Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑρνητικός ο ΠΟΕ σε επιδοτήσεις στην Boeing
Στα 24 δισ. δολ. οι παράνομες επιδοτήσεις της Ουάσινγκτον στην Boeing

Αρνητικός ο ΠΟΕ σε επιδοτήσεις στην Boeing

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) βεβαίωσε χθες με μία αμετάκλητη απόφασή του ότι οι μακρόχρονες επιδοτήσεις του αμερικανικού δημοσίου προς την Boeing είναι αθέμιτες, βεβαίωσε με τη σειρά της η […]

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) βεβαίωσε χθες με μία αμετάκλητη απόφασή του ότι οι μακρόχρονες επιδοτήσεις του αμερικανικού δημοσίου προς<...> την Boeing είναι αθέμιτες, βεβαίωσε με τη σειρά της η Επιτροπή των Βρυξελλών, διαθέτοντας ήδη το προσωρινό κείμενο της εν λόγω απόφασης – το οριστικό θα δημοσιοποιηθεί μετά περίπου έναν μήνα.

Στη Γενεύη, ο ΠΟΕ αποσαφήνισε ότι το προσωρινό κείμενο της εν λόγω απόφασής του κοινοποιήθηκε, ήδη, στα ενδιαφερόμενα μέρη. Η αμερικανο-ευρωπαϊκή διαμάχη για τις αθέμιτες κατά την ΕΕ επιδοτήσεις στην αεροναυπηγική βιομηχανία, ετέθη πρώτη φορά υπόψη του ΠΟΕ το έτος 2004.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, στις 30 Ιουνίου, πέρυσι, η ΕΕ καταδικάστηκε πρώτη από τον ΠΟΕ, για τις επιδοτήσεις της προς την κοινοπραξία Αιρμπάς. Τώρα, καταδικάζεται και η Ουάσινγκτον, για τις δικές της πιέσεις προς την Μπόινγκ, ύστερα από πιέσεις της ΕΕ γενικώς και της Γαλλίας ειδικώς, όπως σχολίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές.

Πηγές της ΕΕ από την πλευρά τους εκτίμησαν στα 24 δισ. δολ. συνολικά, τις παράνομες επιδοτήσεις, που η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει στην Boeing, πράξη που ισοδυναμεί με συνολική εμπορική ζημιά γιά την ΕΕ τουλάχιστον 45 δισ. δολ. στο χρονικό διάστημα 2000-2005. Στις παράνομες επιδοτήσεις της Ουάσινγκτον περιλαμβάνει η απόφαση του ΠΟΕ τις φοροαπαλλαγές, τα κοινωνικά επιδόματα, τη δωρεάν παροχή από τη NASA και το Πεντάγωνο αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων προς την Μπόινγκ.

Πιθανολογείται από τους αναλυτές ότι στο επίπεδο καταδικών, ΗΠΑ και ΕΕ θα σταλούν τελικά από τον ΠΟΕ “δεμένες αμφότερες πισθάγκωνα”, όπως ακριβώς συνέβη, το 2003, στη βραζιλιανοκαναδική εμπορική διένεξη γιά τα αεροσκάφη, αντίστοιχα, των Embraer και Bombardier.

Η αμερικανοευρωπαϊκή διένεξη στις αερομεταφορές θα διαρκέσει, προσθέτουν αναλυτές, καθώς όπως θυμίζουν αμφότερες οι πλευρές εφεσίβαλαν ήδη ή πρόκειται να εφεσιβάλουν τις αποφάσεις, που τις αφορούν.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024