Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΑρωγός το Γ’ ΚΠΣ – 45.000 τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με 175,6 δισ. δρχ.

Αρωγός το Γ’ ΚΠΣ – 45.000 τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με 175,6 δισ. δρχ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να διαθέσει 175,6 δισ. δρχ. από τα κονδύλια του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την χρηματοδότηση 45.000 τουριστικών επιχειρήσεων. Με την κυβερνητική πρωτοβουλία θα δημιουργηθούν 17.070 […]

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να διαθέσει 175,6 δισ. δρχ. από τα κονδύλια του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την χρηματοδότηση<...> 45.000 τουριστικών επιχειρήσεων. Με την κυβερνητική πρωτοβουλία θα δημιουργηθούν 17.070 νέες θέσεις εργασίας από τις επεκτάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πρόγραμμα η δημόσια δαπάνη, ανέρχεται σε 68,8 δισ. δρχ. και η ιδιωτική συμμετοχή σε 106,8 δισ. δρχ. Τα στοιχεία αυτά έδωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κος Νίκος Χριστοδουλάκης, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κου Ευγένιου Γιαννακόπουλου.

Ο κος Χριστοδουλάκης παρουσίασε τέσσερις επενδυτικούς οδηγούς για την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 2601/98, οι δύο από τις τέσσερις αυτές κατηγορίες, εντάσσονται και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ).

Οπως τόνισε ο υπουργός πρόκειται για ανοίγματα που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων, κυρίως μικρών και μεσαίων μονάδων, των κάμπινγκ και άλλων επιχειρήσεων, που ήδη λειτουργούν. Επίσης, αφορά την ίδρυση, επέκταση εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πηγών, κέντρα θαλασσοθεραπείας, μαρίνες, κέντρα τουρισμού υγείας, χιονοδρομικά κέντρα, κέντρα προπονητικού-αθλητικού τουρισμού καθώς και την ίδρυση και επέκταση ξενοδοχείων αξιώσεων. Το πρόγραμμα αφορά και τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε κύρια τουριστικά καταλύματα.

Επίσης κωδικοποιήθηκαν σε ειδικά έντυπα οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΥΠΑΝ και του ΕΟΤ για τουριστικές επενδύσεις που δεν εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο αλλά ενισχύονται από το ΕΠΑΝ και αφορούν:
– Τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό μικρών καταλυμάτων.
– Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΝ Νίκος Διακουλάκης τόνισε στην χθεσινή συνέντευξη ότι ο εκσυγχρονισμός των μικρών καταλυμάτων δεν προβλεπόταν μέχρι τώρα από τον αναπτυξιακό νόμο. Αφορά την αναβάθμιση 47.000 κλινών με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 δισ. δρχ. Για πρώτη φορά αυτές οι μικρές μονάδες μπαίνουν σε αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ ο κ. Διακουλάκης επεσήμανε πως σύντομα θα ανακοινωθεί και δεύτερη δέσμη μέτρων για ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, του οικοτουρισμού, των αγκυροβολίων κ.α.

Στο μεταξύ, εντός δύο εβδομάδων θα μπορούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους που είναι ένα ειδικό μηχανογραφημένο έντυπο. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κος Χριστοδουλάκης προκηρύσσεται διαγωνισμός για την θέση ειδικού συμβούλου για την κατάταξη σε αστέρια των ξενοδοχειακών μονάδων. Σε αυτόν τον τομέα, ο ΕΟΤ θα παίξει ρόλο δευτεροβάθμιου οργάνου και μόνο όπου υπάρχουν ενστάσεις. Στο μεταξύ το πρόγραμμα της τουριστικής υποδομής έχει προϋπολογισμό 50 δισ. δρχ. και αφορά κυρίως χιονοδρομικά κέντρα υδροθεραπευτήρια, γήπεδα γκολφ και μαρίνες.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν από τους υποψήφιους επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να οδηγούν σε ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Θα πρέπει να αφορούν την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων με τα κοινόχρηστα και μη κτίρια, βαφές και επιχρίσματα, ανανέωση επίπλων, εγκατάσταση κλιματιστικών, διαμόρφωση κήπων, πισίνες, μηχανοργάνωση στο λογιστήριο και τηλεφωνικά κέντρα, εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων και απόλυτη πυρασφάλεια με κανόνες υγιεινής. Η επιχείρηση πρέπει να απασχολεί με σχέση εξαρτημένης εργασίας από ένα έως 50 άτομα και να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 300 εκατ. δρχ. Δεν πρέπει να συμμετέχουν στην σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% και να λειτουργεί η επιχείρηση τουλάχιστον τρία χρόνια έστω και εποχικά ανεξάρτητα της τυχόν αλλαγής ιδιοκτήτη ή μισθωτή. Για μεμονωμένες επιχειρήσεις ο μέγιστος προϋπολογισμός επένδυσης είναι τα 25 εκατ. δρχ. ενώ για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις το ποσό ανεβαίνει στα 40 εκατ. δρχ.

Την Παρασκευή συνεδριάζει για πρώτη φορά η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ για τον τουρισμό. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης μέχρι στιγμής έχουν ήδη κατανεμηθεί 360 δισ. δρχ. για έργα σε αυτόν τον τομέα. Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε πως πέρα από τη χρηματοδοτική ενίσχυση, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν συμπληρωματική στήριξη στον εξίσου κρίσιμο τομέα της έγκαιρης πληροφόρησής τους. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται σε όλη την επικράτεια Κέντρα Επιχειρηματικής Υποστήριξης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που θα κινητοποιήσουν σε περιφερειακό επίπεδο τους μικρομεσαίους τουριστικούς επιχειρηματίες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024