Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΔιακυμάνσεις στην επικινδυνότητα των πτήσεων ανά τον κόσμο
Ποικίλλει ο βαθμός κινδύνου στις πτήσεις, αναλόγως τη χώρα

Διακυμάνσεις στην επικινδυνότητα των πτήσεων ανά τον κόσμο

Υψηλό βαθμό επικινδυνότητας έχουν οι πτήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο, 13 φορές μεγαλύτερο από ότι ο αντίστοιχος στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Όπως σημείωνε χθες σε κείμενό της η […]

Υψηλό βαθμό επικινδυνότητας έχουν οι πτήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο, 13 φορές μεγαλύτερο από ότι ο αντίστοιχος στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα<...> με νέα μελέτη.

Όπως σημείωνε χθες σε κείμενό της η εφημερίδα “Καθημερινή” (με πληροφορίες από το Reuters Life!), ο Aρνολντ Μπαρνέτ, καθηγητής στο Sloan School of Management του ΜΙΤ και ερευνητής στον τομέα της ασφάλειας αερομεταφορών, υπολόγισε ότι η πιθανότητα θανάτου σε μία πτήση του «πρώτου κόσμου» είναι μία στα 14 εκατομμύρια. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αναπτυσσομένων χωρών, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, η αντίστοιχη πιθανότητα είναι μία στα 2 εκατομμύρια- και η κατάσταση χειροτερεύει σε ακόμα λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπως στις αφρικανικές και άλλες νοτιοαμερικανικές: μία στις 800.000. Ο Μπαρνέτ βάσισε τα συμπεράσματά του σε δεδομένα αεροπορικής ασφαλείας, και συμπέρανε ότι μία από τις χώρες που «διακρίνονται» για τα χαμηλά τους στάνταρ ασφαλείας είναι η Νιγηρία.

“Φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον κίνδυνο θανάτου, όπως υπήρχε πριν και όπως υπάρχει τώρα…ακόμα και σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, με τα εισοδήματα `πρώτου κόσμου` και τα υψηλά βιοτικά επίπεδα, οι στατιστικές δείχνουν ότι βρίσκονται πιο κοντά στα δεδομένα των αναπτυσσομένων χωρών. Δεν έχουν φτάσει στα ίδια επίπεδα με τον ανεπτυγμένο κόσμο» είπε σχετικά. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: η ασφάλεια στις πτήσεις φαίνεται να αυξάνεται διεθνώς, και αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα από όλα”.

Τα συμπεράσματα του Μπαρνέτ δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Transportation Science, το οποίο εκδίδεται από το Operations Research and the Management Sciences (INFORMS), και ένας από τους βασικούς τους άξονες είναι η σημασία της αίσθησης περί ατομικότητας και της στάσης απέναντι στην εξουσία όσον αφορά τις αποστάσεις ανάμεσα στους “δείκτες κινδύνου”.

“Η στάση απέναντι στην εξουσία παίζει σημαντικό ρόλο. Αν κάποιος δει τον κυβερνήτη να κάνει κάποια ανοησία, σε κάποια μέρη θα τον ρωτούσε αμέσως τι ακριβώς κάνει. Σε κάποια άλλα όχι. Η ατομικότητα επίσης έχει σημασία: αν κάτι πάει στραβά, άτομα σε χώρες με μεγαλύτερη αίσθηση ατομικότητας θα προσπαθήσουν μάλλον να διορθώσουν το πρόβλημα παρά να υπακούσουν απλά στις οδηγίες” είπε σχετικά.

Ο ίδιος ο Μπαρνέτ- ο οποίος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας λόγω του προσωπικού του φόβου για τις πτήσεις- λέει ότι πρακτικά ο κόσμος δεν θα έπρεπε να φοβάται να πετά, είτε στον «πρώτο» κόσμο, είτε στον “τρίτο”.

“Προσωπικά, εγώ φοβάμαι ακόμα λιγάκι τις πτήσεις. Αλλά δεν είναι λογικό. Οι αριθμοί είναι καθησυχαστικοί. Είναι ανόητο να φοβάσαι τις πτήσεις αν δεν φοβάσαι και πράγματα όπως για παράδειγμα μην καταρρεύσει η στέγη του μανάβικου ενώ κάνεις τα ψώνια σου”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024