Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΠρος συγχώνευση η Carnival με την P&O Princess Cruises

Προς συγχώνευση η Carnival με την P&O Princess Cruises

Το διοικητικό συμβούλιο της Carnival ανακοίνωσε ότι η Carnival και η P&O Princess Cruises συμφώνησαν την συνένωση των δύο εταιριών…

Το διοικητικό συμβούλιο της Carnival ανακοίνωσε ότι η Carnival και η P&O Princess Cruises συμφώνησαν την<...> συνένωση των δύο εταιριών με την νομική μορφή της DLC, Dual Listed Company, μορφή που το διοικητικό συμβούλιο της P&O Princess Cruises είχε ήδη προτείνει στους μετόχους της. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι όροι που είχαν τεθεί στην πρόταση της Carnival στις 24 Οκτωβρίου 2002 έχουν ικανοποιηθεί. Φυσικά, η P&O Princess Cruises έχει ήδη εγκαταλείψει τα σχέδια της για συγχώνευση με τον βασικό ανταγωνιστή της Carnival, την Royal Caribbean Cruises, RCCL. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα η P&O Princess εγκατέλειψε τα σχέδια της για δημιουργία μια νέας εταιρίας με βάση τη Νότια Ευρώπη σε συνεργασία με την RCCL.

Η συνένωση των εταιριών Carnival και P&O Princess Cruises, που σημειωτέον έχουν την πρώτη και την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εταιριών με κρουαζιέρες, θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη εταιρία με κρουαζιέρες στον κόσμο, από πλευράς εσόδων, επιβατών, και στόλου. Η νέα εταιρία θα διαθέτει 99.964 κρεβάτια και όπως ανακοινώθηκε θα προστεθούν τα επόμενα τριάμισι χρόνια τουλάχιστον άλλα 42.260.

Αν και οι εταιρίες θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωριστά, με διαφορετικό διοικητικό συμβούλιο και διευθυντικά στελέχη, η Carnival και η P&O Princess θα λειτουργούν σαν να ήταν μία και μοναδική οικονομική μονάδα. Η οικονομική στρατηγική της εταιρίας θα είναι κοινή, όπως επίσης και οι στόχοι. Τα δύο διοικητικά συμβούλια θα είναι πανομοιότυπα, ενώ ο νέος όμιλος που θα προκύψει θα διοικείται από μια κοινή ομάδα διευθυντικών στελεχών. Σε αυτή την ομάδα θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Carnival Corp. Micky Arison, executive director θα είναι ο CEO της P&O Princess Peter Ratcliffe, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα είναι από τα στελέχη της Carnival.

Επίσης, ως αποτέλεσμα της νομικής μορφής της εταιρίας – DLC – η P&O Princess Cruises θα αλλάξει το όνομα της σε Carnival (UK), φυσικά εφόσον οι μέτοχοι δεχθούν μέχρι την άνοιξη την παραπάνω συγχώνευση. Η αλλαγή του ονόματος δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες εταιρίες της P&O Princess, που περιλαμβάνουν τις Princess Cruises και P&O Cruises. Η αναλογία των μετοχών θα είναι για κάθε μετοχή της Carnival το 0.3004 της μετοχής της P&O Princess. Συνολικά, οι μέτοχοι της Carnival θα έχουν το 74% της νέας εταιρίας και της P&O Princess θα έχουν το 26%.

Η συμφωνία θα εξετασθεί ξανά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως ανακοίνωσαν διάφορα στελέχη της Carnival, η επανεξέταση αυτή είναι τυπική και αναμένεται να έχουν ξεκαθαρισθεί όλα τους πρώτους τρεις μήνες του 2003.

Ο κ. Micky Arison, πρόεδρος της Carnival, ανακοίνωσε ότι ‘είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το διοικητικό συμβούλιο της P&O Princess προώθησε την πρόταση μας στους μετόχους της. Η νομική μορφή της DLC που προτείναμε θα δώσει την ευκαιρία τους μετόχους της P&O Princess να συμμετέχουν στην μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο με κρουαζιέρες. Με πολύ ευχαρίστηση περιμένω να συνεργασθώ με τον κ. Peter Ratcliffe. που θα είναι ο executive director των δύο εταιριών. Πιστεύω ότι οι μέτοχοι και των δύο εταιριών θα δεχθούν την συγχώνευση στη επόμενη συνάντησή τους ώστε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2003 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.’

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024