Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΈρευνα για τη Γερμανική τουριστική αγορά

Έρευνα για τη Γερμανική τουριστική αγορά

«Ξενοδοχειακές Υπηρεσίες στη Μεσόγειο: Φθηνά και ακριβά ξενοδοχεία, Μύθος & Πραγματικότητες», είναι ο τίτλος έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το επιτελείο του περιοδικού «Χρήμα & Τουρισμός» στο σύνολο σχεδόν των tour […]

«Ξενοδοχειακές Υπηρεσίες στη Μεσόγειο: Φθηνά και ακριβά ξενοδοχεία, Μύθος & Πραγματικότητες», είναι ο τίτλος έρευνας που πραγματοποιήθηκε<...> από το επιτελείο του περιοδικού «Χρήμα & Τουρισμός» στο σύνολο σχεδόν των tour operators που δραστηριοποιούνται στην γερμανική αγορά, σχετικά με τις τιμές των ξενοδοχείων των μεσογειακών χωρών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2005, στην διάρκεια της ημερίδας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην οποία τιμήθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής, τουριστικής και επιχειρηματικής ζωής, και τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Χώρα αναχώρησης: Γερμανία
Αεροδρόμιο αναχώρησης: Μόναχο
Περίοδος διακοπών: Πρώτη & δεύτερη εβδομάδα Ιουλίου
Σύγκριση και επιπλέον παραμονή χωρίς αεροπορικά εισιτήρια

Tour Operators: TUI, 1 & 2 FLY, Attika Reisen, Schauinsland, GTI, IST, Neckermann και Thomas Cook.

Η έρευνα αφορά: 14 χώρες & αυτόνομες περιοχές, 351 ξενοδοχεία,
702 τιμές.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

  • Τα ελληνικά ξενοδοχεία, από πλευράς τιμών βρίσκονται στο ακριβό κομμάτι της αγοράς.
  • Τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι οριακά φθηνότερα από τους μεγάλους δυτικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς.
  • Τα τουρκικά ξενοδοχεία δεν είναι πάμφθηνα, και μάλλον δεν είναι ούτε φθηνά. Σε αρκετές δε περιπτώσεις είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
  • Οι προορισμοί της βορείου Αφρικής είναι φθηνοί.
  • Από τις νέες χώρες των Βαλκανίων μόνο η Βουλγαρία έχει μπει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και έχει την δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις στην αγορά αυτή.
  • Η μεταχείριση που «επιφυλάσσει» ο τουρκικός τουρισμός στους τουρκικών συμφερόντων tour operators είναι προνομιακή, όπως προκύπτει από τα επίπεδα τιμών που προσφέρονται στους διάφορους ταξιδιωτικούς οργανισμούς.
  • Το all inclusive αποτελεί πλέον μια κυρίαρχη τάση.
  • Στην Τουρκία, τα resort hotels πέντε αστέρων που δεν είναι all inclusive, είναι πολύ λίγα.
  • Η Τυνησία αποτελεί έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό από πλευράς τιμών προορισμό.
  • Δεδομένων των διαφορετικών εισοδηματικών κατηγοριών τουριστών στους οποίους απευθύνονται οι tour operators, τα επίπεδα τιμών στα οποία βρίσκεται η κάθε χώρα δεν αλλάζουν. Παραδείγματος χάριν η Τυνησία βρίσκεται μεταξύ των δύο φθηνότερων προορισμών σε όλους τους καταλόγους.
  • Και στην ειδική κατηγορία των golfers τα συμπεράσματα είναι περίπου ίδια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν ιδιόκτητα γήπεδα γκολφ μέσα στις εγκαταστάσεις τους, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα τα «πάμφθηνα» τουρκικά ξενοδοχεία είναι μύθος. Επιπροσθέτως τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι σίγουρα στο ακριβό κομμάτι της αγοράς. Αυτό σε απλά σημαίνει ότι με τις διαφορές κόστους που υπάρχουν στην λειτουργία ενός ξενοδοχείου στις δύο χώρες, και με δεδομένες τις παρόμοιες τιμές, οι Τούρκοι ξενοδόχοι αποσβένουν τα ξενοδοχεία τους σε ελάχιστα χρόνια.

