Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈνα σύγχρονο πλωτό λιμάνι στη λίμνη Πολυφύτου

Ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι στη λίμνη Πολυφύτου

Σε μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, αυτή του Πολυφύτου, η “Αθωνική Τεχνική” κατασκεύασε ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι, μέσα σε τρεις μήνες, με χρήματα από το 3ο Κοινοτικό […]

Σε μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, αυτή του Πολυφύτου, η “Αθωνική Τεχνική” κατασκεύασε ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι, μέσα<...> σε τρεις μήνες, με χρήματα από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. Ευρώ, προώθησε η νομαρχία Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων στην περιοχή για την ανάπτυξη οικοτουριστικών, ναυταθλητικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Το πολυχρηστικό λιμάνι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Ελευθεροτυπία”, κατασκευάστηκε με τη μέθοδο των “ασυνεχών πλωτών προβλητών βαρέος τύπου” και έχει διαστάσεις ωφέλιμου λιμναίου χώρου 100 επί 100 μέτρα, προκειμένου να εξυπηρετεί περισσότερα από 50 σκάφη. Για την προστασία από τους κυματισμούς υπάρχει νότια. Προσήνεμος πλωτός κυματοθραύστης μήκους 144 μέτρων και δυτικά ένας δεύτερος μήκους άλλων 80 μέτρων. Η πρόσβαση από την όχθη γίνεται με πλωτή πεζογέφυρα μήκους 108 μέτρων, η οποία τεχνικά έχει τη δυνατότητα να επικάθεται στον πυθμένα όταν τα νερά υποχωρούν.

Οι προβλήτες του λιμανιού διαθέτουν μεταλλικά κιγκλιδώματα, ειδικά φωτιστικά σώματα χαμηλού ύψους, ενεργειακά αυτόνομους φανούς φωτοσήμανσης για τη διευκόλυνση των σκαφών, ειδικούς ξύλινους προσκρουστήρες, δέστρες, αγωγούς και τερματικά παροχών, καθώς και κατάλληλα διατεταγμένες σκάλες για την άνοδο των λουομένων από το νερό.

Τα τεχνητά αυτά λιμανάκια με τους πλωτούς κυματοθραύστες και τις πλωτές προβλήτες δεν προκαλούν καμία ανάσχεση στην κυκλοφορία των υδάτινων μαζών και τον ρυθμό της ανανέωσης τους, ούτε δημιουργούν κανένα οικολογικό πρόβλημα. Είναι πρακτικά και περιβαλλοντικά “αόρατοι”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024