Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΤάσος Γιαννίτσης: Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται με φοβία και κινδυνολογία οι νέοι αεροδιάδρομοι

Τάσος Γιαννίτσης: Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται με φοβία και κινδυνολογία οι νέοι αεροδιάδρομοι

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης με αφορμή ερωτήσεις για τους νέους διεθνείς αεροδιαδρόμους έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Δεν είναι αποδεκτό, όταν δρομολογείται μία εξέλιξη η οποία ωφελεί τα […]

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης με αφορμή ερωτήσεις για τους νέους διεθνείς αεροδιαδρόμους έκανε την ακόλουθη δήλωση<...>:

“Δεν είναι αποδεκτό, όταν δρομολογείται μία εξέλιξη η οποία ωφελεί τα μέγιστα την χώρα μας, η οποία κατοχυρώνει τις θέσεις της πολιτικής μας και εξασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, τούτο να αντιμετωπίζεται με στάση φοβίας, με κινδυνολογία και με προσπάθεια υπονομεύσεως των πλεονεκτημάτων που έχουν επιτευχθεί, χωρίς συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ή με επιχειρήματα έωλα. Ιδιαίτερα η επίσειση επιχειρημάτων εθνικών κινδύνων απαιτεί αυξημένη υπευθυνότητα και την ανάγκη μιας προσπάθειας ενημέρωσης και κατανόησης τί σημαίνει μια ευρύτερη ρύθμιση και τί όχι.

Σε σχέση συνεπώς με διάφορες αστήρικτες απόψεις που διατυπώθηκαν πριν καν γίνουν γνωστές οι ρυθμίσεις, τονίζεται: Δεν υπάρχει συνδιαχείριση του εναερίου χώρου στο FIR Αθηνών. Κάτι τέτοιο, ακόμη και αν συνιστά τουρκική επιδίωξη, ούτε είναι αποδεκτό από οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε και συντρέχει, και όποιος το υποστηρίζει καλείται να διατυπώσει ευθέως τη λογική βάση που στηρίζει την άποψή του.

Δεν υπάρχει εκχώρηση ζωνών ενδιαφέροντος για την Τουρκία στον χώρο ελληνικής εναέριας ευθύνης ή οπουδήποτε αλλού. Είναι απαράδεκτο απέναντι σε κάθε Έλληνα πολίτη να προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί.

Οι αεροδιάδρομοι, διεθνείς και τοπικοί, ουδέποτε εμπόδισαν την τουρκική αεροπορική δραστηριότητα. Δεν είναι ορθό να συνδυάζεται η επίτευξη των στόχων μας για τη βελτίωση του δικτύου στο FIR Αθηνών, και οι τεχνικές ρυθμίσεις για τα ύψη τους, με το θέμα αυτό.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Η ισχυροποίηση της θέσεως του FIR Αθηνών στο παγκόσμιο δίκτυο εναέριας κυκλοφορίας ενισχύει και δεν μειώνει τις θέσεις μας στα εθνικά θέματα που απασχολούν την χώρα μας.

Η διεθνής διαδικασία τυπικής έγκρισης των νέων αεροδιαδρόμων στον ICAO δεν έχει ολοκληρωθεί. Μας ενδιαφέρουν τα οφέλη που προκύπτουν και οι προοπτικές που διαγράφονται. Όμως η επιτυχία των θέσεών μας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και να υποτιμάται με συμπεριφορές, που όχι μόνο δεν διευκολύνουν την προσπάθειά μας, αλλά πιθανόν να οδηγούν και σε αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα απερρίφθη οποιαδήποτε πρόταση για διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία επί θεμάτων αεροδιαδρόμων.

Η επεξεργασία των νέων ρυθμίσεων έγινε σε προβλεπόμενο πλαίσιο πολυμερούς διαδικασίας του ICAO. Διμερής διαπραγμάτευση δεν έγινε υπό οιαδήποτε μορφή σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σε συμφωνήσαμε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024