Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕλπίδες για ανάκαμψη παρά το έντονα δυσμενές κλίμα

Ελπίδες για ανάκαμψη παρά το έντονα δυσμενές κλίμα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ITB 2003 – Το πάγωμα των κρατήσεων ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, η αβεβαιότητα και τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανικής οικονομίας αποτελούν το αρνητικό σκηνικό…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ITB 2003 – Το πάγωμα των κρατήσεων ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, η αβεβαιότητα και τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανικής οικονομίας αποτελούν το αρνητικό σκηνικό<...> όπου εξελίσσεται φέτος το διεθνές χρηματιστήριο του τουρισμού στο Βερολίνο (ITB) που είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στο κόσμο.

Προς το παρόν σημειώνεται μείωση των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά προς την χώρα μας, η οποία, όμως, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί σύντομα μετά το πέρας του πολέμου. Ένας, επίσης, ουσιαστικός λόγος που επιβαρύνει την τουριστική ζήτηση από τη γερμανική αγορά προς τη χώρα μας, αλλά και προς άλλες χώρες, είναι η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου, ΙΤΒ, είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών ομίλων, όπως η TUI και ο Τhomas Cook. Χθες συναντήθηκε με τον Michael Frenzel, πρόεδρο της TUI, του μεγαλύτερου παγκοσμίως ταξιδιωτικού ομίλου, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι μορφές συνεργασίας για τη νέα διαφημιστική καμπάνια. Στην συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της TUI, βάση των δηλώσεων του υπουργού, δήλωσε αισιόδοξος για την ανάκαμψη των κρατήσεων μετά το Πάσχα.

Οι εκτιμήσεις του ΕΟΤ για το 2003

Βάσει της σχετικής αναφοράς της ΔΙΤΕΞ Γερμανίας για τις προοπτικές της τουριστικής ζήτησης για την χώρα μας, το 2003 δεν είναι ένα φυσιολογικό τουριστικό έτος. Η νέα τουριστική χρονιά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από τα προηγούμενα χρόνια.

Αρκετοί τουρίστες τροποποιούν τα σχέδιά τους και διοργανωτές ταξιδιών τους προορισμούς των προγραμμάτων διακοπών.

Τουρίστες και τουριστικοί οργανισμοί δρουν και αντιδρούν βραχυπρόθεσμα και ευέλικτα.

Ένα μεγάλο τμήμα των Γερμανών πολιτών θα λάβει την τελική απόφαση για το ταξίδι διακοπών λίγες εβδομάδες πριν από τις διακοπές του./Η αβεβαιότητα και ο φόβος σχετικά με την παγκόσμια πολιτική κατάσταση και την εξέλιξη της οικονομίας είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τουριστική χρονιά και οδηγούν στην κριτική αντιμετώπιση των αεροπορικών ταξιδιών και στη στροφή των τουριστών σε ένα, κατά τη γνώμη τους, πιο σίγουρο μεταφορικό μέσο όπως, το αυτοκίνητο, το τουριστικό λεωφορείο και το τρένο ή προτιμούν την κρουαζιέρα.

Στην περίπτωση ενός πολέμου στο Ιράκ η αβεβαιότητα για τη διάρκεια και την έκβασή του θα καθορίσουν και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η τιμή του αργού πετρελαίου καθόσον ακόμα και στην περίπτωση, που ο πόλεμος είναι μικρής διάρκειας, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα δε, με τις απόψεις των ειδικών η ανάκαμψη της οικονομίας θα καθυστερήσει μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Το άγχος και η επιφυλακτικότητα για τα ταξίδια θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα έσοδα και οι δαπάνες στο τουριστικό κλάδο.

Ανεξάρτητα από τα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα, οι προβλέψεις για τις τουριστικές δαπάνες δεν είναι αισιόδοξες. Αιτία των απαισιόδοξων προγνώσεων είναι η καταναλωτική διάθεση των πολιτών και ο προβληματισμός για τις θέσεις εργασίας. Ο περιορισμός των εισοδημάτων των ιδιωτικών νοικοκυριών αναμένεται να επιφέρει μείωση στην κατανάλωση αλλά και μείωση στο διαθέσιμο για ταξίδια διακοπών εισόδημα.

Παρά το γεγονός, ότι οι τουριστικοί οργανισμοί στη Γερμανία αντιδρούν με εκπτώσεις και διάφορες άλλες παροχές οι προοπτικές στα ταξίδια για το εξωτερικό δεν είναι αισιόδοξες.

Παράλληλα με την εξέλιξη των ταξιδιών διακοπών δυσκολίες παρουσιάζουν και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Μικρής διάρκειας διακοπές και ταξίδια πόλεων ανήκουν στα προσφιλή είδη ταξιδιού του μέλλοντος. Οι τουρίστες του 21ου αιώνα θέλουν σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Τα ταξίδια πόλεων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου ερευνών British American Tobacco, θα είναι στο μέλλον στο επίκεντρο των μικρής διάρκειας διακοπών.

Οι πωλήσεις ταξιδιών από τη Γερμανία στην Ελλάδα μέχρι τώρα (25.02.03) εμφανίζουν, στους μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών μείωση, που κυμαίνεται από -5% μέχρι -30%.

Μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν οι μεγάλοι Τ.Οs. και οι παραδοσιακοί τόποι υποδοχής Γερμανών τουριστών, ενώ οι μικρότεροι Τ.Οs. και κυρίως οι εξειδικευμένοι για τη Ελλάδα καθώς, επίσης, και οι μικρότεροι τόποι υποδοχής τουριστών σημειώνουν μικρότερη μείωση.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, τονίζει στην σχετική αναφορά της η ΔΙΤΕΞ Γερμανίας, οι Γερμανοί, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, έμειναν ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους, παράλληλα δε, σημειώνει ότι με το έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα, κρίνει, ότι στη γερμανική τουριστική αγορά υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης των πωλήσεων τουριστικών ταξιδιών για την Ελλάδα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024