες τους έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη, ακόμα και αν ακόμα μένει να πειστεί η ΔΟΕ.

Το Λονδίνο είναι μια διαφορετική υπόθεση, σημειώνει ο κ. Ορφανός, που το κόμμα του ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις 5 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, των οποίων το πρόγραμμα όδευε προς μεγάλη κρίση υπό την προηγούμενη κυβέρνηση. “Είχαμε πολλά να προλάβουμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι τώρα οι υποψήφιες πόλεις για το 2012 έχουν μάθει από όσα λάθη πιθανόν κάναμε εμείς συμπληρώνει. Ακόμα, παραδέχεται ότι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά θα μπορούσαν πολλά να είχαν αποφευχθεί με καλύτερο σχεδιασμό εξ αρχής. Και αυτός ο προγραμματισμός αφορά όχι μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στο τι γίνεται μετά”.

Όσον αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Υφυπουργός δηλώνει ότι “το κόστος που παρουσιάστηκε ανέρχεται στα 7 δισ. λίρες Αγγλίας, διπλάσιο από τον αρχικό υπολογισμό, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να περικοπούν δημόσιες δαπάνες για να τακτοποιηθεί το έλλειμμα, που υπάρχει και έρχεται σε σύγκρουση με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς”. “Η οικονομία μπορεί να έχει υποφέρει βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα η οικονομία θα έχει κέρδος – όχι μόνο σε χρηματικούς όρους αλλά σε υπόσταση και εικόνα” υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Ωστόσο δεν διστάζει να αποκαλύψει στο δημοσιογράφο ότι και ο ίδιος είχε τις αμφιβολίες του πριν τους ΟΑ, για το αν όλα αυτά άξιζαν τον κόπο. Αλλά όπως τονίζει όλα τα μειονεκτήματα υπερκαλύφθηκαν από τα θετικά αποτελέσματα. Γιατί, όπως τόνισε οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όχι μόνο δημιούργησαν ένα καλό κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά η εικόνα της χώρας βγαίνει πιο ενισχυμένη. Τώρα μας αντιμετωπίζουν πολύ πιο σοβαρά, όχι μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά στην πολιτική και στο επιχειρησιακό επίπεδο επίσης. Οι άλλες χώρες υπολογίζουν στην συνεισφορά μας”. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” κατέληξε “ότι αυτοί οι δοξασμένοι Αγώνες έχουν μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα”.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι συμβουλές θα έδινε στο Λονδίνο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι “στους αγώνες είναι πολύ σημαντική η ανθρώπινη πλευρά, αφού όπως εξομολογείται από τη δική του εμπειρία, “οι Αγώνες δεν είναι μόνο κατασκευές αλλά μια γιορτή για τους αθλητές και τους θεατές που αφήνει πολύτιμη κληρονομιά στον αθλητισμό”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024