Σύμφωνα με έρευνα για την κατανάλωση πρωινού στα ξενοδοχεία του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, πρώτα σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά στις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των ξενοδοχείων είναι τα φρέσκα φρούτα, το γάλα και τα φρέσκα λαχανικά. Έπονται είδη αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, αλλαντικά, γιαούρτι, τυριά, φρούτα κονσέρβας και συμπυκνωμένοι χυμοί.
Στα πλαίσια διεξαγωγής της έρευνας με τίτλο “Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού”, που διενεργείται κατ’ανάθεση του Δήμου Χερσονήσου από το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο, ανακοινώνονται στοιχεία σε επίπεδο Δήμου Χερσονήσου, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο Περιφέρειας ως προς την κατανάλωση προϊόντων πρωινού σε ξενοδοχειακά καταλύματα.
Τα στοιχεία αφορούν σε δείκτες ημερήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης προϊόντων, καθώς και στις συνολικές ζητούμενες ποσότητες στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης του πρωινού εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων για περισσότερα από 30 ομάδες προϊόντων που περιέχουν πάνω από 300 επιμέρους προϊόντα.
Με τη χρήση των εν λόγω δεικτών εκτιμήθηκαν οι συνολικές ζητούμενες ποσότητες για τις ανάγκες παροχής του πρωινού σε επίπεδο Δήμου, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο Περιφέρειας.
Από τα στοιχεία προκύπτουν ότι πρώτα σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά στις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των ξενοδοχείων βρίσκονται τα φρέσκα φρούτα με ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 209γρ., το γάλα (92γρ.) και τα φρέσκα λαχανικά (81γρ.). Έπονται είδη αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, τα αλλαντικά, το γιαούρτι, τα τυριά, τα φρούτα κονσέρβας και οι συμπυκνωμένοι χυμοί.
Πίνακας 1: Οι 10 ομάδες προϊόντων πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση
Μ.Μ |
Δείκτες Κατά ΚεφαλήνΗμερήσιας Κατανάλωσης ανά ΠΡΩΙΝΟ |
Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού |
%* |
|||
Δήμος Χερσ/σου |
Περιφέρεια Κρήτης |
|||||
1 |
ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΕΣΚΑ |
Κιλά |
0,209 |
1.308.394 |
3.825.278 |
25,6% |
2 |
ΓΑΛΑ |
Λίτρα |
0,092 |
577.146 |
1.687.368 |
11,3% |
3 |
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ |
Κιλά |
0,081 |
509.379 |
1.489.244 |
10,0% |
4 |
ΨΩΜΙ -ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ – ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ |
Κιλά |
0,068 |
427.625 |
1.250.223 |
8,4% |
5 |
ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ – ΠΙΤΕΣ-ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ – ΚΕΙΚ – ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ |
Κιλά |
0,052 |
323.979 |
947.198 |
6,3% |
6 |
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ |
Κιλά |
0,043 |
270.158 |
789.846 |
5,3% |
7 |
ΓΙΑΟΥΡΤΙ |
Κιλά/ Λίτρα |
0,040 |
249.198 |
728.567 |
4,9% |
8 |
ΤΥΡΙΑ |
Κιλά |
0,034 |
216.408 |
632.700 |
4,2% |
9 |
ΦΡΟΥΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ |
Κιλά |
0,029 |
185.013 |
540.911 |
3,6% |
10 |
ΧΥΜΟΙ ΣΥΜΠΥ/ΜΕΝΟΙ |
Κιλά/ Λίτρα |
0,025 |
153.930 |
450.037 |
3,0% |
* Το % υποδηλώνει το μερίδιο της κατηγορίας επί της συνολικής κατανάλωσης προϊόντων πρωινού.
Ως προς τα επιμέρους 300 προϊόντα που συνθέτουν το πρωινό εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων τα καρπούζια, το γάλα εβαπορέ, τα πορτοκάλια (βρώσιμα & χυμού) και οι ντομάτες εμφανίζουν την μεγαλύτερη κατανάλωση.
Πίνακας 2: Τα 10 προϊόντα πρωινού με την μεγαλύτερη κατανάλωση
|
|
Μ.Μ |
Δείκτες Κατά ΚεφαλήνΗμερήσιας Κατανάλωσης ανά ΠΡΩΙΝΟ |
Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του Πρωινού |
%* |
|
Δήμος Χερσ/σου |
Περιφέρεια Κρήτης |
|||||
1 |
ΚΑΡΠΟΥΖI |
Κιλά |
0,083 |
517.831 |
1.513.953 |
10,1% |
2 |
ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ |
Λίτρα |
0,054 |
340.224 |
994.693 |
6,6% |
3 |
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (βρώσιμα & χυμού) |
Κιλά |
0,047 |
292.336 |
854.686 |
5,7% |
4 |
ΝΤΟΜΑΤΕΣ |
Κιλά |
0,045 |
281.216 |
822.175 |
5,5% |
5 |
ΓΙΑΟΥΡΤΙ (ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ / ΕΔΕΣΜΑ / ΠΡΟΒΕΙΟ) |
Κιλά/ Λίτρα |
0,040 |
249.177 |
728.506 |
4,9% |
6 |
ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ |
Λίτρα |
0,025 |
154.574 |
451.918 |
3,0% |
7 |
ΠΕΠΟΝΙΑ |
Κιλά |
0,020 |
123.665 |
361.554 |
2,4% |
8 |
ΜΠΕΙΚΟΝ |
Κιλά |
0,015 |
94.900 |
277.454 |
1,9% |
9 |
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ |
Κιλά |
0,015 |
93.147 |
272.329 |
1,8% |
10 |
ΚΡΟΥΑΣΑΝ |
Κιλά |
0,015 |
91.874 |
268.606 |
1,8% |
* Το % υποδηλώνει το μερίδιο του προϊόντος επί της συνολικής κατανάλωσης προϊόντων πρωινού.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι στα πλαίσια του πρωινού η συνολική ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 816 γρ., ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση από το σύνολο των τουριστών που ξεπερνά τους 5.000 τόνους σε προϊόντα πρωινού σε επίπεδο Δήμου, ενώ εκτιμάται ότι το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο Περιφέρειας αγγίζει του 15.000 τόνους. Εκτιμάται ότι το εν δυνάμει συνολικό όφελος για την τοπική οικονομία μέσα από την παραγωγή και διάθεση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όφελος σε επίπεδο περιφέρειας φτάνει τα 18,5 με 33 εκατ. ευρώ.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το μέγεθος της συνολικής ζητούμενης ποσότητας στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης του πρωινού εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, παρέχοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την χάραξη πολιτικών σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης τόσο με τον πρωτογενή τομέα όσο και με τον τομέα της μεταποίησης προϊόντων.
Ανάλογη δομή με αυτήν των προϊόντων πρωινού θα παρουσιαστεί για το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνονται εντός των ξενοδοχειακών μονάδων σε μεταγενέστερο στάδιο της έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει λίστα άνω των 2.000 προϊόντων.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.