Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΣτα μαχαίρια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι ξενοδόχοι της Κύπρου

Στα μαχαίρια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι ξενοδόχοι της Κύπρου

Στην μέση της διαμάχης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ξενοδόχων της Κύπρου βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, ακούγοντας από τους πρώτους ότι δεν θα αφήσουν τα κεκτημένα τους, και από τους δεύτερους ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων επιδιώκουν “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”…

Στην μέση της διαμάχης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ξενοδόχων της Κύπρου βρίσκεται ο υπουργός<...> Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, ακούγοντας από τους πρώτους ότι δεν θα αφήσουν τα κεκτημένα τους, και από τους δεύτερους ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων επιδιώκουν “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”.

Οι διαφορά των δύο πλευρών για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας φαίνεται πως παραμένει άλυτη, ενώ ο κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων, σε μια κρίσιμη περίοδο για την τουριστική βιομηχανία, εξακολουθεί να είναι ορατός.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος ανέλαβε μεσολαβητής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος με κύριο σκοπό την απομάκρυνση της απειλής για απεργιακές κινητοποιήσεις και την εύρεση ειρηνικής λύσης στο επίμαχο θέμα.

Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας της ΣΕΚ, Νίκος Επιστηθίου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Σημερινή” τονίζει ότι οι συντεχνίες δεν πρόκειται ν` αποδεχθούν απεμπόληση κεκτημένων δικαιωμάτων τους επισημαίνοντας ότι “Ως κόρη οφθαλμού θα πρέπει να διαφυλαχθεί το έμψυχο εργατικό δυναμικό στην τουριστική βιομηχανία, ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το τουριστικό προϊόν της Κύπρου”.

Δίνοντας έμφαση στις παραχωρήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων τα τελευταία χρόνια και στη συμβολή τους για ανάπτυξη της τουριστική βιομηχανίας, ο κ. Επιστηθίου επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιδοτούν τους ξενοδόχους.

“Το εργατικό κόστος δεν είναι ο δαίμονας της τουριστικής βιομηχανίας. Μπορεί να μειωθεί μέσα από την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του προσωπικού, αλλά και με τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων απασχόλησης, που θ` αποτελέσουν και κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας”, τονίζει.

Αναλυτικότερα, ο κ. Επιστηθίου σε συνέντευξή του στην “Σημερινή” παρουσιάζει τις λεπτομέρειες που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο σημερινό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον κ. Επιστηθίου “Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν δείξει στην ιστορία τους ότι συμπεριφέρονται πάντα υπεύθυνα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν ως εδώ εξαιτίας των εργοδοτών. Εμείς υποβάλαμε τα αιτήματά μας από τις 30 Μαρτίου και ζητήσαμε να πραγματοποιηθούν εντατικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σ` ένα μήνα. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις, ενώ στις πρώτες τρεις συζητήσαμε μόνο για το Tαμείο Ευημερίας, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία των διαπραγματεύσεων για τα αιτήματά μας. Στην τέταρτη συνάντηση δεν τοποθετήθηκαν με αντιπροτάσεις, οπότε κηρύξαμε αδιέξοδο, ζητώντας τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας. Ήμασταν εξ αρχής πιεστικοί με το χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα δεχθούμε παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν της περιόδου των έξι εβδομάδων, όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων. Δυστυχώς, πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο συναντήσεις, χωρίς να δοθούν σαφείς αντιπροτάσεις από τους εργοδότες. Επιμένουν στις θέσεις τους και απαιτούν να δεσμευτεί η εργατική πλευρά ότι θα ικανοποιήσει μέρος των δικών τους αιτημάτων. Αρνούμαστε όμως κάτι τέτοιο, καθώς θα σημαίνει μείωση των υφιστάμενων όρων εργοδότησης.

Με βάση τα αιτήματα των εργοδοτών, τα ωφελήματα του υφιστάμενου προσωπικού θα μειωθούν κατά 11,5% – 12%, δηλαδή ένας υπάλληλος, ανάλογα με το μισθό του θα χάσει από £450 μέχρι £750 το χρόνο. Aρα, επηρεάζεται και το υφιστάμενο προσωπικό. Η μείωση των κλιμάκων εισδοχής θα οδηγήσει τους νεοεισερχόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στον κοινωνικό αποκλεισμό και θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των μισθών.

Με βάση τα αντιαιτήματά τους, ο μισθός των νεοεισερχομένων θα είναι ίσος ή και χαμηλότερος απ` ό,τι ορίζει το διάταγμα του Υπουργού, που αφορά στους κατώτατους μισθούς για επαγγέλματα όπως οι πωλήτριες.

Οι κλίμακες του 1998 είχαν παγοποιηθεί για 5,5 χρόνια και είχαν μειωθεί κατά 7,5%. Αν μειωθούν ακόμα περισσότερο, όποιοι μπήκαν στη βιομηχανία το 1998 ή νωρίτερα, πήραν πέντε προσαυξήσεις και θα θεωρούνται υψηλόμισθοι, με φυσικό επακόλουθο ν` απολύονται για να προσληφθούν χαμηλόμισθοι. Το ντόπιο εργατικό δυναμικό δεν θα θέλει να εργοδοτηθεί με τόσο χαμηλούς μισθούς, με αποτέλεσμα η τουριστική βιομηχανία του τόπου να υποθηκευτεί στους κοινοτικούς και στους αλλοδαπούς εργαζομένους.

Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι βλέπουν το εργατικό κόστος ως τον κακό δαίμονα της τουριστικής βιομηχανίας. Το 1995, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων υποστήριζε ότι το εργατικό κόστος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανερχόταν στο 40%. Το ίδιο υποστηρίζει και φέτος. Εμείς υπολογίζουμε ότι το εργατικό κόστος ανέρχεται στο 30%, ωστόσο αν παρέμεινε σταθερό από το 1995, παρά τις αυξήσεις από τις συλλογικές συμβάσεις και τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν αύξησαν το κόστος στη βιομηχανία. Το εργατικό κόστος μπορεί να μειωθεί μέσα από την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του προσωπικού, με τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων απασχόλησης, που θ` αποτελούν και κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Θέλω να τονίσω ότι η παραγωγικότητα εργασίας στον κλάδο είναι αρκετά αυξημένη και συγκρίνεται ευνοϊκά ακόμα και με τους καλύτερους τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, η παραγωγικότητα του κεφαλαίου είναι ένα άλλο θέμα. Ενώ υπάρχει αύξηση των τουριστών, υπάρχει μείωση εισοδημάτων, άρα οι εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Κατ` επέκτασιν ο υπάλληλος δεν ευθύνεται για τις τιμές που προσφέρει ο ξενοδόχος. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος προσφέρει τις υπηρεσίες του και πληρώνεται, χωρίς να ευθύνεται για τη μειωμένη παραγωγικότητα του κεφαλαίου.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Δεχθήκαμε το θεσμό της εναλλαξιμότητας στα διάφορα τμήματα για ν` αξιοποιεί καλύτερα ο ξενοδόχος το προσωπικό του και να είναι πιο παραγωγικό. Δεχθήκαμε το θεσμό του ευέλικτου ωραρίου. Δεχτήκαμε η αποζημίωση των εορτών, των αργιών και της Κυριακής να μετατρέπεται από χρήμα σε χρόνο, ώστε η βιομηχανία ν` απορροφά ευκολότερα το κόστος, δημιουργώντας ταυτόχρονα απασχόληση για τη χειμερινή περίοδο, για να μην παρατηρούνται απολύσεις. Συνολικά, διευκολύναμε τη βιομηχανία περίπου κατά 17%. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιδοτούν τους ξενοδόχους.

Σίγουρα μια απεργία τον Αύγουστο θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα, όμως στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά ν` ανανεώσουμε τη συλλογική μας σύμβαση μέσα από ομαλές συνθήκες. Ωστόσο, δεν δεχόμαστε να μας κοροϊδεύει η εργοδοτική πλευρά και να χρονοτριβεί, με στόχο να χάνουν ωφελήματα οι υπάλληλοι. Ανησυχούμε για την κατάσταση και ήδη αποστείλαμε επιστολές στον υπουργό Εμπορίου, στον υπουργό Εργασίας και στον ΚΟΤ, για να ενεργήσουν προς την πλευρά των εργοδοτών και να υπάρξει ομαλή ανανέωση της σύμβασης.

Για μια σειρά ετών δεν είχαμε κάνει ορθή πολιτική, ούτε ως κράτος ούτε ως ιδιωτικός τομέας, όσον αφορά στις επενδύσεις. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε ραγδαία σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και σοβαρό υπόβαθρο σ` ό,τι αφορά την απασχόληση ντόπιο εργατικού δυναμικού. Τα προβλήματα που είχαν γειτονικές μας χώρες, αποτέλεσαν θετικές συγκυρίες για την Κύπρο με αποτέλεσμα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, χωρίς στην ουσία οι ξενοδόχοι να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες. Σήμερα βρισκόμαστε στην ελεύθερη αγορά, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αν δεν βελτιωθούν τα επίπεδα των υπηρεσιών, θα έρθουν χειρότερες μέρες. Στις ανταγωνιστικές μας χώρες έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε έργα υποδομής. Χρειάζεται ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, με συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση.

Όταν υπογράφονται προσωπικά συμβόλαια με τους κοινοτικούς, δεν τους πληροφορούν για τους όρους εργοδότησης στην Κύπρο. Υπάρχουν συμβόλαια που παραχωρούν μόνο δέκα μέρες άδεια ή καθόλου άδεια. Συμβόλαια που δεν προνοούν για 13ο μισθό, έξι εργάσιμες μέρες, υπερωρίες και πολλά άλλα ωφελήματα. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι αν ο υπάλληλος αρρωστήσει περισσότερες από τρεις ημέρες, απολύεται. Έτσι παραβιάζεται η νομοθεσία και αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι κοινοτικοί, οι πρεσβείες τους και οι καταγγελίες που γίνονται στην Ε.Ε. Εμείς απλώς βγάζουμε το πρόβλημα στην επιφάνεια και μάλιστα θα μεταφράσουμε τις βασικότερες πρόνοιες του νόμου σε τέσσερις γλώσσες, ώστε να γνωρίζουν και οι κοινοτικοί τα δικαιώματά τους. Αν δεν στηρίξουμε τους κοινοτικούς και αφήσουμε τους εργοδότες να τους χρησιμοποιούν ως φτηνά εργατικά χέρια θα ζημιώσουν και οι Κύπριοι, οι οποίοι δεν θα μπαίνουν στη βιομηχανία, με φυσικό επακόλουθο η βιομηχανία να υποθηκευτεί στους ξένους εργάτες”.

