Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗμερίδα της ΑΤΕΜ με θέμα τον Πολιτιστικό Τουρισμό

Ημερίδα της ΑΤΕΜ με θέμα τον Πολιτιστικό Τουρισμό

Ημερίδα της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων Αθλητισμού με θέμα τον Πολιτιστικό Τουρισμόπραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus. Ο πρόεδρος […]

Ημερίδα της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων Αθλητισμού με θέμα τον Πολιτιστικό Τουρισμό<...>πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, κ. Μάριος Βασιλόπουλος, προλογίζοντας την ημερίδα υπογράμμισε ότι “ο Πολιτιστικός τουρισμός που αναφέρεται στα μνημεία μας και στις εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, αλλά αφορά σε όλα τα είδη των τουρισμών, τα οποία έχουν πάντα πολιτιστικές προεκτάσεις”.

Για να έχει αξία όμως ο πολιτιστικός τουρισμός πρέπει, κατά τον κ. Βασιλόπουλο:

  1. Μέσω των μνημείων να οδηγεί στην κατανόηση των αιωνίων ελληνικών ανθρωπιστικών ιδεών και ιδανικών και
  2. να είναι αειφόρος δηλαδή να μην καταλήγει σε υποβάθμιση των μνημείων ή του τοπικού κοινωνικού ιστού
  3. .


Ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης, τέως Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. ανέφερε ότι “δεν υπάρχει πρόγραμμα οργανωμένου ταξιδιού προς Ελλάδα, που να μην εμπεριέχει τουλάχιστον μία επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο ή και μουσείο”.

Όπως επεσήμανε:

“Ο πολιτιστικός τουρισμός περιλαμβάνει διάφορες επιμέρους ειδικές μορφές, όπως: θρησκευτικός, συνεδριακός, αθλητικός τουρισμός, αλλά και οτιδήποτε σχετίζεται με την πλούσια λαϊκή παράδοση της χώρας μας (ήθη και έθιμα, παραδοσιακή κουζίνα). Όλες αυτές οι μορφές συνθέτουν ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων, που με κατάλληλο συντονισμό σε κεντρικό επίπεδο και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, μπορεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού. Με συγκεκριμένες δράσεις που θα προσαρμόζονται και σύμφωνα με τις κατά περιοχές δυνατότητες στις απαιτήσεις του σύγχρονου τουρίστα”.

Ο πρόεδρος του ICOMOS Ελλάδος, κ. Νίκος Αγριαντώνης υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση του Πολιτιστικού Τουρισμού από τον σημερινό γνωστό τουρισμό συνίσταται στα παρακάτω στοιχεία:


  • Το στοιχείο της ένταξης των τουριστών και των προγραμμάτων τους μαζί με πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Το στοιχείο της ζωής των τουριστών σε παλαιά κελύφη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα τα προγράμματα, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Ελλάδα, όπως:

  • Το πρόγραμμα των παραδοσιακών οικισμών του Ε.Ο.Τ..
  • Τα προγράμματα οικολογικού τουρισμού.
  • Σημειακές επεμβάσεις ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Πολιτιστικές διαδρομές.

Εν τέλει παρουσίασε τον διεθνή θεσμικό χώρο που λειτουργεί κύρια διαμέσου των διεθνών οργανισμών UNESCO-ICOMOS.

Τέλος, ο καθηγητής, κ. Γρηγόρης Παπανίκος αναφέρθηκε στα οικονομικά του Πολιτιστικού Τουρισμού, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από την πρόσφατη Μελέτη του για τις αλλοδαπές τουριστικές δαπάνες και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο μαζικός τουρισμός αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και θα πρέπει να ενισχυθεί σε αντίθεση με άλλες μορφές τουρισμού που έχουν αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα”. Η θέση του αυτή έγινε αποτέλεσμα ευρείας συζήτησης από όλους τους παρευρισκόμενους και έδωσε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον στην συζήτηση που ακολούθησε.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024