Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠετραλιά: Η τουριστική εκπαίδευση αφορά όλους μας
1ο Διεθνές Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Πετραλιά: Η τουριστική εκπαίδευση αφορά όλους μας

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 1ου διήμερου Διεθνούς Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που οργάνωσε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και μαγνήτισε το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της ελληνικής και διεθνούς τουριστικής εκπαίδευσης…

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 1ου διήμερου Διεθνούς Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που οργάνωσε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και μαγνήτισε το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων<...>από το χώρο της ελληνικής και διεθνούς τουριστικής εκπαίδευσης και βιομηχανίας.

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην σημασία που έχει ο τομέας της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη του τουρισμού και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων η τουριστική εκπαίδευση αφορά όλους μας, προσθέτοντας πως “και εμείς «εκπαιδευόμαστε» που έχουμε την ευθύνη της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας”.

Στόχος του Forum είναι να ανταλλαγούν απόψεις και εμπειρίες των ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και να προταθούν λύσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του συγκεκριμένου τομέα, ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Επίσης, μέσω του Forum επιδιώκεται να διευρυνθεί ο διάλογος για την παγκοσμιοποιημένη τουριστική οικονομία, να παρακολουθούνται και να αναλύονται οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τουριστική οικονομία και βιομηχανία, να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και να καταγραφούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για τους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να συμβάλλουν στην άνοδο της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον τομέα του τουρισμού.

Για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας και την ικανοποίηση τους μέσω της εκπαίδευσης μίλησε στα πλαίσια της πρώτης μέρας του Forum ο κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ, επισημαίνοντας τις υψηλές απαιτήσεις που γεννά ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και συνεπώς των εργαζομένων τους. Η ελληνική τουριστική στρατηγική, ανέφερε, θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με την ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕΚ, μίλησε για το ρόλο του Οργανισμού στη σύγχρονη τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η μεγαλύτερη απορρόφηση αποφοίτων τουριστικής εκπαίδευσης είναι από σχολές του ΟΤΕΚ.

Ακολούθησε ο κ. Σπυρίδων Ευσταθόπουλος, Ειδικός Γραμματέας ΕΥΔ/ΕΠΑΝ, αναπτύσσοντας τις απόψεις του για το θέμα: «Επιχειρηματικό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα και τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι δράσεις, οι ενισχύσεις και η συμβολή τους». Μίλησε για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού και σαν παράδειγμα ανάπτυξης της ανέφερε την επιμόρφωση των οδηγών ταξί.

Πολλές και σημαντικές ήταν όμως και οι προσωπικότητες από το διεθνή χώρο, που έδωσαν το παρόν στο Forum, “σφραγίζοντας” την επιτυχία του. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θεματική ενότητα του Forum με τίτλο `Διεθνείς Τάσεις στην Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση`, τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Simon Bensasson (Εκπρόσωπος CEDEFOP), ο καθηγητής David Airey από το Πανεπιστήμιο του Surrey, οι καθηγητές Francois Vellas και Dr. Jocelyne Napoli από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, η καθηγήτρια Magda Antonioli Corigliano από το Πανεπιστήμιο του Bocconi, αλλά και ο Dr. Dimitrios Buhalis από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του Συνεδρίου το λόγο πήραν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, καταδεικνύοντας ουσιαστικά τις ανάγκες της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Ο κ. Γεράσιμος Φωκάς, Πρόεδρος του ΞΕΕ μίλησε για τις “ανάγκες και απαιτήσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ελληνική τουριστική αγορά”, επισημαίνοντας την έλλειψη μεσαίων και κατώτερων στελεχών. Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΞ, ο οποίος μίλησε για το “Management τουριστικών προορισμών, επιλογές για βελτίωση ανταγωνιστικότητας”. Με τη σειρά του ο κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, μίλησε για τις εργασιακές απαιτήσεις και την τουριστική εκπαίδευση στον κλάδο των τουριστικών γραφείων, ενώ ο κ. Στέλιος Πολυκράτης, Πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ ανέλυσε τις ανάγκες εκπαίδευσης αυτοαπασχολούμενων στις επιχειρήσεις των οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024