Η θέση των ξενοδόχων

Σε πιο ήπιους τόνους κινείται η εργοδοτική πλευρά, επιδιώκοντας την ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης απηύθυνε έκκληση προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να επιδείξουν σεβασμό τόσο προς τους Κυπρίους που επιλέγουν τον Αύγουστο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές όσο και προς τους τουρίστες.

Ο κ. Λοϊζίδης, σε δηλώσεις του στη “Σημερινή” εξέφρασε την άποψη ότι οι συντεχνίες επιδιώκουν “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” με τους εργοδότες μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση που ασκείται είναι πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, καθώς οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ουσιαστικά πριν από ένα μήνα και συνήθως διαρκούν πέντε – έξι μήνες. Όπως είπε, αν περάσει αυτό το διάστημα, θα τελειώσει η καλοκαιρινή περίοδος αιχμής. “Δεν νομίζω ότι είναι έγκλημα ν` ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση τον Οκτώβρη”, είπε ο κ. Λοϊζίδης, χωρίς ν` αποκλείει το ενδεχόμενο η σύμβαση ν` ανανεωθεί και στις επόμενες εβδομάδες.

“Απευθύνω έκκληση προς τις συντεχνίες να σεβαστούν τον Αύγουστο ως το μήνα που επιλέγουν οι συμπατριώτες μας για τις διακοπές τους, αλλά και τους τουρίστες, τους οποίους προσπαθούμε με τόσους κόπους να προσελκύσουμε. Δεν πρέπει ν` αφήσουμε τα πράγματα να οδηγηθούν σε σύγκρουση”, υπογράμμισε ο κ. Λοϊζίδης και κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να επιδείξουν διαλλακτικότητα και ελαστικότητα όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Όπως είπε, όλοι οφείλουν ν` αντιμετωπίσουν τον τουρισμό ως εθνικό κεφάλαιο και να κατανοήσουν ότι η παχιά αγελάδα, από την οποία όλοι περίμεναν κέρδος, δεν υπάρχει πλέον. “Τα συμφέροντα όλων μας είναι ταυτισμένα. Αν έχουμε ακόμα μια δύσκολη χρονιά, δεν θα υποφέρουν μόνο οι ξενοδόχοι αλλά και οι εργαζόμενοι”, κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν αυξήσεις, με την προϋπόθεση ότι οι συντεχνίες θα συζητήσουν και τα αιτήματα των Συνδέσμων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. “Ζητήσαμε από τις συντεχνίες να συζητήσουν τα αιτήματά μας, όμως αρνήθηκαν να πράξουν κάτι τέτοιο”, τόνισε ο κ. Λοϊζίδης.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΕΞΕΚ/ ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ έχουν ήδη δώσει τις αντιπροτάσεις τους. Για την αποζημίωση των αργιών και των οφειλόμενων ρεπό εισηγούνται:

  • Αν ο υπάλληλος εργαστεί μια αργία να οφείλονται 2 ρεπό, αλλά αν η αργία συμπέσει με ρεπό να μην υπάρχει αποζημίωση.
  • Το προσωπικό που θα εργάζεται κατά τις καθορισμένες στη συλλογική σύμβαση γιορτές και αργίες ν` αποζημιώνεται χρηματικά ή σε χρόνο για τις κύριες αργίες με δύο επιπρόσθετα ημερομίσθια και για τις υπόλοιπες αργίες ένα ημερομίσθιο.
  • Το γραφειακό προσωπικό, που εργάζεται μίνιμουμ 5 μέρες την εβδομάδα, αν συμπέσει επίσημη αργία Σάββατο ή Κυριακή να μη δικαιούται τη μια μέρα επιπλέον.
  • Το σύνολο των μίνιμουμ ετήσιων αργιών και αδειών να μειωθεί από 35 σε 32 ημέρες.
  • Η εργασία την Κυριακή ν` αμείβεται σε χρήμα βάσει του κανονικού ημερομισθίου.
  • Αν υπάρξει αργία κατά την άδεια ασθενείας, ν` αφαιρείται από τη συνολική άδεια ασθενείας που δικαιούται ο υπάλληλος.
  • Να δημιουργηθούν νέα μίνιμουμ στις κλίμακες των νεοεισερχομένων.
  • Η σύμβαση να λήγει στις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.
  • Ο μισθός των Κύπριων μαθητών ξενοδοχειακών σχολών ν` αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024