Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Ο Εσωτερικός Τουρισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Εισερχόμενο

ΙΤΕΠ: Ο Εσωτερικός Τουρισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Εισερχόμενο

Δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη με στάσιμη ή μη αναπτυσσόμενη ζήτηση από το εξωτερικό σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Το ΙΤΕΠ μάλιστα θεωρεί […]

Δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη με στάσιμη ή μη αναπτυσσόμενη ζήτηση από το εξωτερικό σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης του<...> Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>). Το ΙΤΕΠ μάλιστα θεωρεί ότι οι ατεκμηρίωτες απόψεις για ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού σε αντικατάσταση του εισερχόμενου μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες εντυπώσεις και πολιτικές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη του ΙΤΕΠ, ο τουριστικός τομέας είναι σε μεγαλύτερη έκταση -συγκριτικά με άλλους τομείς- θύμα ερασιτεχνικών προσεγγίσεων κατά το πλείστον από αναρμόδια και πολυπράγμονα πρόσωπα, που ωστόσο συντελούν στη διαμόρφωση εσφαλμένων απόψεων με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στις σχετικές πολιτικές. Έχουν μάλιστα διατυπωθεί και απόψεις για αξιοποίηση του εσωτερικού τουρισμού ως υποκατάστατου του αλλοδαπού τουρισμού.

Η μελέτη των στοιχείων για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων του εσωτερικού τουρισμού οδήγησε σε απεριφράστως απαισιόδοξα αποτελέσματα.

(α) Ο αριθμός των ημερών κατ' άτομο που διατίθεται στη χώρα μας για εσωτερικό τουρισμό είναι υπερδιπλάσιος του μέσου κοινοτικού όρου.
(β) Η κατ' αρχήν εύλογη άποψη υπάρξεως δυνατότητας υποκαταστάσεως εσωτερικού τουρισμού στη ζήτηση αλλοδαπού τουριστικού προϊόντος, δεν είναι ρεαλιστική. Διότι οι κάτοικοι της Ελλάδος που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κατά κοινή πείρα, το κάνουν για σκοπούς περιηγητικούς και επαγγελματικούς, επομένως, αφήνουν μικρά περιθώρια για υποκαταστάσεις.
(γ) Η δυνατότητα αυξήσεως του εσωτερικού τουρισμού με κίνητρα είναι ομοίως μικρής εμβέλειας, διότι κατ' ουσία πρόκειται για εγχείρημα που ομοιάζει, αν δεν ταυτίζεται, με το παράδειγμα παιγνίου αθροίσματος ίσου με το μηδέν. Εξάλλου, εγείρονται εν προκειμένω και άλλα σοβαρά, αναπτυξιακής υφής, θέματα.

Συμπερασματικά, <ο εσωτερικός τουρισμός δεν έχει δυνατότητες να καταστεί υποκατάστατο του αλλοδαπού τουρισμού. Τουριστική ανάπτυξη με στάσιμη ή φθίνουσα εξωτερική ζήτηση αποτελούν μη συμβατές έννοιες. Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντική, διότι υπογραμμίζει ότι η έμφαση στον εσωτερικό ή τον αλλοδαπό τουρισμό αντίστοιχα δεν είναι ουδέτερη ως προς το είδος και την έκταση των ειδικών υποδομών που απαιτούνται, αλλά και ως προς τις σχετικές χρονικές προτεραιότητες που θα δοθούν στην εκτέλεση των αναγκαίων υποδομών.
Αυτό που προσφέρεται για χειρισμό από πλευράς τουριστικής πολιτικής και αποτελεί αναμφισβήτητα στοιχείο προαγωγικό της τουριστικής αναπτύξεως είναι η ανάληψη προσπάθειας βελτιώσεως του εποχικού προτύπου του εσωτερικού τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024