Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠροβλήματα αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Κύπρο

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Κύπρο

Μείωση στις αφίξεις παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός στην Κύπρο το μήνα Απρίλιο κλείνοντας με πτώση 6%, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2003 η μείωση, σε σύγκριση με το 2002, ανήλθε στο 10%

Μείωση στις αφίξεις παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός στην Κύπρο το μήνα Απρίλιο κλείνοντας με πτώση<...> 6%, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2003 η μείωση, σε σύγκριση με το 2002, ανήλθε στο 10%. Από την άλλη μεριά, η μείωση των εσόδων αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τη μείωση στις αφίξεις, καθώς μέχρι το τέλος του Απρίλη παρουσιάζονταν μειωμένα κατά 13,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2002, οι αφίξεις τουριστών ανέρχονταν σε 445.124 και τα έσοδα σε 186.610.805 λίρες Κύπρου. Η μείωση που παρουσιάζεται στα έσοδα είναι πολύ μικρή και αυτή οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη πτωτική πορεία που είχε ο μήνας Μάρτιος. Ακόμα, τα έσοδα για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2003 ανέρχονταν στα 161.957.141, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 13,21% και οι αφίξεις τουριστών είναι μόλις 399.027, δηλαδή μειωμένοι κατά 10,36%.

“Δεν είναι η χρυσή χρονιά του τουρισμού η φετινή”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, και πρόσθεσε ότι `ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε μεγάλες συνέπειες στον τουρισμό της Κύπρου. Μέσα σ` αυτές τις δύσκολες συνθήκες η εργατική ειρήνη θα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού, γιατί σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου θα σταλεί το μήνυμα προς τα έξω της αναταραχής και θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα, σε περίοδο μάλιστα ανάκαμψης`.

Ακόμα, ο κ. Λιλλήκας μίλησε για μειωμένο ποσοστό πληρότητας της τάξης του 12%, αναφέροντας οι ξενοδόχοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και τον εσωτερικό τουρισμό που αποτελεί μια σταθερή πελατεία, και να μην `τα περιμένουν όλα από το κράτος`.

Όπως αναφέρουν αναλύσεις, το μεγαλύτερο πλήγμα προέρχεται από την αγορά της Γερμανίας, της Ρωσίας και των υπόλοιπων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο από τη Γερμανία, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2003, έχουν μειωθεί κατά 34,32%, και από τη Ρωσία κατά 30,66% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία παραμένουν σταθερές, ενώ από την ελληνική αγορά παρουσιάζουν μικρή αύξηση της τάξης του 11,24%.

Την αρνητική πορεία του τουρισμού και την επίπτωση της στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέλυσε στην ετήσια γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αυγερινός Νικήτας, τονίζοντας ότι οι ξενοδόχοι υφίστανται αφόρητες πιέσεις από τους ξένους διοργανωτές εκδρομών, οι οποίες αποσκοπούν σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών τους. Ανάλογες πιέσεις έχουν, ήδη, ασκηθεί για τις τιμές των συμβολαίων για το 2004. “Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλεται να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με πρώτο αυτό της ανταγωνιστικότητας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.

Η μείωση του τουρισμού είναι για την Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι το πιο επίκαιρο θέμα. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, παραδέχθηκε ότι η τουριστική βιομηχανία διέρχεται κρίση. “Από τη μια”, είπε, “είναι ανάγκη ν` αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματά της, ώστε να διαφυλαχθεί η προοπτική του κλάδου και να ανοίξουν νέες προοπτικές ανάπτυξης. Από την άλλη, είναι ανάγκη μέσα από τη συλλογική προσπάθεια του κράτους και των συντελεστών της τουριστικής βιομηχανίας, να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σ` αυτήν, εξαιτίας της κάμψης στις αφίξεις τουριστών”.

Οι παραπάνω επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία είχαν ως αποτέλεσμα την εξαγγελία από μέρος της Κυπριακής κυβέρνησης νέων προγραμμάτων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας. “Βασική μας επιδίωξη”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “θα είναι ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο εκσυγχρονισμός της υποδομής και η εισαγωγή νέας τεχνολογίας και μεθόδων διαχείρισης, καθώς επίσης και η διεύρυνση των τουριστικών μας αγορών”. Ως τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας χαρακτήρισε τον τουρισμό ο υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού. “Η σημασία του”, τόνισε, “αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η συνολική του συνεισφορά ανέρχεται σε 15 -20% στο ΑΕΠ”. Ο κ. Κυπριανού επισήμανε την ανάγκη για πλήρη συστράτευση των δυνάμεων, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024