Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΟΤ: Μήνυμα του προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

ΕΟΤ: Μήνυμα του προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας προβλέπεται το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως επισημαίνει σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει ως θέμα `Τουρισμός: η κινητήρια δύναμη για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική αρμονία`

Ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας προβλέπεται το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως επισημαίνει σε μήνυμα του ο<...> πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει ως θέμα `Τουρισμός: η κινητήρια δύναμη για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική αρμονία`.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τηρώντας την παράδοση επί 23 χρόνια, εορτάζεται διεθνώς στις 27 Σεπτεμβρίου, με σκοπό αναδείξει την σημασία του τουρισμού και τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, και οικονομικές αξίες που υπηρετεί.

Στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο πρόεδρος του ΕΟΤ έκανε τον απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επέλεξε σαν θέμα του φετινού εορτασμού, της 24ης στη σειρά γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού το θέμα: “Τουρισμός η κινητήρια δύναμη για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική αρμονία”.

Θα ήταν εκτός χρόνου και πέραν της σημερινής πραγματικότητας, όποιος δεν συμφωνούσε και δεν επικροτούσε, πως ο τουρισμός σαν έννοια και πράξη έχει τέτοια διάσταση που και στη δημιουργία θέσεων εργασίας βοηθά και την κοινωνική αρμονία γενικότερα ενισχύει.

Υιοθετώντας λοιπόν το θέμα, θέλω κι εγώ με τη σειρά μου ν΄ αναφερθώ στη μεγάλη σημασία του τουρισμού στην κοινωνία κι ειδικότερα στην οικονομία.

Ο τουρισμός σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα που ο τουρισμός αποτελεί τη βάση της οικονομίας της, είναι πράγματι η κινητήριος δύναμη για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την ισομερή κατανομή του πλούτου μεταξύ κοινωνικών στρωμάτων και μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Ο τουρισμός κατ΄ αρχήν στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, βοηθά την επαγγελματική απασχόληση μεγάλου αριθμού ατόμων, στην εκπαίδευσή τους και στην εξέλιξή τους είτε είναι στέλεχος, υπάλληλος, είτε μεγάλος ή μικρός επαγγελματίας.

Η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός, ο αγροτοτουρισμός, ο ορειβατικός, ο αθλητικός, ο πολιτιστικός, ο προσκυνηματικός, ο συνεδριακός κλπ και ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής επιτρέπουν την ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας, επιδρούν θετικά στη δημιουργία νέων θέσεων και ειδικοτήτων, επιμηκύνουν την περίοδο εργασίας κι ενισχύουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, βοηθούν μ’ άλλα λόγια στην κοινωνική ανάπτυξη και αρμονία.

Υπολογίζεται, ότι στην Ελλάδα εργάζονται στο τομέα του τουρισμού άμεσα 300.000 άτομα, ενώ έμμεσα άλλοι 200.000 περίπου. Στο χρονικό διάστημα δε 2000-2010 αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει όμως να υποστηρίξουμε συνειδητά και ένθερμα και ποιοτικά την επαγγελματική απασχόληση.

Στις δράσεις ανάπτυξης του τομέα τουρισμού πρέπει όλοι να στηρίζουμε την απασχόληση των εργαζομένων και την έλξη που παρέχουν τα τουριστικά επαγγέλματα στους νέους.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, άρχισε μια δύσκολη περίοδος παγκόσμια για τον τουρισμό. Ακολούθησαν διάφορα γεγονότα: της οικονομικής ύφεσης, του πολέμου του Ιράκ, της άτυπης πνευμονίας και όπως τονίζεται από όλους ήταν δύο δύσκολα χρόνια για τον τουρισμό. Όμως, ο τουρισμός ανακάμπτει και ειδικότερα το 2004 για τη χώρα μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ρόλος των εργαζομένων στον τουρισμό προσδιορίζει σαφώς κάθε περιεχόμενο σκέψης, δράσης ή απόφασης στα οποία περιλαμβάνονται οι όροι συμμετοχής και προστασίας τους, είτε στο επάγγελμα ως επιχειρηματίας, είτε στην σύνθεση του προσωπικού ως εργαζόμενος, είτε στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων σε θέσεις εργασίας. Τούτο, αυτονόητα, αξίζει την υποστήριξή μας.

Ο ΕΟΤ κατάρτισε ειδικό μακροχρόνιο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Ως βασικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη προσδιορίζονται οι ολοκληρωμένες μελέτες για κάθε περιοχή της χώρας, που θα επιτρέψουν την εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος έτσι, ώστε να μη μείνουμε στο επιτυχημένο, αλλά άκαιρο το 2003 ‘ήλιος και θάλασσα’.

Επιδιώκουμε όμως πάντα μια τουριστική ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, γιατί για κάθε ανάπτυξη μέτρο πρέπει να είναι ο ‘άνθρωπος’. Εάν καταστρέψουμε φυσικό, κοινωνικό περιβάλλον και συνοχή, οι επόμενες γενεές δεν θα το συγχωρήσουν ποτέ. Γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο κόσμο απ΄αυτόν που κληρονομήσαμε εμείς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού με τη γιορτή για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο χαιρετίζει κάθε εργαζόμενο. Ενώνουμε μαζί του και τη φωνή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των ανθρώπων του σ΄ αυτή την παγκόσμια γιορτή.»

Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Fransesco Frangialli μπορείται να το διαβάσετε στο TravelDailyNews International.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024