Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΛεβέντης: Απαράδεκτες οι συνθήκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου

Λεβέντης: Απαράδεκτες οι συνθήκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις συνθήκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με το κέντρο και την Βόρεια Ελλάδα ο βουλευτής του ΣΥΝ, κ. Αθανάσιος Λεβέντης, σε χτεσινή ερώτηση του στη Βουλή προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής…

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις συνθήκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με το κέντρο και την Βόρεια Ελλάδα ο βουλευτής του ΣΥΝ,<...>κ. Αθανάσιος Λεβέντης, σε χτεσινή ερώτηση του στη Βουλή προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

“Η Λήμνος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα άκρα της ελληνικής επικράτειας με εξαιρετική εθνική και στρατηγική αξία. Έχει όλα τα εδαφικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης. Οι φιλότιμοι και εργατικοί κάτοικοί της δικαιούνται να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα που αντιστοιχούν σε κάθε Έλληνα. Κάθε προσπάθειά τους όμως προσκρούει στην απολύτως ανεπαρκή και ποιοτικά υποβαθμισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση τόνισε ο βουλευτής.

Μιλώντας για την φετινή τουριστική κίνηση και σχολιάζοντας της εκτιμήσεις της αρμόδιας υπουργού πως θα παρουσιασθεί σημαντικό άνοδος στο σύνολο της χώρας, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι για τη Λήμνο θα είναι η χειρότερη της τελευταίας πενταετίας. Εξηγώντας πως: “Τα επτά δρομολόγια προς το κέντρο (από τα οποία ένα ταχύπλοο) εβδομαδιαίως του 2005 έγιναν μόλις τέσσερα το 2006 παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού. Οι αφίξεις στο λιμάνι της Μύρινας κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους μειώθηκαν από 19.544 το 2005 σε 15.236 το 2006 (4.308 λιγότεροι αφιχθέντες, μείωση 22%). Χειρότερα ήταν τα δεδομένα μεσούσης της τουριστικής περιόδου”.

“Η κατάσταση αυτή” κατέληξε “επηρεάζει δραματικά την οικονομική ζωή του νησιού. Αποθαρρύνει όσους θέλουν να επισκεφθούν την Λήμνο, περιορίζει χρονικά την τουριστική περίοδο σε ένα εικοσαήμερο, δυσκολεύει τους μόνιμους κατοίκους στις μετακινήσεις τους, εμποδίζει τις εμπορικές δραστηριότητες. Πέραν αυτών όμως η απαράδεκτη κατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με το κέντρο και την Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι μόνιμο πρόβλημα δεκαετιών, επηρεάζει το σύνολο της ζωής του νησιού. Επηρεάζει τον τρόπο που οι Λημνιοί αντιμετωπίζουν το μέλλον και σχεδιάζουν την ζωή τους. Το κύμα φυγής από το νησί δεν περιορίζεται, με τεράστιες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οι 30.383 κάτοικοι του 1920, έγιναν 24.018 το 1951 και μόλις 18.104 το 2001. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών φορέων μόνο το 20% των νέων επιστημόνων παραμένουν στο νησί”.

Με βάση όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπ` όψιν το γεγονός ότι “για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών γραμμών της Λήμνου δαπανώνται τεράστια ποσά τα οποία, ενώ δημιουργούν κολοσσιαία υπερκέρδη για νεόκοπους εφοπλιστικούς οίκους, ουδόλως βελτιώνουν την σύνδεση του νησιού με το κέντρο και την Βόρεια Ελλάδα”, ο κ. Λεβέντης απηύθυνε προς τους κ.κ. υπουργούς το εξής ερώτημα:

  • Ποια μέτρα θα λάβουν για την ουσιαστική βελτίωση της πυκνότητας και της ποιότητας των ακτοπλοϊκών δρομολογίων του νησιού της Λήμνου;
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024