Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ εξερχόμενος κινεζικός τουρισμός θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ταξίδια το 2012
Η Γαλλία είναι ο Νο1 προορισμός αγορών για τους Κινέζους τουρίστες

Ο εξερχόμενος κινεζικός τουρισμός θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ταξίδια το 2012

Το 2012 αναμένεται ότι ο αριθμός των συνοριακών διαβάσεων από την ηπειρωτική Κίνα να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι να ξεπεράσει τα 1.000 δολ., σύμφωνα με το China Outbound Tourism Research Institute.

Η Κίνα είχε άλλο ένα έτος έντονης ανάπτυξης στον εξερχόμενο τουρισμό, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις από τον COTRI στις αρχές του 2011. Η Κινεζική Ακαδημία Τουρισμού (CTA) ανακοίνωσε περίπου ότι πραγματοποιήθηκαν 70 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό το 2011, αύξηση πάνω από 20%, από 57,4 εκατ. ταξίδια το 2010. Το άλμα των πρόσθετων 13 εκατ. ταξιδιών την περίοδο 2010-2011 επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του διευθυντή του COTRI (China Outbound Tourism Research Institute) καθ. Wolfgang Georg Arlt, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2011 δήλωσε ευθαρσώς ότι θα πρέπει να περιμένουμε διψήφια αύξηση, παρά τις συντηρητικές εκτιμήσεις που έγιναν από άλλους εμπειρογνώμονες του τομέα.

Η Κίνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση ως παγκόσμια αγορά εξερχόμενου τουρισμού. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις, όμως το χάσμα μεταξύ των τριών χωρών μειώνεται και οι προβλέψεις ότι το μέλλον του διεθνούς τουρισμού βρίσκεται στην Κίνα είναι ισχυρές. Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Taleb Rifai, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι “αναμένουμε να δούμε την Κίνα να γίνεται η Νο1 χώρα τόσο όσον αφορά στην υποδοχή όσο και στην αποστολή τουριστών στα επόμενα 5-7 χρόνια”. Μελέτη της Commerzbank στη Γερμανία φθάνει στο ίδιο συμπέρασμα. Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Commerzbank, Jutta Kayser-Τilos, “με φόντο τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, αναμένεται ότι ο τίτλος του ‘παγκόσμιου πρωταθλητή ταξιδιών’, σύντομα θα πάει στην Κίνα”. Για πολλούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μη-γειτονικών χωρών με την Κίνα, όπως η Αυστραλία ή οι Μαλδίβες, η Κίνα είναι ήδη η πιο σημαντική αγορά εισερχόμενου τουρισμού σήμερα.

Οι Κινέζοι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερο από ποτέ
Η CTA αναφέρει ότι οι δαπάνες για τουρισμό των Κινέζων καταναλωτών ξεπερνούν πλέον τα 69 δισ. δολ, μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τα 55 δισ. δολ. που δαπανούσαν οι Κινέζοι τουρίστες το 2010. Τα στοιχεία από την Commerzbank δείχνουν ότι η Κίνα κατέχει σταθερά την τρίτη θέση όσον αφορά στις ταξιδιωτικές δαπάνες Όπως υποστήριξε ο δρ. Arlt το 2011, η εύπορη μεσαία και ανώτερη τάξη της Κίνας “επιδεικνύουν στον υπόλοπο κόσμο την αυξημένη αγοραστική τους δύναμη στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς”.

Ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας
Η ανώτερη τάξη της Κίνας αυξάνεται συνεχώς και σύντομα θα υπάρξουν περισσότεροι εκατομμυριούχοι στη χώρα  από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η ζήτηση για πολυτελή ταξίδια έχει κάνει τεράστια άλματα. Σύμφωνα με την έκθεση Chinese Millionaires Wealth Report 2011 που δημοσίευσε η Hurun, το ποσοστό των πλούσιων Κινέζων που ταξιδεύουν είναι πλέον 29%, μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2009, όταν ταξίδεψε μόνο το 16%.

Οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι έκαναν κατά μέσο όρο τρία ταξίδια στο εξωτερικό πέρυσι, με τις γυναίκες εκατομμυριούχοιυς να ταξιδεύουν περισσότερο από τους άνδρες, και οι άνδρες να ταξιδεύουν περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους.

Οι πιο δημοφιλείς περίοδοι για ταξίδια ήταν η κινεζική Εθνική Εορτή τον Οκτώβριο, η κινεζική Πρωτοχρονιά και η Εργατική Πρωτομαγιά για το Μάιο. Οι σημαντικοί προορισμοί που έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους στους Κινέζους τουρίστες πολυτελείας είναι η Γαλλία και η Ιαπωνία, ενώ η Χαβάη έχει χάσει την προτίμησή τους.

Η Γαλλία είναι επίσης ο Νο1 προορισμός αγορών για τους Κινέζους τουρίστες, με τη Γερμανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στη συνέχεια να ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης διεθνών αγορών και καταναλωτικών συνηθειών Global Blue.

Τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκε αύξηση 91% στην κινεζικές ταξιδιωτικές δαπάνες για ψώνια σε προορισμούς, η οποία πιθανόν να οφείλεται στην τεράστια αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών και στην αναπτυσσόμενη αγορά ειδών πολυτελείας.

Ένας νέος Κινέζος τουρίστας “γεννάται”
Το ινστιτούτο COTRI υποστηρίζει τη ραγδαία αυξητική τάση των νέων Κινέζων τουριστών, που επιλέγουν να ταξιδέψουν ανεξάρτητα από τις παραδοσιακές εκδρομές με γκρουπ. Σύμφωνα με έκθεση της Global Blue, η πλειοψηφία των πλούσιων Κινέζων επιλέγουν να κάνουν οι ίδιοι τις δικές τους κρατήσεις, όπως και να ταξιδεύουν ελεύθερα και μεμονωμένα. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων που επιθυμούν αυτό το είδος ταξιδιού, κάτι που στηρίζει την ανάλυση του COTRI.

Πρόβλεψη για 80 εκατ. διελεύσεις των συνόρων το 2012
Δεκαπέντε χρόνια πριν, η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ότι, έως το 2020 θα υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. Κινέζοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, φάνταζε “ευσεβής πόθος”, καθώς ο αριθμός ήταν ακόμα κάτω από τα 10 εκατ. άτομα εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός – ορόσημο των 100 εκατομμυρίων απέχει μόνο δύο χρόνια, εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί με 20%. Η μεγάλη αυτή αύξηση πιθανόν να διατηρηθεί, δεδομένου ότι οι Κινέζοι πολίτες ωφελούνται από την πρόοδο στις μεταφορές και τις επικοινωνίες, και την ολοένα και πιο “ανοιχτή” πολιτική της κυβέρνησης της Κίνας προς το εξωτερικό. Η αύξηση των τουριστών θα απαιτήσει ειδικές προδιαγραφές, προκειμένου να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, αμφισβητώντας την υπόθεση ότι η “δυτική” τουριστική συμπεριφορά είναι ο κανόνας στον διεθνή τουρισμό.

Η κινεζική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις τους επόμενους μήνες, με δύσκολη τη διατήρηση της αύξησης του ΑΕΠ σε διψήφια ποσοστά στο προσεχές μέλλον. Παρ’όλα αυτά, η τάση ενίσχυσης των ταξιδιών στο εξωτερικό θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πτυχή των δαπανών των εύπορων Κινέζων καταναλωτών. Για το 2012, η CTA αναμένει αύξηση 12% του κινεζικού εξερχόμενου τουρισμού, ενώ το COTRI είναι ακόμη πιο αισιόδοξο στις προβλέψεις του. Ο δρ. Arlt προβλέπει ότι “εκτός και αν υπάρξουν μεγάλες φυσικές καταστροφές ή φόβος από μια νέα μεταδοτική ασθένεια, το 2012 αναμένεται ότι ο αριθμός των συνοριακών διαβάσεων από την ηπειρωτική Κίνα να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι να ξεπεράσει τα 1.000 δολ.”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024