Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΤο σεμινάριο της Κέρκυρας ανέδειξε τις δυνατότητες για τον πολιτιστικό τουρισμό στα Βαλκάνια

Το σεμινάριο της Κέρκυρας ανέδειξε τις δυνατότητες για τον πολιτιστικό τουρισμό στα Βαλκάνια

Πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2003 ένα πολύ σημαντικό Σεμινάριο με θέμα “Ο Πολιτιστικός Τουρισμός στις Βαλκανικές Χώρες”, που οργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Εταιρία Τουρισμού Ιονίων Νήσων Α.Ε…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑ – Πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2003 ένα πολύ σημαντικό Σεμινάριο με θέμα “Ο Πολιτιστικός Τουρισμός στις Βαλκανικές Χώρες”, που<...> οργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Εταιρία Τουρισμού Ιονίων Νήσων Α.Ε. σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Τις εργασίες του Σεμιναρίου άνοιξε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων Α.Ε. κ. Αναστασία Κανελλοπούλου η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά στο σύνολο των εργασιών του σεμιναρίου. Να σημειώσουμε ότι το σεμινάριο ήταν μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων Α.Ε. (ΕΤΙΝ Α.Ε.) στο πλαίσιο της πρόσφατης ένταξής της στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTOBC). Στην ΕΤΙΝ συμμετέχουν η Περιφέρεια, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας, πολλοί πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου και επιχειρηματίες της Περιφέρειας.

Η κα Κανελλοπούλου στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι τα Ιόνια Νησιά και η Κέρκυρα έχουν προωθήσει τη δημιουργία ενός Βαλκανικού Παρατηρητηρίου για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και συμπλήρωσε ότι οι κοινωνικές και πανεπιστημιακές δομές που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και το Μεσογειακό Παρατηρητήριο για τον Τουρισμό, που οργανώνεται παράλληλα στην Περιφέρεια, μπορούν να συγκεντρώσουν στοιχεία και να συνεισφέρουν στην καινούρια προσπάθεια συνεργασίας των Μεσογειακών και Βαλκανικών χωρών στον τομέα του Τουρισμού.

Οι ομιλίες

Την κεντρική ομιλία με θέμα τον “Πολιτισμό και τον Τουρισμό” έκανε ο κ. Jose Antonio Ferreiro, Γενικός Διευθυντής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και αμέσως μετά παρουσιάσθηκαν εισηγήσεις από τους:

  • Δρ. Greg Rihcards ATLAS Programm Manager of Tiburg (Ολλανδία), με θέμα: “Νέες κατευθύνσεις στον Πολιτιστικό Τουρισμό;”.
  • Δρ. Wally Ollins CBC, Chairman Saffron Brand Consultans (Μεγάλη Βρετανία), με θέμα: “Αποτελεί η διαφορετικότητα λύση; Η έννοια της Περιφέρειας στον τομέα του Τουρισμού”.
  • Δρ. Pierre Pontico, Contracting Director, Catai Tours, (Μαδρίτη), με θέμα: “Τεχνικές ξενάγησης: ταξίδια, επιλογή, υπηρεσίες, προώθηση των προορισμών”
  • Δρ. Franz Sattlecker, Director, Sloss Shonburnn, (Βιέννη), με θέμα: Μελέτη περίπτωσης: Εξωτερικές πηγές διαχείρισης του Παλατιού Shonbrunn.

Τη συζήτηση της πρώτης Συνεδρίασης διηύθυνε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CRPM κ. Prello.

Την επόμενη μέρα εισηγήσεις κατατέθηκαν από την Δρ. Elka Bakalova, Professor at the New Bulgaria University, Department of History Culture, Expert of UNESCO and ICOMOS on evaluation of the World Cultural Heritage in Cosovo, με θέμα: “Κοινά Πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των Βαλκανικών Χωρών”.

Δρ. Todor Krestev, President of ICOMOS/ Bulgaria and of Association for Cultural Turism, με θέμα: “Πολιτιστικές Διαδρομές στα Βαλκάνια και Περιφερειακός Τουρισμός”.

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των Υπουργείων Τουρισμού της Ρουμανίας, της Π.Γ.Δ.Μ. της Σερβίας-Μαυροβουνίου, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, που υπέγραψαν το “Υπόμνημα για την καλύτερη συνεργασία των Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Χωρών” την οποία διεύθυνε ο κ. Geoffrey Gray- Forton, Chairman, “Meetings World (1969) Associates, με θέμα “Περιφερειακή Συνεργασία στο Marketing-Διαφήμιση”, ενώ, εισηγήσεις κατέθεσαν:

  • ο κ. Jaime Alex-Ruiz, Executive Director, European Travel Commission (ETC) και
  • ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, Πρόεδρος Βαλκανικής Ομοσπονδίας Ενώσεως Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, με θέμα “Σχεδίαση Πολιτικής: Καθορισμός Προϋποθέσεων”.
    Και στους δύο εισηγητές, ερωτήσεις υπέβαλε ο κ. Geoffrey Gray- Forton, βοηθώντας στην προβολή και τη διασαφήνιση των απόψεων που παρουσίασαν.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν σχόλια και απαντήσεις του πάνελ της στρογγυλής τράπεζας επί των δύο εισηγήσεων.

    Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Πατέλλης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων παρουσίασε σχέδιο οκτώ σημείων για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού. Οι προτάσεις του Προέδρου του ΕΟΤ (έχουν παρουσιασθεί αναλυτικά σε χθεσινό δημοσίευμα του TDN) αναφέρονται στα εξής θέματα: Η διαδρομή του Οδυσσέα, η πολιτιστική διαδρομή Αθήνα-Βουκουρέστι, Αθήνα Βελιγράδι-Σπλιτ, ο δρόμος της ελιάς, η έκδοση γαστρονομικού οδηγού Βαλκανίων, η έκδοση αγροτοτουριστικού οδηγού για τις χώρες των Βαλκανίων, η δημιουργία Βαλκανικής Ορχήστρας μουσικής, η δημιουργία διασυνοριακού πολιτιστικού πάρκου που θα αναδεικνύει όλα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την πολιτιστική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής.

    Τα συμπεράσματα

    Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συνόψισαν ο Γ. Διευθυντής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Ferreiro, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Πατέλλης και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Αναστασία Κανελλοπούλου.

    Ειδικότερα η κ. Κανελλοπούλου τόνισε ότι το Σεμινάριο διοργανώθηκε στην Κέρκυρα, διότι και η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά αποτελούν κομβικό σημείο και σταυροδρόμι των πολιτισμών, η καλή γειτνίαση, η διασφάλιση της ασφάλειας, της πολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η αποφυγή ταξιδιωτικών οδηγιών, η ανάπτυξη των υποδομών στον τομέα των μεταφορών αλλά και των ενδιάμεσων σταθμών, η κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα είναι λόγοι που συνηγορούν στη συνεργασία και στη συστηματική ενίσχυσή της. Και επειδή όλες οι γειτονικές χώρες και οι περιφέρειες, είναι χώρες και περιφέρειες που διαθέτουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη τουριστική δραστηριότητα και μάλιστα μέσα από τον τουρισμό που έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει στην ανάδειξη των πολιτισμών και στη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και της ιστορίας των χωρών και των λαών, μπορούμε να άρουμε τις επιφυλάξεις και να μπορέσουμε να συναινέσουμε σε λύσεις και κατευθύνσεις με ειρηνικό υπόβαθρο και με στόχευση την ουσιαστική ανάπτυξη η οποία είναι κατά βάθος κοινωνική και επιδιώκει τη φιλική διαβίωση όπως τα ιστορικά δεδομένα επιβάλλουν και αναδεικνύουν στη Βαλκανική Χερσόνησο.

    Από όλη τη συζήτηση των δύο ημερών, εκφράζεται μία αγωνία για μία κοινή πορεία που μπορεί να προσφέρει και στην ανάπτυξη όλων των χωρών αλλά και στην προστασία του πολιτιστικού τους πλούτου και μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα μόρφωσης και προσέγγισης των λαών, άρσης των επιφυλάξεων, ειρηνικής συνύπαρξης και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών που έχουν ανάγκη τα Βαλκάνια. Επίσης επιβεβαιώνεται και η βούληση όλων των χωρών όπως εκφράστηκε δια των εκπροσώπων τους, για μία συνεργασία συστηματική, της οποίας τις προϋποθέσεις μπορούν να προσφέρουν διεθνείς οργανισμοί, είτε κυβερνητικές, είτε μη κυβερνητικές οργανώσεις, είτε επιχειρηματικές συνενώσεις και συλλογικά όργανα λόγω και της εμπειρίας τους, και υπό τον όρο και την προϋπόθεση, αυτή τη νέα αγορά να τη δουν υπό ένα νέο πρίσμα και όχι με μοναδική στόχευση την κατάληψή της.

    Η κ. Κανελλοπούλου ζήτησε από τον κ. Jaime Alex-Ruiz να εξετάσει τη δυνατότητα μίας πιλοτικής δράσης προς μία περιφέρεια που δημιούργησε μία υποδομή για την προώθηση και την υποστήριξη της προβολής, όπως συμβαίνει με τα Ιόνια Νησιά και την ΕΤΙΝ, και να εξεταστεί πώς μπορεί να φτάσει ένας τέτοιος φορέας σε μία αυτοδύναμη λειτουργία, δηλαδή την αυτοχρηματοδότηση της διαδικασίας της τουριστικής προβολής.

