Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣε μαύρη λίστα των ΗΠΑ 14 χώρες
Μεγάλες καθυστερήσεις σε διεθνή αεροδρόμια λόγω των μέτρων ασφαλείας

Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ 14 χώρες

Μακριές ουρές, εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας και πολύωρες καθυστερήσεις στα διεθνή αεροδρόμια αντιμετώπιζαν και χθες οι επιβάτες με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο του Newark, στο New Jersey, λόγω ανησυχιών…

Μακριές ουρές, εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας και πολύωρες καθυστερήσεις στα διεθνή αεροδρόμια αντιμετώπιζαν και χθες οι επιβάτες<...> με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο του Newark, στο New Jersey, λόγω ανησυχιών για νέο κρούσμα τρομοκρατίας, μετά την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα νεαρού Νιγηριανού εναντίον επιβατηγού αεροπλάνου.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών, έχει ζητηθεί από τις αρχές όλων των διεθνών αεροδρομίων να υποβάλουν σε ενισχυμένο έλεγχο κάθε επιβάτη που προέρχεται από “κράτος – υποστηρικτή της τρομοκρατίας” ή από “χώρα ειδικού ενδιαφέροντος”. Στην πρώτη κατηγορία, η Ουάσιγκτον κατατάσσει μόνο τις Κούβα, Ιράν, Σουδάν και Συρία, ενώ στη δεύτερη συμπεριλαμβάνονται Αφγανιστάν, Ιράκ, Αλγερία, Λίβανος, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σομαλία και Υεμένη. Μεταξύ των μέτρων που έχουν ζητηθεί είναι ο διπλός σωματικός έλεγχος, τόσο από υπαλλήλους ασφαλείας, όσο και μέσω ηλεκτρονικών σαρωτών, ο εξονυχιστικός έλεγχος των χειραποσκευών και η χρήση ειδικών διατάξεων ανίχνευσης εκρηκτικών υλικών. Οι Αμερικανοί προσέφυγαν σε αυστηρότερα μέτρα ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα του Αμπντουλμουταλάμπ να ανατινάξει αεροπλάνο που κατευθυνόταν από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, ανήμερα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το AFP και το Reuters, την περασμένη Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν ειδικοί σαρωτές, οι οποίοι θα μπορούν να ελέγχουν ολόκληρο το σώμα του επιβάτη, στα αεροδρόμια της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους συστήματα για τον έλεγχο επιβατών που προορίζονται για τις ΗΠΑ. Πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι των Αμερικανών δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να υιοθετήσουν ειδικούς ελέγχους για όσους προέρχονταν από τις 14 χώρες που υπέδειξε η Ουάσιγκτον. Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πρακτικές συνεπαγωγές των νέων αμερικανικών κανόνων ασφαλείας. Στη Γερμανία, οι αρχές είχαν ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση των διαδικασιών ασφαλείας μετά την αποτυχημένη απόπειρα των Χριστουγέννων, έκτοτε όμως δεν προχώρησαν σε πρόσθετα μέτρα. Το ίδιο συνέβη και στην Ελβετία.

Η καθιέρωση διαφορετικής μεταχείρισης των επιβατών, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, προκαλεί ήδη αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Ξαφνικά, οι άνθρωποι στιγματίζονται ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία αποκλειστικά βάσει της χώρας προέλευσής τους”, δήλωσε στους New York Times η εκπρόσωπος της Αραβοαμερικανικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024