Σειρά ριζικών επεμβάσεων υπέστη πρόσφατα το ξενοδοχείο “Lato Boutique”, που λειτουργεί από το 1978 στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεταμορφώνοντας το από το Φεβρουάριο του 2007, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, […]
Σειρά ριζικών επεμβάσεων υπέστη πρόσφατα το ξενοδοχείο “Lato Boutique”, που λειτουργεί από το 1978 στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεταμορφώνοντας το από το Φεβρουάριο του 2007, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, σε ένα εκλεκτό<…>ξενοδοχείο με αναβαμισμένες υπηρεσίες και μοναδικής αισθητικής χώρους.
Συγκεκριμένα, η reception και το lobby υποδοχής μεταφέρθηκαν στο ανατολικό κοίλο τμήμα του ξενοδοχείου, που είναι και το ορατό τμήμα στον επισκέπτη κατά την άφιξη του. Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται τόσο από μια ημικυκλική ράμπα ήπιας κλίσης όσο και από μια βενταλοειδή σκάλα. Ένας διάδρομος, από ένθετα στο βιομηχανικό δάπεδο φωτισμένα γυαλιά, οδηγεί τον επισκέπτη στο χώρο της υποδοχής, μέσω ενός γυάλινου πρίσματος που διαμορφώνει την κεντρική είσοδο. Δυο φωτεινές καμπύλες από πλεξιγκλάς δημιουργούν το χειρολισθήρα της σκάλας, που στηρίζονται σε τρία ασύμμετρα ακτινωτά ακόντια, το κεντρικό εκ των οποίων υψώνεται εφελκύοντας μια κόκκινη μεμβράνη, σχήματος ελλειπτικού παραβολοειδούς, που στεγάζει και τονίζει την είσοδο.
Το desk της υποδοχής τοποθετήθηκε στα δεξιά της εισόδου. Το κλασικό χαλί που συναντά κανείς μπροστά από reception αποδίδεται με τη χρήση μιας μοντέρνας, ένθετης στο παλιό πέτρινο πάτωμα, `γλώσσας` από μάζα βιομηχανικού υλικού με τριμμένο γυαλί, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο μωσαϊκό, πάνω στο οποίο δεσπόζει ο καμπύλος κόκκινος καναπές, που μοιάζει να ίπταται λόγω του φωτισμού νέον που φέρει στη βάση του. Τη χάραξη του μωσαϊκού ακολουθεί η εσοχή της οροφής, μέσα στην οποία αναπτύσσεται μια φωτεινή, με οπτικές ίνες, καμπύλη επιφάνεια, που καταλήγει στο δάπεδο.
Ακολουθώντας μια αριστερόστροφη πορεία περνάμε στον, άμεσα προσβάσιμο από το lobby, χώρο του lounge cafe-bar. Το λευκό δρύινο ντεκαπέ δάπεδο βρίσκεται σε υπερύψωση, ενώ το καμπύλο Bar ακολουθεί την πορεία του επισκέπτη. Φωτεινοί ανισοϋψείς σωλήνες κόκκινου χρώματος βρίσκονται αναρτημένοι στο χώρο και τα ρυθμικά τοποθετημένα τραπεζάκια φέρουν στο εσωτερικό κοίλο τμήμα τους, φωτεινές μεμβράνες. Οι καναπέδες είναι χαμηλοί και αναπαυτικοί, ενώ χρωματιστές μαξιλάρες και `πουφ` είναι διάσπαρτα στο δάπεδο. Την ατμόσφαιρα συμπληρώνουν τα δυο μεγάλα φωτεινά παραβάν από γαλακτόχρωμο γυαλί και σίδερο.
Αμέσως μετά το cafe-bar, ακολουθώντας την ίδια πορεία και προσπερνώντας ένα αντίστοιχου ύφους παραβάν, ο επισκέπτης βρίσκεται στο «AROMA», στην αίθουσα του πρωινού, που κατά μεσημεριανές και βραδινές ώρες λειτουργεί και ως a la carte εστιατόριο για τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο. Το περιβάλλον είναι ήπιο, αρμονικό, χωρίς ιδιαίτερες αντιθέσεις στα χρώματα, που κινούνται σε τόνους ιβουάρ-καφέ. Τα τραπέζια έχουν γραμμική διάταξη. Δέκα μεγάλα κυλινδρικά φωτιστικά, στην εσοχή της οροφής, τονίζουν τον κεντρικό άξονα του χώρου. Σε πλήρη αντιστοιχία από τον πλαϊνό καναπέ υψώνονται δέκα μπακλαβαδωτές πλάτες που χάνονται μέσα στη φωτεινή εσοχή. Αξιοπρόσεκτος εδώ είναι ο ανυψωτικός μηχανισμός της οροφής που μετατρέπει τον κρεμαστό μπουφέ (buffet) σε φωτιστικό σώμα, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες χρήσης στο χώρο. Η θέα του Ενετικού λιμανιού είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του χώρου.
