Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠ. Γερουλάνος: Πολιτιστική συνεργασία Θεσσαλονίκης – Αραβικού κόσμου
Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Π. Γερουλάνος: Πολιτιστική συνεργασία Θεσσαλονίκης – Αραβικού κόσμου

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Σαλμάν, με τον οποίον συζήτησαν διμερή θέματα. Στη…

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί<...> συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Σαλμάν, με τον οποίον συζήτησαν διμερή θέματα. Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος μίλησε στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συμποσίου για τις σχέσεις της Αραβίας και του Ελληνικού Κόσμου (5ος αι. π.Χ. – 10ος αι. μ.Χ). Το συμπόσιο διοργανώνουν το Κέντρο Ερευνών και Ισλαμικών Σπουδών “Βασιλιάς Φεϊζάλ” το Πανεπιστήμιο “Βασιλιάς Σάουντ”, η Σαουδική Επιτροπή για τον Τουρισμό και τις Αρχαιότητες, το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Μελετών και η Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ.

Ο κ. Γερουλάνος στην ομιλία του ανέπτυξε ιδιαίτερα το πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών”, που προβλέπει πως κάθε χρονιά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενεί έναν πολιτισμό. Η αρχή γίνεται το 2011 με τον Αραβικό Κόσμο και το Ισραήλ.

Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: “Έλληνες και Aραβες έχουν προαιώνια ιστορία. Ιστορία που έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό γύρω μας. Ενάντια σε όσους στον κόσμο αναζητούν διαφορές για να τροφοδοτούν ένταση, οι πολιτισμοί μας έχουν την ικανότητα να προτάσσουν όλα όσα έχουμε από κοινού χτίσει για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας. Τα μνημεία, οι τέχνες και οι επιστήμες μας, ασχέτως από το που γεννήθηκαν είναι πια κληρονομιά όλου του κόσμου. Κάποιες φορές χτίζοντας ο ένας πάνω στο έργο του άλλου, άλλες φορές δουλεύοντας παράλληλα, άλλες μαζί και κάποιες εναντίον, έχουμε εμπλακεί σε έναν ιστορικό διάλογο που σήμερα αποδεικνύεται ζωτικός. Εάν αυτήν την ιστορία την προστατεύσουμε και την αναδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο, μπορούμε να γίνουμε πηγή πλούτου για το μέλλον που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Αυτό το συμπόσιο είναι η απόδειξη της ικανότητάς μας αλλά και της πρόθεσής μας και δεσμευόμαστε να το ενδυναμώσουμε.

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και φυσικό λιμάνι της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ένα ιδανικό παράδειγμα για τη σύζευξη των πολιτισμών. Είναι μια πόλη με τη Βυζαντινή παράδοση ριζωμένη στην ιστορία και την κουλτούρα της. Μέσα στους αιώνες έχει αφήσει τη φήμη της κοσμοπολίτισσας. Έλληνες, Aραβες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Σλάβοι, έχουν συνυπάρξει για αιώνες σε μια πόλη γεμάτη παραδόσεις και ζωντάνια. Αποφασίσαμε να αναβιώσουμε αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα της πόλης μέσα από ένα πρόγραμμα που αποκαλούμε `Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών`.

Κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενεί μια περιοχή του κόσμου ή ένα πολιτισμό, για έναν ολόκληρο χρόνο. Ζητήσαμε σε όλους τους εποπτευομένους φορείς του Υπουργείου μας να συντονίσουν τις δράσεις τους γύρω από τον `φιλοξενούμενο` πολιτισμό μας. Με την ανακοίνωση του θεσμού, ζητήσαμε και από τα πανεπιστήμια και τις εμπορικές εκθέσεις να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα. Γνωρίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά αλλά και με την ευχή της επανενεργοποίησης των σχέσεών μας, αποφασίσαμε ξεκινώντας αυτό το πρόγραμμα να το αφιερώσουμε στον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ”.

