Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΙκανοποιημένη από τη απρόσκοπτη διακίνηση του επιβατικού κοινού η ΕΕΑ
Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας

Ικανοποιημένη από τη απρόσκοπτη διακίνηση του επιβατικού κοινού η ΕΕΑ

Την ικανοποίησή της για την χωρίς προβλήματα διακίνηση του επιβατικού κοινού κατά τη περίοδο του Πάσχα, γεγονός που δικαιώνει τις προσπάθειες των ακτοπλοϊκών εταιριών για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, εξέφρασε με ανακοίνωση της η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας – ΕΕΑ

Την ικανοποίησή της για την χωρίς προβλήματα διακίνηση του επιβατικού κοινού κατά τη περίοδο του Πάσχα, γεγονός που δικαιώνει τις προσπάθειες των ακτοπλοϊκών εταιριών για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, εξέφρασε με ανακοίνωση<...>της η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας – ΕΕΑ.

Ο Ελληνικός Ακτοπλοϊκός στόλος, σύμφωνα με την ΕΕΑ, είναι ίσως ο πλέον σύγχρονος στην Ευρώπη και προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες και μεγάλη συχνότητα δρομολογίων. Το 60% των επιβατών διακινήθηκε στο Αιγαίο το 2007 με πλοία ηλικίας κάτω της δεκαετίας ποσοστό που αναμένεται να φθάσει το 70%.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και τη δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων που επηρεάζει καταλυτικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων, “οι αυξήσεις των ναύλων στην ακτοπλοΐα” κατά την ΕΕΑ “σαφώς υπολείπονται από τις αυξήσεις των άλλων υπηρεσιών μεταφοράς και των αυξήσεων που καθημερινά παρατηρούμε σ΄ όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης”. Παράλληλα η εμπορική πολιτική των εταιριών χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ναύλων, προσφορών για οικονομικά ταξίδια και εκπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των επιβατών στην ακτοπλοΐα διακινείται με εκπτωτικά εισιτήρια.

“Στις ακτοπλοϊκές γραμμές” επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Ένωση “λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός όπως αποδεικνύεται από το γεγονός της ελεύθερης και άμεσης εισόδου στην αγορά των ενδιαφερομένων να δραστηριοποιηθούν, τις λογικές αυξήσεις των ναύλων αλλά και από την ύπαρξη ικανού αριθμού εταιριών σε κάθε γραμμή”.

Σαν βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου η ΕΕΑ στηρίζει τη λειτουργία μίας ελεύθερης αγοράς σε συνθήκες ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού υπό την εποπτεία των αρμοδίων αρχών. “Οι ακτοπλοϊκές μας υπηρεσίες” τονίζει “θα ήταν ακόμα καλύτερες και σε επίπεδο εξαιρετικό εάν είχαν γίνει έγκαιρα τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92”.

Η ΕΕΑ αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, στην οποία και οφείλεται αποκλειστικά η σημαντική πρόοδος που έχει παρατηρηθεί στην εξυπηρέτηση των νησιών μας με τη δρομολόγηση νεότευκτων και υπερσύγχρονων πλοίων. Παρ` όλα αυτά, υποστηρίζει πως είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού μας πλαισίου, προτείνοντας την έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Ν.Π. αλλά και το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, με σκοπό:

  • Τον περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού σε ρόλο συντονιστικό και όχι παρεμβατικό και ρυθμιστικό.
  • Την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό με τα άλλα μέσα μεταφοράς τα οποία άμεσα ή έμμεσα επιδοτούνται.
  • Την κατάργηση των αναχρονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις που τελικά λειτουργούν αρνητικά περιορίζοντας τις θέσεις εργασίας.


“Η μη εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή και οι αναβολές και καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων”, καταλήγει η ΕΕΑ, “επιβράδυναν τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα μας, και πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να διατηρήσουμε τις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται, αλλά και να τις βελτιώσουμε”.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024