Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςeasyJet: Αύξηση 5% στα συνολικά έσοδα ανά θέση
Αεροπορικές εταιρείες

easyJet: Αύξηση 5% στα συνολικά έσοδα ανά θέση

Η αύξηση για την easyjet στα συνολικά έσοδα ανά θέση σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος, για το δεύτερο μισό του έτους, αναμένεται να διαμορφωθεί προς το ανώτατο όριο των προσδοκιών της περίπου σε 5% και 5,5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για χαμηλό προς μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό.

Η εμπορική και λειτουργική επίδοση της easyJet εξακολουθεί να είναι δυναμική σε όλο το εύρος του δικτύου της. Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, η προτίμηση για διακοπές από Λονδίνο αυξήθηκε πέραν τον προσδοκιών, με ιδιαίτερη απήχηση στις πτήσεις προς πόλεις καθώς και προς παραθαλάσσιους προορισμούς. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση στα συνολικά έσοδα ανά θέση σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος, για το δεύτερο μισό του έτους, αναμένεται να διαμορφωθεί προς το ανώτατο όριο των προσδοκιών της περίπου σε 5% και 5,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για χαμηλό προς μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό.  

Πρόβλεψη  

Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι τις 25 Ιουλίου 2012 IMS

Ανανέωση πρόβλεψης

Αύξηση πληρότητας

+7%

+7%

Έσοδα ανά θέση (σταθερό νόμισμα)

Χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο

+5% έως 5.5%

Κόστος ανά θέση, χωρίς τα καύσιμα (σταθερό νόμισμα)

+1% έως 2%

+1,5% έως 2%

Ετήσιο κέρδος προ φόρων (PBT)

£280m έως £300m

£310m έως £320m

Στις 25 Ιουλίου, η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου  επισήμανε τις λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετώπισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και τα μέτρα που έλαβε για να ελαχιστοποιήσει τις τυχόν αναταραχές στο πρόγραμμα πτήσεων από την διεξαγωγή των

Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και από την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. H easyJet βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσει ότι παρουσιάστηκαν ελάχιστες αναταραχές στο πρόγραμμα πτήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης θερινής περιόδου, εξασφαλίζοντας βελτιωμένη απόδοση της χρονικής ακρίβειας πτήσεων καθώς και υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης πελατών. Κατά συνέπεια, τα κόστη του δεύτερου εξαμήνου θα είναι περίπου στα επίπεδα των προβλέψεων που έχουν δοθεί στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου χρήσης, με μία άνοδο της τάξεως 1,5% με 2% στο κόστος ανά θέση σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους των καυσίμων.

Λόγω της συνεχούς αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας χρόνο με το χρόνο ανάμεσα στο ευρώ και της αγγλικής στερλίνας, θα υπάρχει ουσιώδης διαφορά μεταξύ της σταθερής ισοτιμίας νομίσματος και του καταγεγραμμένου ποσοστού  ανάπτυξης τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες για το δεύτερο εξάμηνο. Η αύξηση εσόδων ανά θέση αναμένεται να είναι μεταξύ 2% έως 3%, ενώ τα κόστη ανά θέση, χωρίς το κόστος των καυσίμων, αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 2-3,5% στο κόστος.     

Μετά τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε στη διάρκεια του καλοκαιριού η εταιρεία, το Συμβούλιο της easyJet προβλέπει για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, τα κέρδη προ φόρων να κυμανθούν ανάμεσα σε 310 και 320 εκατ. λίρες, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν  για κέρδη προ φόρων της τάξης των £280 και 300 εκατ. λιρών προ φόρων.

Κρατήσεις
Το ένα τρίτο των θέσεων για το α’  τρίμηνο του έτους που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 έχει ήδη πωληθεί, ακριβώς όπως το προηγούμενο έτος.  

Ποσοστό που καλύπτει τις απαιτήσεις 

Απαιτούμενα
Καύσι

USD που απαιτούνται

Euro surplus sale

Πλήρες έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2013

77%

80%

60%

Τιμή

$985m/t

$1.60

€1.18

Πλήρες έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

54%

60%

45%

Τιμή

$994 m/t

$1.58

€1.22

Εκτιμάται ότι με τις παρούσες τιμές καυσίμου και συναλλάγματος, για το  2013 τα έξοδα καυσίμου της easyJet θα αυξηθούν κατά 30-40 εκατ. λίρες. Επίσης, οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι πιθανόν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, δηλαδή ένα επιπλέον κόστος τις τάξεως 40-60 εκατ. λίρες για το οικονομικό έτος 2013.

Η οικονομική πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον σχετικά με την Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη ενώ παράλληλα η easyJet επίσης έχει επωφεληθεί από το γεγονός ότι είχε χαμηλά επίπεδα αναταραχών στο πρόγραμμα πτήσεων το 2012. Το κόστος αεροδρομίου ανά μονάδα αναμένεται να ανέβει κατά 80 εκατ. λίρες για το οικονομικό έτος 2013, λόγω της αύξησης των τελών στα αεροδρόμια της Ισπανίας και Ιταλίας. Ανεξάρτητα από όλα αυτά τα “εμπόδια”, η easyJet επικεντρώνεται στον πελάτη, στην άψογη λειτουργική απόδοση, καθώς και στο ισχυρό δίκτυο της. Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και τον πειθαρχημένο τρόπο διαχείρισης του κεφαλαίου, αποτελούν τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία και στο μέλλον.  

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη για το κλείσιμο του έτους της easyJet, η Carolyn McCall, Chief Executive της easyJet δήλωσε: “Η δυνατή επίδοση που παρουσίασε η easyJet στη διάρκεια του καλοκαιριού, μας επέτρεψε να κλείσουμε άλλο ένα πετυχημένο έτος με καλές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Η ισχυρή εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες  σε ένα ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την προσεκτική διαχείριση των κεφαλαίων, των εσόδων, του μάρκετινγκ και των αεροσκαφών όλου του δικτύου και ο προσεκτικός έλεγχος του κόστους, δίνουν τη δυνατότητα στην easyJet να προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις καθώς και τα υψηλότερα κέρδη, προ φόρων, στην ιστορία της, για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, παρόλο που τα επιπλέον κόστη των καυσίμων ανήρθαν στα 230 εκατ. λίρες.

Προσφέρουμε πάντα άνετα και οικονομικά ταξίδια σε ‘κομβικά’ αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη με το καλύτερο επίπεδο χρονικής ακρίβειας και συνέπειας πτήσεων στην Ευρώπη με υπηρεσίες που διευκολύνουν τους πελάτες μας όπως την πρόσφατη εφαρμογή της υπηρεσίας κράτησης συγκεκριμένων θέσεων σε όλο το δίκτυό της easyJet”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024