Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά Θέματα‘Φρένο’ βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αεροπορικές συμμαχίες

‘Φρένο’ βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αεροπορικές συμμαχίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί σκληρότερη στάση απέναντι στις αεροπορικές συμμαχίες, οι οποίες πολλές φορές μεταμορφώνονται σε μονοπώλια. Πρόσφατα εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αεροπορικές […]

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί σκληρότερη στάση απέναντι στις αεροπορικές συμμαχίες<...>, οι οποίες πολλές φορές μεταμορφώνονται σε μονοπώλια.

Πρόσφατα εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρίες Lufthansa και Austrian Airlines ότι η συμμαχία τους υπό την ομπρέλα της Star Alliance παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού στα δρομολόγια Γερμανίας – Αυστρίας.

Οι δύο αεροπορικές εταιρίες ελέγχουν το 100% της αγοράς σε όλα σχεδόν από τα 33 δρομολόγια που εκτελούνται μεταξύ των δύο χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, εκφράζει την ανησυχία ότι οι καταναλωτές που ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλη αεροπορική εταιρία, ενώ σε ότι αφορά τις τιμές είναι "αναμενόμενα υψηλότερες".

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναπροσδιορίζει τη στάση της στις αεροπορικές συμμαχίες και αυτό δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Οι όροι που είχαν τεθεί στο παρελθόν απλά δεν έφεραν αποτέλεσμα" δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπός της, Αμέλια Τόρες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την αλλαγή της στάσης της σε εκείνες τις αεροπορικές συμμαχίες που μπορεί να πλήξουν τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά και να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των εισιτηρίων. Επιπλέον, η Επιτροπή στέλνει το μήνυμα σε αεροπορικές συμμαχίες που έχουν συναφθεί παλιότερα ότι μπορεί να μην κερδίσουν την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών, όταν τεθούν στο μικροσκόπιό τους.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει προς τη Lufthansa και την Austrian Airlines ότι "δεν θα μπορέσει να εγκρίνει" τη συμμαχία τους, εκτός και εάν οι δύο εταιρίες παρουσιάσουν εντός δύο μηνών αξιόπιστο σχέδιο υπεράσπισης της συμφωνίας.

Η Austrian Airlines ανακοίνωσε ότι "η απελευθέρωση των αερομεταφορών στην ΕΕ επιτρέπει σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρία να προσφέρει πτήσεις, όπως και οι ανταγωνιστές", στα δρομολόγια Αυστρίας – Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι "είναι έτοιμη να αποδεχτεί τους όρους της ΕΕ για την έγκριση της συνεργασίας μας με τη Lufthansa".

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024