Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΠασχαλίδης: Η Ελλάδα έχει εκφράσει στην Ε.Ε. τις θέσεις στις στο θέμα της απελευθέρωσης των θαλασσίων ενδομεταφορών

Πασχαλίδης: Η Ελλάδα έχει εκφράσει στην Ε.Ε. τις θέσεις στις στο θέμα της απελευθέρωσης των θαλασσίων ενδομεταφορών

Mε αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του τύπου, αναφορικά με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θαλασσίων ενδομεταφορών και της εναρμόνισης του νόμου 2932 με τον Κανονισμό 3577/92 της Ε.Ε…

Mε αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του τύπου, αναφορικά με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της απελευθέρωσης των<...> θαλασσίων ενδομεταφορών και της εναρμόνισης του νόμου 2932 με τον Κανονισμό 3577/92 της Ε.Ε. υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις 29/12/2003 έστειλε σχετική επιστολή με τις Ελληνικές θέσεις πάνω στο θέμα.

Το κείμενο της επιστολής δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Πασχαλίδη την 12/01/2004. Το ΥΕΝ αναμένει την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός διαλόγου που άρχισε με συναντήσεις (7/11/2003 και 18/12/2003) αντιπροσωπείας του ΥΕΝ και εκπροσώπων της Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΥΕΝ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “με το Νόμο 2932/2001 απελευθερώθηκε από την 1η Νοεμβρίου 2002 ο τομέας των θαλασσίων ενδομεταφορών για τα πλοία με σημαία Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. Η εμπειρία από τον 1ο χρόνο εφαρμογής του νόμου 2932/01 είναι συνολικά θετική καθόσον με τις διατάξεις του ρυθμίστηκαν ικανοποιητικά τα θέματα της ακτοπλοΐας και καλύφθηκαν, αν και με αυξημένο δημοσιονομικό κόστος, οι μεταφορικές ανάγκες της χώρας με τρόπο συμβατό με τη λειτουργία της αγοράς.

Η πολιτεία διατηρεί τη θεσμική της υποχρέωση για την διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας της χώρας και της κοινωνικής συνοχής για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η εδαφική συνέχεια ερμηνεύεται ως η νοητή προέκταση των οδικών αρτηριών της χώρας μέσω θαλασσίων διαδρόμων με εκείνους της ηπειρωτικής χώρας ώστε να διασφαλίζονται ίσες δυνατότητες για τους κατοίκους των νησιών ώστε να ικανοποιήσουν την ζωτική τους ανάγκη για μετακίνηση.

Η συμβολή της ακτοπλοΐας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών είναι μεγάλη, ενώ ο τουρισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες μορφές απασχόλησης των κατοίκων τους. Επιπρόσθετα η ακτοπλοΐα συμβάλει στην ικανοποίηση των αναγκών, τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι η εξασφάλιση τακτικής και επαρκούς παροχής υπηρεσιών μεταφορών για την σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους αποτελεί δημόσιο συμφέρον.

Ο ρόλος της πολιτείας μέσα στο νέο απελευθερωμένο περιβάλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να διατηρήσει την εποπτεία του τομέα στο πλαίσιο της πολιτικής για την περιφερική ανάπτυξη και την παροχή ίσων ευκαιριών στους κατοίκους των νησιών, παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η κοινωνική συνοχή της χώρας.”

Απαντώντας δε σε σημερινό δελτίο τύπου του τομέα ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης επισημαίνει ότι: “Η Ν.Δ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε κρίσιμα θέματα της ακτοπλοΐας όπως είναι η έννοια της δημόσιας υπηρεσίας, οι συνθέσεις, η ηλικία των πλοίων και να μην κρύβεται πίσω από τους προβληματισμούς άλλων που συχνά πυκνά η ίδια καλλιεργεί.

Με δύο λόγια η Ν.Δ οφείλει να ξεκαθαρίσει αν λέει ναι ή όχι στην δημόσια υπηρεσία στο ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας μας, αν λέει ναι ή όχι στην ποιοτική ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, αν λεει ναι ή όχι στην παρουσία ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά πλοία.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από όλους είναι πως η ακτοπλοΐα για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι ζωτική ανάγκη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε άλλες χώρες της Ευρ. Ένωσης. Γι` αυτό και η απελευθέρωση θα πρέπει να γίνεται με κανόνες, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και το νησιωτικό χαρακτήρα της Ελλάδας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024