Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροβολή των ελληνικών θρησκευτικών μνημείων στην 20ή INWETEX-CIS Travel Market της Ρωσίας
Θρησκευτικός τουρισμός

Προβολή των ελληνικών θρησκευτικών μνημείων στην 20ή INWETEX-CIS Travel Market της Ρωσίας

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των Ρώσων επισκεπτών -επαγγελματιών και κοινού- στην 20ή Διεθνή Τουριστική Έκθεση INWETEX – CIS Travel στην Αγία Πετρούπολη, για τα ελληνικά προσκυνήματα και τις Ιερές Μονές της Ελλάδος.

Ολοκληρώθηκε (4-6 Οκτωβρίου  2012) η 20ή Διεθνής Τουριστική Έκθεση INWETEX – CIS Travel Market στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας, όπου συμμετείχε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), στο περίπτερο του οποίου φιλοξενήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο αυτόνομο χώρο, μία ιδιαίτερη προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συντονισμό από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, για την προβολή Ιερών Μονών, προσκηνυμάτων και θρησκευτικών μνημείων της Ελλάδος, στη ρωσική αγορά.

Η έναρξη λειτουργίας του ελληνικού περιπτέρου έγινε από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη, τον διευθυντή του ΕΟΤ Μόσχας, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο (γενικό γραμματέα της Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων), με παρουσία εκπροσώπων των Ταξιδιωτικών Γραφείων και Αυτοδιοικήσεων και επαγγελματικών τουριστικών φορέων διαφόρων Περιφερειών της Ελλάδος.

Στο “υπο-περίπτερο” της Ιεράς Συνόδου διατέθηκε ξενόγλωσσο υλικό περίπου 50 Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε συγκεντρωθεί από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Αξίζει  να σημειωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των Ρώσων επισκεπτών -επαγγελματιών και κοινού – για τα ελληνικά προσκυνήματα και τις Ιερές Μονές της Ελλάδος, οι οποίοι με ικανοποίηση είδαν τη διαθεσιμότητα και διανομή του πλούσιου ξενόγλωσσου, και δη ρωσόφωνου, υλικού. Το Συνοδικό Γραφείο διέθεσε επίσης και τα ενδεικτικά Σχέδια Προγραμμάτων Επισκέψεων σε ιερά προσκυνήματα και Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, την σχεδίαση και κατάρτιση των οποίων, που είχε ήδη επιμεληθεί η Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου από τον Μάιο 2012, (στο πλαίσιο της επίσημης επίκσεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στο Πατριαρχείο της Μόσχας) ειδικά για το ρωσικό κοινό.

Η επίσημη συνέντευξη Τύπου της Αντιπροσωπείας προς τα ρωσικά ΜΜΕ, με την παρουσία του γενικού προξένου και του διευθυντή του ΕΟΤ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012. Στην συνέντευξη ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές της δραστηριότητας του Συνοδικού Γραφείου,  αναφέροντας τις σημαντικές συναντήσεις με την Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Πανεπιστήμιο, και επαγγελματικούς εκπροσώπους, ενώ τόνισε τη σημασία του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών επισκέψεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Μόσχας. Τέλος επισημαίνοντας τις προοπτικές και θετική υποδοχή της προσπάθειας στην Ρωσία, ανέφερε τη συνεργασία του Γραφείου με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού, ιδιαίτερα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών – Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), και τις θετικές συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι του Γραφείου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Η Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη αποτελείτο από τον Πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, μέλη του Συνοδικού Γραφείου και είχε συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς. Η Αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον γενικό πρόξενο, επισκέφθηκε το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και είχε μακρά συνάντηση συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Igor A. Gorlinsky, Α΄ Αντιπρύτανη επί θεμάτων Εκπαίδευσης και Έρευνας, και άλλους. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι  το Πανεπιστήμιο βλέπει με ενδιαφέρον την ανάπτυξη συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος σε θέματα κοινών πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, που πρέπει να ενταχθούν σε διακρατικό πλαίσιο συνεργασίας και με τα υπουργεία παιδείας.

Η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με την καθηγήτρια δρ. Fatima Eloeva, επικεφαλής διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεο-ελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, η οποία αναφέρθηκε στην πολυετή δραστηριότητα του Ινστιτούτου για την πολιτιστική ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων, στην εκμάθηση της αρχαίας και νεώτερης ελληνικής γλώσσας, στην αποστολή μελών (καθηγητών-φοιτητών) του Ινστιτούτου για επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη γνωριμία με τα πολιτιστικά και προσκυνηματικά μνημείας της χώρας και στην εκπόνηση γλωσσολογικών μελετών.

Τέλος, η ελληνική Αντιπροσωπεία είχε επίσημη συνάντηση και με την Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης, στην οποία τον Κυβερνήτη εκπροσώπησαν o κ. Igor O. Lonsky, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και η κ. Natalia Strοugova, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης, Β. Αμερικής και Αυστραλίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου τονίστηκε από την Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης ότι παρακολουθεί τα ταξίδια προς Ελλάδα και δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της περιοχής επισκέφθηκαν το 2011 τη χώρα μας (κυρίως τις περιοχές Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω). Οι εκπρόσωποι του Κυβερνήτη επεσήμαναν επίσης τη θετική σημασία του υπογραφέντος Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρωσίας, στα θέματα της ανάπτυξης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Προτάθηκε δε να κρατηθεί ανοιχτή συνεχής επικοινωνία και να υλοποιηθούν τα κάτωθι:

α) να γίνουν κοινές δράσεις προβολής προσκυνηματικών και πολιτιστικών μνημείων στο πλαίσιο του “Κοινού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος 2014”,
β) να πραγματοποιηθούν άμεσα επισκέψεις-ανταλλαγές φιλοξενίας υψηλόβαθμων εκπροσώπων-στελεχών των δύο φορέων, με σκοπό την προβολή και προώθηση προσκυνηματικών ταξιδίων, και
γ) να ανταλλαγούν προτάσεις μακροπρόθεσμης συνεργασίας (συμφωνίες) σε επίπεδο θεσμικών φορέων.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024