Στη συνέχεια της πορείας, ο επισκέπτης περνά μπροστά από την πλαϊνή εσωτερική είσοδο του «BRILLANT GOURMET RESTAURANT» και καταλήγει και πάλι στο lobby-υποδοχή του ξενοδοχείου, αφού περάσει ένα πολύ ιδιαίτερο καμπύλο καθιστικό με τραπεζάκι-γλυπτό, που εδράζεται πάνω σε γυαλί. Η πορεία κίνησης στο γυάλινο δάπεδο σηματοδοτείται με υποδαπέδιο φωτισμό. Το «BRILLANT GOURMET RESTAURANT» είναι μια νέα πρόταση στην πόλη του Ηρακλείου. Έχει δική του αυτόνομη είσοδο από τη νότια πλευρά του ξενοδοχείου. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια. Η πρόσβαση απΆ το δρόμο γίνεται μέσω μιας πελώριας μονόφυλλης πόρτας από ραβδωτό inox. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου επιβάλλει την παρουσία του το φωτιστικό-σταγόνα νερού «GLO», έργο του Danilo de Rossi. Ο χώρος έχει βιομηχανικό ύφος και το περιβάλλον είναι κυρίως βραδινό με επικρατέστερα χρώματα το μαύρο και το ασημί. Εντυπωσιακό είναι το απαστράπτον δάπεδο με τις μεταλλικές φολίδες. Στο βάθος του κεντρικού τμήματος βρίσκεται το bar, από μαύρη λάκα και inox, λοξά τοποθετημένο και είναι χαρακτηριστικό το ξεφλούδισμα της οροφής, που ακολουθεί την ίδια χάραξη και φέρει ασύμμετρες κρεμαστές οπτικές ίνες. Το αριστερό τμήμα του εστιατορίου έχει γραμμική διάταξη, ενώ η εύστοχη χρήση ενός κατόπτρου διπλασιάζει την αίσθηση βάθους του χώρου. Τα έπιπλα είναι από μαύρη λάκα. Οι καρέκλες έχουν ιδιαίτερα υψηλή πλάτη, παραπέμποντας στο διάσημο σχεδιαστή του 20ου αιώνα Mackintosh, αλλά με μια σαφώς πιο minimal αντιμετώπιση. Στρωτήρες (runners) από οργάντζα, σφαιρικά κηροπήγια, διαγώνιες χαράξεις επαναλαμβανόμενων κολονάτων ποτηριών, είναι κάποια απΆ τα ιδιαίτερα στοιχεία του art de table.
Σε πλήρη αντίστιξη με την πολυτέλεια του τραπεζιού έρχεται η ανάρτηση των λεπτών σφαιρικών φωτιστικών από εμφανείς ηλεκτρολογικές σχάρες στην οροφή, που συνυπάρχουν με τα inox μπουριά του κλιματισμού-εξαερισμού. Ένας σκουριασμένος μεταλλικός τοίχος από κεραμικά πλακίδια ντύνει την πλαϊνή κατακόρυφη επιφάνεια του τμήματος αυτού, που φέρει τέσσερα υψίκορμα παραβάν από γυαλί και σίδερο. Το δεξιό τμήμα του εστιατορίου είναι αντίστοιχου ύφους με πλήρη οπτική επικοινωνία με τον υπόλοιπο χώρο. Εδώ υπάρχει ένα μόνο τραπέζι μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων. Από το τμήμα αυτό είναι ορατή η αιωνόβια ελιά που είναι τοποθετημένη στην είσοδο του ξενοδοχείου. Τέλος, ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο για το ύφος και το στυλ του χώρου είναι η ήσυχη, γεμάτη ροδοπέταλα, επιφάνεια νερού που βρίσκεται στο δάπεδο, εκατέρωθεν της εισόδου, καθΆ όλο το πλάτος του εστιατορίου.
Ακολουθώντας πάντα πιστά το σύστημα διαχείρισης ποιότητας και το σύστημα HACCP, πιστοποιημένα και τα δύο από την TUV Austria Hellas against en ISO 9001:2000 και ELOT 1416:2000 αντίστοιχα, η διοίκηση του ΛΑΤΩ εξασφαλίζει στους πελάτες του διαμονή και εστίαση διεθνών προδιαγραφών.
Το κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι σχεδιασμένο με ξεχωριστό τρόπο έτσι ώστε να τονίζεται η προσωπικότητα του. Πέραν της μοντέρνας αισθητικής και λειτουργικότητας του χώρου, μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην ποιότητα του ύπνου επενδύοντας στην καλύτερη ποιότητα στρωμάτων (υπόστρωμα, στρώμα, ανώστρομα) και στα ποιο φίνα κλινοσκεπάσματα. Επίσης, εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες υγιεινής, διαμορφώνοντας ένα σύστημα που διασφαλίζει την ευημερία των επισκεπτών.