Και ο υπουργός Τουρισμό τόνισε: “Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πλατφόρμα προώθησης της δίκης σας πολιτιστικής παράδοσης, αλλά και των ανερχόμενων καλλιτεχνών σας στο ευρωπαϊκό έδαφος. Πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ παραγωγικός τρόπος για να συνεχίσουμε τον αέναο διάλογό μας. Το 2011, τα μουσεία, τα θέατρα, οι ορχήστρες, τα φεστιβάλ, τα πανεπιστήμια και οι εμπορικές εκθέσεις θα οργανώσουν και θα φιλοξενήσουν δρώμενα σχετικά με τις Αραβικές χώρες και το Ισραήλ. Μερικές προτάσεις δράσεων που έχουμε στα χέρια μας και ήδη επεξεργαζόμαστε είναι οι ακόλουθες:

– Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε την Παρασκευή, εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τα φεστιβάλ του Aμπου Ντάμπι και της Ντόχα με το αφιέρωμα στον ιρακινό σκηνοθέτη Μοχάμεντ Αλ-Νταρατζί.
– Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά το Μάρτιο και είναι το τρίτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο είδος του, θα έχει ειδικό αφιέρωμα στο σύγχρονο αραβικό ντοκιμαντέρ, με ταινίες από τη Μέση Ανατολή και χώρες της Αραβόφωνης Βόρειας Αφρικής. (Ο τηλεοπτικός σταθμός al Jazeera είναι ένας από τους κύριους συμμετέχοντες της Αγοράς Ντοκιμαντέρ καθώς επιλέγει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του από τη Θεσσαλονίκη)
– Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οδυσσέας-Σεβάχ”, που αποτελεί μια σύνθεση των μύθων του Οδυσσέα και του Σεβάχ του Θαλασσινού, για παιδιά και μαθητές.
– Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει ένα νομαδικό καλλιτεχνικό φόρουμ σε 14 χώρες της Μέσης Ανατολής το 2011. Το ταξίδι θα περιλαμβάνει μια στάση στη Τζέντα, και στο τέλος θα υπάρξει έκθεση με τα έργα όλων των συμμετεχόντων, στη Θεσσαλονίκη.
– Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, οργανώνει έκθεση για τα αραβικά χειρόγραφα ως πολύτιμη πηγή γνώσης και μετουσίωσης της ελληνικής φιλοσοφίας και επιστήμης.

Συναυλιακοί χώροι θα καλέσουν μουσικούς, αίθουσες τέχνης θα καλέσουν καλλιτέχνες, φωτογράφους και αρχιτέκτονες και η πόλη θα ζήσει για ένα χρόνο όλες τις μορφές της παράδοσης που μπορούμε ένα μεταφέρουμε εκεί.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα οργανώσει έκθεση για το Βυζάντιο και τους Aραβες, επικεντρωμένη στις σχέσεις του αραβικού κόσμου με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από ιστορική, πολιτιστική και καλλιτεχνική άποψη. Μια έκθεση που ακολουθεί το πνεύμα της δουλειάς που γίνεται σε αυτό το Συμπόσιο. Και με την ευκαιρία θα ήθελα εκ μέρους του Πρυτάνεως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, να απευθύνω πρόσκληση για τη συνέχιση των εργασιών του Συμποσίου, στο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη την επόμενη χρονιά.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δρώμενα που θα μπορεί κάποιος να δει την επόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι όμως μόνο η Θεσσαλονίκη, και δεν είναι μόνο για το 2011. Αυτό είναι ένα δείγμα που δείχνει το μακροχρόνιο ενδιαφέρον μας και την εκτίμησή μας για την περιοχή, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της όσο και για την πεποίθηση πως οι λαοί μας μαζί έχουν πολλά να προσφέρουν σε όλον τον κόσμο.

Η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση που παραλίγο να μας οδηγήσει στην χρεωκοπία. Τέτοιες δύσκολες στιγμές αποτελούν ευκαιρία για να αναρωτηθείς βασικά πράγματα όπως, ποιοί είμαστε και τι έχουμε να προσφέρουμε στον κόσμο. Η πολιτιστική μας παράδοση, όπως και η σύγχρονη πολιτιστική μας δραστηριότητα, αποτελούν την ταυτότητά μας και μια αντανάκλαση των αξιών μας.

Σκοπός μας είναι να φέρουμε αυτές τις αξίες στο τραπέζι του παγκόσμιου διαλόγου που διαμορφώνεται και να τον εμπλουτίσουμε με όλα σε όσα πιστεύουμε. Καθώς αυτό το Συμπόσιο ξεκινά τις εργασίες του θα θελα να προσφέρω τις πιο θερμές ευχές μου, διότι φέρνει κοντά δυο κόσμους που δια μέσου της ιστορίας έχουν μάθει να εκτιμούν ο ένας τον άλλο, να ακούν ο ένας τον άλλον και να εμπλουτίζουν ο ένας τον άλλον. Και είναι ειλικρινής προσδοκία μου η προσπάθεια αυτή να ενδυναμωθεί και να καρποφορήσει ακόμα περισσότερο, στο μέλλον”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024