Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΜείωση της χωρητικότητας του ελληνικού εναέριου χώρου κατά 30%
Νέα προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες

Μείωση της χωρητικότητας του ελληνικού εναέριου χώρου κατά 30%

Νέα προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών, αναμένεται να δημιουργηθούν, μετά την απόφαση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε μείωση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου κατά 30% και την εφαρμογή περιοριστικών…

Νέα προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών, αναμένεται να δημιουργηθούν, μετά την απόφαση των Ελεγκτών<...> Εναέριας Κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε μείωση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου κατά 30% και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, μέχρις ότου διευκρινισθούν οι λόγοι που προκαλούν τις πτώσεις των συστημάτων επικοινωνίας και τα προβλήματα στις συχνότητες και αποκατασταθεί πλήρως η σωστή λειτουργία των μέσων επικοινωνίας και επιτήρησης.

Αφορμή για την απόφαση αυτή αποτέλεσε η χθεσινή δίωρη πτώση των συστημάτων επικοινωνιών (τηλεφώνων, συχνοτήτων) στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων περιοχής Αθηνών- Μακεδονίας, που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος δεκάδες αεροσκάφη, ενώ οι προσγειώσεις να γίνονται με βοηθητικά συστήματα.

Σύμφωνα με τους ΕΕΚ, του χθεσινού συμβάντος έχουν προηγηθεί και άλλα εξίσου σοβαρά περιστατικά, όπως της ολοσχερούς πτώσης των συστημάτων επικοινωνιών και επιτήρησης (radar) στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου 2010 για 55 λεπτά της ώρας, της πτώσης του radar του αεροδρομίου της Ρόδου 9 φορές κατά τον μήνα Αύγουστο και άλλες 6 φορές τους δύο προηγούμενους μήνες και τις συνεχείς παρεμβολές στις συχνότητες και τα προβλήματα στο σύστημα Pallas.

Για όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία από μόνα τους θέτουν πρόβλημα ασφάλειας πτήσεων, η Ένωση, όπως αναφέρει, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει αρμοδίως για την επικινδυνότητα αυτών των καταστάσεων αυτών με αναφορές προς την Διοίκηση και το Υπουργείο, καθώς και με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει καμία αντίδραση.

“Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι διαλυμένη υπηρεσία” ανέφερε στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας κ. Γιάννης Κουρμουλάκης, καταγγέλλοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μερική ή ολική πτώση των συστημάτων και ότι το περιστατικό της Κυριακής δεν είναι μοναδικό.

“Έχουμε επισημάνει το ζήτημα επανειλημμένα και έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, αλλά με το ν/σ (σ.σ για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ) το υπουργείο Μεταφορών αφήνει τα πράγματα όπως είναι. Είχαμε κάνει κινητοποιήσεις τον προηγούμενο μήνα για την πτώση του συστήματος στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν να κάνουμε και τώρα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρμουλάκης. Όπως τόνισε, τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την ΥΠΑ από τα τέλη υπερπτήσης πάνε για άλλους σκοπούς, όπως την εξυπηρέτηση χρεών, και όχι για την αναβάθμιση των υποδομών της υπηρεσίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024