Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΖακ Λανγκ: Καθήκον της Βρετανίας η αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών
Υπουργείο Πολιτισμού

Ζακ Λανγκ: Καθήκον της Βρετανίας η αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών

Συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας και νυν Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αναθεώρησης των Θεσμών και του Συντάγματος κ. Ζακ Λανγκ είχε την Κυριακή, 13 Απριλίου, ο Υπουργός […]

Συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας και νυν Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αναθεώρησης των Θεσμών και του Συντάγματος κ. Ζακ Λανγκ είχε την Κυριακή, 13 Απριλίου, ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, ο<...>οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση, αφού όπως τόνισε πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα της Γαλλίας, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, έχοντας διατελέσει υπουργός Πολιτισμού για εννιά συνεχή χρόνια.

“Η συζήτηση μαζί του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη για μένα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης, προσθέτοντας: οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι άριστες σε όλους τους τομείς και πολύ περισσότερο στον πολιτισμό. Του μίλησα επίσης για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όχι μόνον έδειξε κατανόηση, αλλά στηρίζει αυτή την εθνική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια, και πολύ περισσότερο τώρα που ανοίγει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Θα έχουμε τη δημόσια συμπαράστασή του για αυτό το μεγάλο εθνικό θέμα».

Ιδιαίτερα χαρούμενος από την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε “σπουδαία πρωτεύουσα, πολιτιστική πρωτεύουσα, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζακ Λανγκ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για να παραστεί στην απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου στον Πατρίς Σερό.

Τα αισθήματά του Ζακ Λανγκ για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ γνωστά. “Όταν η Μελίνα Μερκούρη” ανέφερε χαρακτηριστικά “πρότεινε να επιστρέψουν στην Ελλάδα της είχα προσφέρει την έμπρακτη υποστήριξή μου. Και συνεχίζω να πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον της Βρετανίας προς την Ελλάδα να αποκατασταθεί η ενότητα των Γλυπτών. Πιστεύω ότι για να πετύχει αυτό απαιτείται διεθνής προσπάθεια. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατό. Τα Γλυπτά ανήκουν σε ένα μνημείο το οποίο λεηλατήθηκε σε μια άλλη εποχή, την περίοδο της Αποικιοκρατίας. Για την Βρετανία θα ήταν διαπιστευτήριο καλής θελήσεως να συνειδητοποιήσει την αξία μιας τέτοιας ενέργειας. Από την άλλη, μια τέτοια χειρονομία θα έδινε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης μεγαλύτερη επιτυχία και σπουδαιότητα».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024