Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΓ. Ευαγγέλου: Ο καταδυτικός τουρισμός συμβάλει σημαντικά στο συνολικό τουριστικό προϊόν
Εισήγηση στο συνέδριο της εφημερίδα Απογευματινή

Γ. Ευαγγέλου: Ο καταδυτικός τουρισμός συμβάλει σημαντικά στο συνολικό τουριστικό προϊόν

Την “ταυτότητα” του καταδυτικού τουρισμού σκιαγράφησε ο Γιάννης Ευαγγέλου, στα πλαίσια συνεδρίου, που διοργάνωσε πρόσφατα η εφημερίδα “Απογευματινή” με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό. “Πρέπει να ορίσουμε εμείς που μας αφορά […]

Την “ταυτότητα” του καταδυτικού τουρισμού σκιαγράφησε ο Γιάννης Ευαγγέλου, στα πλαίσια συνεδρίου, που διοργάνωσε<...> πρόσφατα η εφημερίδα “Απογευματινή” με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό.

“Πρέπει να ορίσουμε εμείς που μας αφορά αυτή η δραστηριότητα τι ακριβώς είναι και πως χαρακτηρίζεται.
Είναι άθλημα. Ναι, είναι για κάποιους μόνον άθλημα. Είναι είδος αναψυχής. Ναι, είναι. Είναι ένα είδος ειδικών μορφών τουρισμού. Είναι αλλά αυτό δεν φτάνει”
, τόνισε. “Οι υποβρύχιες περιηγήσεις είναι από μόνο του ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν, το οποίο μάλιστα έχει πολύ σημαντικά και δυνατά στοιχεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν από όλους όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα της προσφοράς και της ζήτησης. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις περιπτώσεις, αλλά και πτυχές που προσφέρονται και υπάρχουν μέσα στη θάλασσα και το βυθό της χώρας μας.

Τα ευρήματα της Πύλου, αλλά και τα σφουγγάρια των σφουγγαράδων είναι κομμάτια της πολιτιστικής μας ιστορίας και βρίσκονται σε τεράστια αφθονία στον ελληνικό βυθό. Τώρα που οι θεσμικές ρυθμίσεις έχουν πλέον σχεδόν τακτοποιηθεί πρέπει να συνεργασθούμε όλοι για να δείξουμε σ`όλους αυτούς που το επιθυμούν τον πλούτο της θάλασσάς μας. Έχουμε υποχρέωση να τους τα δείξουμε, όπως έχουμε υποχρέωση και να τα προστατεύσουμε.

Οι καταδύσεις είναι ένας τρόπος, γι`αυτούς που ξέρουν και μπορούν, να απολαύσουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Και πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαιολογικά αντικείμενα που κοιμούνται μέσα στη θάλασσα, είναι ακόμα και τα σφουγγάρια κυρίως για τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας τους, είναι και τα ειδικά μουσεία με τα ενάλια ευρήματα είναι τα ειδικά πάρκα με συγκεκριμένο θέμα.

Οι υποβρύχιες περιηγήσεις (ή αλλιώς καταδυτικός τουρισμός), είναι σα να λέμε Τουρισμός Υπαίθρου. Ο χαρακτηρισμός δεν επιδέχεται περιορισμούς. Κάποιος που έρχεται να κάνει διακοπές μία μέρα αποφασίζει να κάνει μία περιήγηση με ένα τζιπ στα χωριά της Οίτης, ή να κάνει μια μέρα ιστιοπλοία σε ένα ακατοίκητο νησάκι. Αυτό είναι επίσης τουρισμό υπαίθρου και δεν σημαίνει πως όλοι που ζητούν να απολαύσουν την ελληνική ύπαιθρο ήλθαν σκόπιμα μόνον γι αυτό.

Το ίδιο λοιπόν και με τις καταδύσεις. Θα πρέπει να το δούμε και σαν αυτούσια δραστηριότητα, αλλά και σαν συμπληρωματικό στοιχείο ποιοτικού προϊόντος που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τουριστικές απολαύσεις.
Αφού λοιπόν έχουμε όλοι αποφασίσει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε ή πιο σωστά να ξεκολλήσουμε την ταμπέλα από το πακέτο μας που λεει “φτηνιάρης ελληνικός τουρισμός” –για να μην το πούμε απλά φτηνός για εκείνους που ακόμα επιμένουν.

Έτσι ο καταδυτικός τουρισμός θα συνεισφέρει στην εξειδίκευση και στη βελτίωση της απόδοσης του συνόλου της τουριστικής δραστηριότητας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024