Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚοστόλογηση κινηματογράφησης ή παραγωγής οπτικοακουστικού έργου στα ελληνικά μνημεία
Υπουργική απόφαση των Π. Γερουλάνου και Φ. Σαχινίδη

Κοστόλογηση κινηματογράφησης ή παραγωγής οπτικοακουστικού έργου στα ελληνικά μνημεία

Με στόχο την άντληση εσόδων, υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό Πολιτισμού και τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, η κοστολόγηση κινηματογράφησης ή παραγωγής οπτικοακουστικού έργου στην Ακρόπολη και άλλα 21 πολυφωτογραφημένα ελληνικά μνημεία.

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης συγκαταλέγεται πλέον στα πιο ακριβά μνημεία του κόσμου που θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις. Η “τιμολόγηση” της Ακρόπολης -αλλά και άλλων ελληνικών μνημείων- έγινε με την την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα “Διαύγεια” στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Η Υπουργική Απόφαση κοστολογεί με άλλη τιμή την πράξη (κινηματογράφηση – φωτογράφηση) και με άλλη τη διάθεση του υλικού. Στην περίπτωση του Ιερού Βράχου και των μνημείων που βρίσκονται στις πλαγιές του το τέλος της φωτογράφησης με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς, διαφημιστικούς σκοπούς, με παρεμβολή προσώπων, ορίζεται σε 1.000 ευρώ. Στην ίδια χρυσή κατηγορία υπάγονται τα πιο γνωστά μνημεία της Ελλάδας (συνολικά 21): Αρχαία Αγορά Αθηνών, Σούνιο, Βεργίνα, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος (Ασκληπιείο και Παλαιά Επίδαυρος), Μυκήνες, Μεσσήνη, Μυστράς, Κόρινθος, Κνωσός, Φαιστός, Παλάτι Μ. Μαγίστρου (Ρόδος), Λίνδος, Δήλος, Σπιναλόγκα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Για όλους τους υπόλοιπους χώρους, μουσεία και μνημεία τα τέλη ορίζονται σε 500 ευρώ. Οσον αφορά στις κινηματογραφήσεις ή την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, με παρεμβολή προσώπων, (όπως ταινίες μυθοπλασίας και διαφημίσεις) η τιμή ορίζεται στα 1.600 ευρώ, ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων.

Η ακριβή ζώνη των μνημείων υπερισχύει και στον καθορισμό του τέλους για τη χρήση των φωτογραφιών σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες τιμάται 300 ευρώ, ανά φωτογραφία, στην περίπτωση της Ακρόπολης και των άλλων χώρων της ίδια κατηγορίας. Και για τους υπόλοιπους χώρους 150 ευρώ (με διάρκεια χρήσης τα 2 χρόνια).

Για τη χρήση φωτογραφιών σε CD και DVD η τιμή είναι 500 και 300 ευρώ, αντίστοιχα. Ως προς τη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού (ταινίες, διαφήμιση κ.ά.) η τιμή του ενοικίου των μνημείων διαμορφώνεται ως εξής: 10 ευρώ ανά δευτερόλεπτο απεικόνισης για παραγωγές με κόστος μικρότερο των 50.000 ευρώ, 20 ευρώ για κόστος παραγωγής από 50.001 έως 200.000 ευρώ, 50 ευρώ για κόστος παραγωγής έως 500.000 ευρώ και 100 ευρώ ανά δευτερόλεπτο για κόστος παραγωγής άνω των 500.000 ευρώ.

Η Υπουργική Απόφαση καθορίζει και την τιμή ενοικίου για εκδηλώσεις (παραστάσεις κ.ά.) που θα πραγματοποιούνται στα μνημεία η οποία καθορίζεται στο 10% των ακαθάριστων εσόδων της εκδήλωσης, με ελάχιστο ποσό τα 3.000 ευρώ για κάθε μέρα παράστασης και 1.500 ευρώ για κάθε μέρα δοκιμής στα μνημεία της πρώτης κατηγορίας και 1.500 και 300 ευρώ στα υπόλοιπα. Ενοίκιο σ’αυτήν την κατηγορία ισχύει και σήμερα, με τη διαφορά ότι δεν καταβάλλεται εγκαίρως.
 
Σε όλες τις κατηγορίες γίνονται και εκπτώσεις, στην περίπτωση, π.χ., που μια κινηματογραφική ταινία διαφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, 117 χώροι και μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραχωρούνται για κινηματογραφήσεις-φωτογραφήσεις και 189 για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Για τις εμπορικές παραχωρήσεις αρμόδιο να γνωμοδοτήσει θα είναι μόνο το ΚΑΣ. Υπό όρους και προϋποθέσεις, που βεβαίως θα κριθούν στην πράξη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024