Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 15565 για εκπαίδευση του ξεναγού
Γερμανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης

Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 15565 για εκπαίδευση του ξεναγού

Οι ξεναγοί είναι οι εκπρόσωποι των πόλεων, περιοχών και χωρών για τις οποίες εκπαιδεύονται. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξεναγούς εάν οι επισκέπτες αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, εάν θέλουν να παραμείνουν […]

Οι ξεναγοί είναι οι εκπρόσωποι των πόλεων, περιοχών και χωρών για τις οποίες εκπαιδεύονται. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξεναγούς εάν οι επισκέπτες αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, εάν θέλουν να παραμείνουν περισσότερο<...>ή εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν. Έτσι συνεισφέρουν σημαντικά στην προώθηση ενός προορισμού. Οι ξεναγοί είναι ικανοί να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να κατανοήσουν τον πολιτισμό μιας περιοχής και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, προβάλλοντας αφενός την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, ενώ αφετέρου βοηθούν να καταλάβουν οι επισκέπτες για την προστασία του περιβάλλοντος, την σημαντικότητα και την ευαισθησία του.

Το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15565 υποστηρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών μεταξύ των χωρών μελών της, αλλά ταυτόχρονα τονίζει την σημασία των τοπικά εξειδικευμένων ξεναγών για την υψηλή ποιότητα τουριστικών υπηρεσιών. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα κοινό υψηλό πρότυπο εκπαίδευσης για ξεναγούς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το πρότυπο παρέχει προϋποθέσεις και συστάσεις σε θέματα όπως τα ακόλουθα, από τα οποία θα αποτελείται ένα πρόγραμμα σπουδών ξεναγού, καθώς επίσης και προϋποθέσεις για τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών μονάδων (ωρών):

  • Δεξιότητες (π.χ. εκπροσώπηση μιας περιοχής, χώρου, πόλης, περιφέρειας, χώρας, ξενάγηση σε ομάδες ή μεμονωμένους επισκέπτες, ερμηνεία στους επισκέπτες της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και του περιβάλλοντος, βοήθεια προς τους επισκέπτες να βιώσουν και να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν και/η επισκέπτονται, χρήση της κατάλληλης γλώσσας, παρουσίαση των κατάλληλων πληροφοριών με κατανοητό τρόπο επικοινωνίας).
  • Θεωρητικές γνώσεις (π.χ. ιστορία και πολιτισμός, νομικό και πολιτικό σύστημα, θρησκείες και φιλοσοφικά κινήματα, ιστορία της τέχνης και αρχιτεκτονικής, γεωγραφία και γεωλογία, επαγγελματικό ήθος).
  • Τεχνικές παρουσίασης (π.χ. προβολή της φωνής, άρθρωση, χρήση μικροφώνου, τεχνικές αναπνοής, οπτική επαφή, τονισμός, στάση σώματος, γλώσσα του σώματος, προσωπική εμφάνιση και συμπεριφορά, στυλ και λεξιλόγιο).
  • Τεχνικές επικοινωνίας (π.χ. διαπροσωπικές ικανότητες, επιλογή, σύνταξη και σύνδεση των πληροφοριών, διαχείριση των ερωτήσεων, διαχείριση στρες, διαχείριση χρόνου).
  • Διαχείριση ομάδων (π.χ. θέση του ξεναγού και της ομάδας, ουδέτερη προσέγγιση και ευγένεια, δυναμική ομάδων, διαχείριση κρίσεων).
  • Πρακτική εξάσκηση.
  • Προσόντα εκπαιδευτών.

Το ΕΝ 15565 δίνει την ελευθερία στις χώρες, περιφέρειες και πόλεις να αποφασίσουν για το επίπεδο, την έκταση και τα κύρια πεδία του προγράμματος σπουδών τους, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα συμφωνεί με αυτό το ελάχιστο πρότυπο και τις προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των ξεναγών, το οποίο και είναι εγγύηση για ποιοτική υπηρεσία ξενάγησης σε όλες τις χώρες-μέλη.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024