Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕμμένει στη 48ωρη απεργία Μ. Τρίτη – Μ. Τετάρτη η ΠΝΟ
Άννα Διαμαντοπούλου: Η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα

Εμμένει στη 48ωρη απεργία Μ. Τρίτη – Μ. Τετάρτη η ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας, για τις 10 και 11 Απριλίου.

Σοβαρά προβλήματα στους εκδρομείς του Πάσχα, στους νησιώτες, αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα προκαλέσει η σημερινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει τελικά στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας, παρά τις έντονες πιέσεις τουριστικών φορέων και επιμελητηρίων, αλλά και παραγόντων της αγοράς.

Η ΠΝΟ σε σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της αποφάσισε να μη προχωρήσει σε ψηφοφορία, καθώς τα αιτήματα που απαντήθηκαν χθες από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν τους ικανοποίησαν και η απεργιακή κινητοποίηση της Μ. Τρίτης και Μ. Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Νησιώτες, εμπορικοί και τουριστικοί φορείς αλλά και ακτοπλόοι, έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους γι’αυτήν την κινητοποίηση των ναυτεργατών, μέσα στην εορταστική περίοδο, και κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία.

Tο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, διεβεβαίωσε χθες την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, ότι είναι ανοιχτό να διεξάγει διάλογο και να δώσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και επι των γραπτών θέσεων που επιδόθηκαν χθες προς το προεδρείο της ναυτικής συνομοσπονδίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα και τη Δευτέρα.

Η υπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή της με την ΠΝΟ, ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις, στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τον Οίκο του Ναύτου, ο οποίος εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ από 1η Απριλίου, τονίστηκε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, ενώ έχει γίνει και σχετική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι από την υπαγωγή του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ μόνο για υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) θα υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι διατηρούνται όλες οι άλλες παροχές σε χρήμα και των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του.

Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην ανεργία των ναυτικών, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει γίνει ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε επίσης ότι όσον αφορά τη διάταξη για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, δε θα μεταβληθούν τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και δεν αλλάζει κάτι στο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα.

Ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει ξανά ελληνική σημαία σε κρουαζιερόπλοια, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024