    Επίσης ζήτησε από τον Δρ. Sattlecker, αν υπάρχει ενδιαφέρον, διατηρώντας το καθεστώς ιδιοκτησίας από το κράτος να συμβάλλει λόγω της εμπειρίας του με το παλάτι Shonbrunn στη διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης για το Αχίλλειο, ώστε να είναι αποδοτικό. Το Αχίλλειο, ένα παλάτι με αντίστοιχη ιστορία στην Κέρκυρα, χρειάζεται να μελετηθεί διαχειριστικά με δράσεις που μπορούν να το βοηθήσουν να γίνει μία βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα διατηρώντας απαρέγκλιτα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του: το πολιτιστικό, το ιστορικό και φυσικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει.

    Και τέλος η κ. Κανελλοπούλου πρότεινε στον Πρόεδρο του ΕΟΤ να αναλάβει μία πρωτοβουλία ώστε να εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρόγραμμα για τις χώρες της Βαλκανικής που θα συνδυάζει τους τομείς που συζητήθηκαν δηλαδή: πολιτισμός και τουρισμός, παρθένες περιοχές, νέα μοντέλα τουριστικής δραστηριότητας και ανάπτυξης, μοντέλο συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς (ίσως χρειάζεται) ένα μοντέλο για την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού για τα Βαλκάνια με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

    Από την πλευρά του ο κ. Πατέλλης συμπέρανε ότι όλα τα κράτη είναι έτοιμα να δεχθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες παραμερίζοντας τις πιθανές δυσκολίες που υπάρχουν, δίνοντας το προβάδισμα σε εκείνα τα πολλά στοιχεία που συνδέουν τις Βαλκανικές χώρες ώστε σε συνδυασμό με το σωστό marketing και την κατάλληλη διαφήμιση σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αμερική ή ο Καναδάς, να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις που δημιουργήθηκαν από τον ιστορικό και γεωπολιτικό ρόλο των Βαλκανίων.

    Ο κ. Πατέλλης εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα πολυπολιτισμικό πάρκο των Βαλκανίων, θα μπορέσει να δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο για τα πολιτιστικά στοιχεία των Βαλκανίων, κι ακόμα η έκδοση ενός γαστρονομικού οδηγού, ενός οδηγού με τα πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των χωρών και να οριστούν οι διαδρομές που θα φέρουν τους επισκέπτες στην περιοχή. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή και πρότεινε τη διοργάνωση ενός ακόμα σεμιναρίου πριν το τέλος του χρόνου.

    Από την πλευρά του ο κ. Ferreiro υπογράμμισε το γεγονός ότι από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των χωρών προκύπτει μία διάθεση συνεργασίας και συνέχισης της προσπάθειας για να αυξήσουν την κατανόηση μεταξύ τους βασιζόμενοι και στο μνημόνιο που υπεγράφη πέρυσι το Μάιο και εργαζόμενοι επ` αυτού.

    Παράλληλα αναφέρθηκε σε εισηγήσεις που κατατέθηκαν για να τονίσει ότι χρειάζεται να υπάρξουν νέα συνεταιριστικά σχήματα, να εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι ονοματοθεσίας, να διαμορφωθούν πολιτικές που θα καταργούν την άγνοια και τις προκαταλήψεις και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κίνα.

    Ο κ. Ferreiro τόνισε ότι η περιοχή των Βαλκανίων έχει πλούσια ιστορική παράδοση και με βάση τις εισηγήσεις πρότεινε να διαμορφωθεί μία ομάδα εργασίας της οποίας θα ηγείται μία Διοικούσα Επιτροπή η οποία θα προσδιορίσει ποια είναι τα κρίσιμα ακροατήρια στα οποία θα απευθυνθεί.

    Ακόμα θεώρησε χρήσιμο την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσεως που θα αφορά το σχεδιασμό περιφερειακών πολιτισμικών δρομολογίων και την ίδρυση πιλοτικών προγραμμάτων δρομολογίων τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Παράλληλα πρότεινε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν να κινούνται σε τρία επίπεδα με τη δημιουργία τριών ομάδων εργασίας. Μία ομάδα σε επίπεδο Δήμων, μία δεύτερη ομάδα σε εθνικό επίπεδο και μία τρίτη ομάδα με τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα προσπαθήσει να φέρει σε επαφή τη μία χώρα με την άλλη και να εκτιμήσει ποιοι είναι οι διαφορετικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν (ενώσεις ξενοδόχων, ταξιδιωτικοί πράκτορες κλπ).

    Η κάθε ομάδα θα έπρεπε να σχεδιάσει ένα πλάνο δράσεως προκειμένου να αναπτυχθούν περιοχές συνεργασίας που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία σε κάθε οργανισμό, σε μία εκάστη των χωρών κατά συνέπεια στην περιφέρεια.

  • Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

    Ετικέτες
    16/05/2024
    15/05/2024
    14/05/2024
    13/05/2024
    10/05/2024
    09/05/2024