Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΗ ΕΕ ανατρέπει τα σχέδια των ΗΠΑ για πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών

Η ΕΕ ανατρέπει τα σχέδια των ΗΠΑ για πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών

Κοινοβουλευτική Επιτροπή της ΕΕ απέρριψε την περασμένη Πέμπτη μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που παρείχε στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών…

Κοινοβουλευτική Επιτροπή της ΕΕ απέρριψε την περασμένη Πέμπτη μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που παρείχε στις υπηρεσίες ασφαλείας<...> των ΗΠΑ πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών.

Η συλλογή των ονομαστικών αρχείων των επιβατών (passenger name records-ΡΝR) ήταν ένα μόνο από τα μέτρα που επέβαλαν μονομερώς οι Αμερικανικές αρχές μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μετά από αρκετούς μήνες πιέσεων την συμφωνία, τον Δεκέμβριο, συναινώντας στην ανταλλαγή δεδομένων των επιβατών, ζητώντας όμως αυτή να πραγματοποιείται υπό ορισμένες συνθήκες.

Όμως, η συμφωνία ήταν προσωρινή, καθώς έπρεπε να εγκριθεί από το νομοθετικό σώμα της ΕΕ, και η έγκριση αυτή ήταν κάθε άλλο παρά βέβαιη, αφού η κοινοβουλευτική επιτροπή των Δικαιωμάτων των Πολιτών καταδίκασε άμεσα την συμφωνία. Σε σχετική έκθεση της, η επιτροπή προέβαλε αντιρρήσεις στο αριθμό των στοιχείων, 34 συνολικά, που αναφέρονται στα ονομαστικά αρχεία των επιβατών και στα οποία ζητούσαν πρόσβαση οι ΗΠΑ για να εντοπίσουν πιθανούς τρομοκράτες. Μεταξύ των στοιχείων αυτών συμπεριλαμβάνονταν αριθμοί πιστωτικών καρτών, αριθμοί τηλεφώνου και διατροφικές προτιμήσεις. Η Ολλανδή νομοθέτης που συνέταξε την έκθεση, η κ. Johanna Boogerd-Quaak, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι απείλησε να ανακαλέσει τα δικαιώματα προσγείωσης των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών στις ΗΠΑ (landing rights) αν η ΕΕ δεν συναινούσε στην ανταλλαγή των δεδομένων. Επανέλαβε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν διατεθειμένο να παραπέμψει την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την συμφωνία σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία των επιβατών. “Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η επιτροπή στέλνει στους πολίτες το μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών. Αν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εκχωρήσουμε τις ελευθέριες και τα δικαιώματα μας τότε οι τρομοκράτες έχουν ουσιαστικά κερδίσει”.

Η επιτροπή ζήτησε να έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πρόσβαση στα στοιχεία που τηρούνται ώστε να μπορούν να προβούν σε τυχόν διορθώσεις όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος της ΕΕ σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων – επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη στις ΗΠΑ. Καταδίκασε επίσης, την μη αποκατάσταση και μη καταβολή αποζημιώσεων στα άτομα που δεν επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στα PNR. Εξέφρασε επίσης, την ανησυχία της για τον αριθμό των διαφορετικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προσωπικά δεδομένα.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα το τρόπο τήρησης των ονομαστικών δεδομένων των επιβατών (PNR) ώστε να ευθυγραμμιστεί τόσο με τους εθνικούς όσο και με τους ευρωπαϊκούς νόμους περί ιδιωτικών δικαιωμάτων, και να απαιτήσουν από τις αεροπορικές εταιρίες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να λαμβάνουν την συναίνεση των επιβατών πριν διαβιβάσουν τα δεδομένα που τους αφορούν.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024