Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΣαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού

Σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού

Στην Κύπρο ο εξαγωγικός τομέας θα αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα, παρά τη σταδιακή βελτίωση που αναμένεται στον τουρισμό κατά τη διάρκεια του έτους…

Η σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και των επιπτώσεων λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ παρουσιάζεται σε ανακοίνωση του<...> υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, όπου τονίζεται ότι, παρά την ολοκληρωτική επικράτηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ, εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας ως προς την περίοδο που θα απαιτηθεί για πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης καθώς και την έκταση των επιπτώσεων στη διεθνή και την κυπριακή οικονομία.

Για τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο εξαγωγικός τομέας θα αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα, παρά τη σταδιακή βελτίωση που αναμένεται στον τουρισμό κατά τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν μείωση της τάξης του 34% το Μάρτιο. Τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνονται, επίσης, μειωμένα με βάση προκαταρκτικές ενδείξεις (π.χ μείωση των δαπανών με ξένες κάρτες κατά 7,5% το Μάρτιο του 2003, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2002). Σημειώνεται συναφώς ότι ο τουρισμός παρουσίαζε ενθαρρυντικές προοπτικές, πριν την κρίση στο Ιράκ, η οποία αντανακλάστηκε σε αύξηση των αφίξεων τουριστών κατά σχεδόν 10% την περίοδο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου και αύξηση των εσόδων κατά 13%. Με την έναρξη του πολέμου οι εξελίξεις στον τουρισμό διαφοροποιήθηκαν αισθητά. Στην παρούσα φάση υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σταδιακή ανάκαμψη.

Τα διάφορα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι τα ακόλουθα :

  • Ενθαρρυντικά μηνύματα για το ενδιαφέρον τουριστών για την Κύπρο, πριν την κρίση στο Ιράκ, ιδιαίτερα από Βρετανία και Ρωσία, που φαίνεται να αναθερμαίνεται, σταδιακά, με την διαφαινόμενη ομαλοποίηση της κατάστασης στο Ιράκ.
  • Ευεργετική επίδραση των κινήτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση.
  • Προώθηση του αθλητικού τουρισμού, μετά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
  • Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που ξέσπασε σε χώρες της Ασίας, που θα επιφέρει διοχέτευση τουρισμού σ’ άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Παρόλα αυτά το 2003 θα είναι δύσκολος χρόνος για τη τουριστική βιομηχανία, λόγω των ακόλουθων παραγόντων :

  • Κρίση στο Ιράκ, η οποία διάρκεσε την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου που γίνεται σημαντικός αριθμός προκρατήσεων.
  • Επηρεασμός της δυναμικότητας των δρομολογημένων και ναυλωμένων αεροπορικών πτήσεων προς την Κύπρο.
  • Υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ και κατ’ επέκταση της κυπριακής λίρας, που, πιθανόν, να επηρεάσει περιοριστικά τη προσέλκυση τουριστών από τη Βρετανία.
  • Συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα στη Γερμανία, που αποτελεί αξιόλογη αγορά για την Κύπρο.
  • Προτίμηση προς φθηνούς τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους δε περιλαμβάνεται η Κύπρος, σε περιόδους συγκρατημένης οικονομικής ανάπτυξης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εξειδικευμένη έρευνα της εταιρίας Nielsen, που έγινε το Μάρτιο, δείχνει συνολική μείωση των προκρατήσεων Βρετανών τουριστών για την Κύπρο κατά 6% σε σύγκριση με αύξηση κατά 3% που παρουσιάζει η συνολική τουριστική αγορά. Η μείωση στα έσοδα είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 11%, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές των τουριστικών πακέτων προς την Κύπρο είναι μειωμένες το 2003 έναντι του 2002. Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η κρίση στο Ιράκ επηρέασε σε μεγαλύτερο βαθμό τον τουρισμό προς χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ.

Με βάση την ίδια έρευνα επιβεβαιώνεται η τάση βελτίωσης τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, η μείωση των προκρατήσεων την περίοδο Μάιου – Ιουλίου είναι πέραν του 10%. Ο Αύγουστος και οι μετέπειτα μήνες παρουσιάζουν αξιόλογη αύξηση των προκρατήσεων , που προμηνύει θετικό ρυθμό αύξησης στις αφίξεις τουριστών.

Αξιοποιώντας όλες τις πιο πάνω πληροφορίες, υπολογίζεται ότι οι αφίξεις τουριστών το 2003 θα κυμανθούν μεταξύ μικρής μείωσης της τάξης του –5 %, ενώ είναι ενδεχόμενο να φθάσουν και τα περσινά επίπεδα. Τα έσοδα από τον τουρισμό προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ –2% και -7%.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024