Ξενοδοχεία 5*

Στα πεντάστερα ξενοδοχεία, στον κατάλογο της TUI, την υψηλότερη τιμή στον μέσο όρο εμφανίζει η Πορτογαλία με 1.297 € και ακολουθεί «από κοντά» η Τουρκία με 1.229 €. Αμέσως μετά βρίσκεται η Ελλάδα με 972 € και ακολουθεί η Ισπανία με 904 €. Φθηνότερος προορισμός με 709 € η Αίγυπτος. Σημειώνεται ότι στα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας ο tour operator GTI που είναι τουρκικών συμφερόντων δίνει τιμή 902 € και τα συμπεράσματα είναι «εύγλωττα». Ο tour operator 1 2 FLY δεν διαθέτει καθόλου ξενοδοχεία πέντε αστέρων, παρά μόνο στην Κύπρο με μέση τιμή 792 €. Ο ATTIKA REISEN, ο εξαιρετικός αυτός Έλληνας σπεσιαλίστας έχει μέσο όρο τιμής για την Ελλάδα 966 € και είναι οριακά φθηνότερος μόνο από την TUI. Αντίθετα ο Τούρκος «ομόλογός» του GTI είναι φθηνότερος από την TUI κατά 20% περίπου. Οι ITS, THOMAS COOK και NECKERMANΝ στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, είναι αρκετά φθηνότεροι από την TUI, με φθηνότερο όλων για την Ελλάδα τον ITS. Σε απόλυτα μεγέθη, ο ITS προσφέρει την υψηλότερη τιμή στην Κύπρο με 925 €, και ακολουθούν η Ισπανία με 848 και η Ελλάδα με 808. Φθηνότερη χώρα είναι η Τυνησία με 543 €. Στον NECKERMANΝ ακριβότερη τιμή υπάρχει στην Ισπανία με 880 € και ακολουθεί η Κύπρος με 871 € και έπεται η Ελλάδα με 842 €. Τέλος, στον THOMAS COOK τα «σκήπτρα» κρατά η Πορτογαλία με 1.101 € και ακολουθούν η Κύπρος με 1.022 €, η Ελλάδα με 900 € και η Ισπανία με 882 €. Φθηνότερη χώρα είναι η Τουρκία με 727 €.

Όσον αφορά την παράταση της διαμονής, κατά μία εβδομάδα, η τιμή της οποίας είναι «καθαρή» (χωρίς αεροπορικά εισιτήρια) και ως εκ τούτου πιο συγκρίσιμη η εικόνα είναι πανομοιότυπη με τις αρχικές τιμές.

Ξενοδοχεία 4* & 4*+

Στα τετράστερα ξενοδοχεία δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά σε βάρος της χώρας μας. Στον κατάλογο της TUI η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη προσφέροντας τιμή 767 €, έναντι 838 της Πορτογαλίας και 825 της Κύπρου. Η Ισπανία είναι φθηνότερη από την Ελλάδα, προσφέροντας τιμή 722 €, ενώ φθηνότερη χώρα είναι πάλι η Τυνησία με 554 € και ακολουθεί η Βουλγαρία με 589 €. Στον κατάλογο του 1 2 FLY η εικόνα είναι ακριβώς ίδια όσον αφορά τις ακριβές τιμές (Πορτογαλία, Κύπρος, Ελλάδα), ενώ πιο φθηνή εμφανίζεται η Βουλγαρία. O ΑΤΤΙΚΑ REISEN στην κατηγορία αυτή εμφανίζεται όσον αφορά την Ελλάδα εξαιρετικά ανταγωνιστικός, προσφέροντας την φθηνότερη τιμή μετά τον ITS. Στον κατάλογο αυτό ακριβότερος προορισμός εμφανίζεται η Κύπρος με 768 €, και ακολουθούν με 740 € η Κύπρος, με 700 € η Ελλάδα, ενώ φθηνότερη χώρα εμφανίζεται με 534 € η Τυνησία. Στον κατάλογο του NECKERMANN πιο ακριβός προορισμός είναι η Κύπρος με 873 € και ακολουθούν η Πορτογαλία με 806 € και η Ελλάδα με 759 €. Φθηνότερη χώρα εμφανίζεται πάλι η Τυνησία με 458 €. Τέλος, στον κατάλογο του THOMAS COOK ακριβότερος –μακράν- προορισμός εμφανίζεται η Πορτογαλία με 981 € και ακολουθούν η Κύπρος με 878 €, η Ισπανία με 776 €, η Αίγυπτος με 759€ και η Ελλάδα με 751 €. Φθηνότερη εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η Τυνησία με 534 €, όταν η επόμενη φθηνότερη τιμή είναι 609 €.
Στα αξιοπερίεργα της κατηγορίας αυτής είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται δυσανάλογα ακριβή στην επιπλέον εβδομάδα διαμονής, σε σχέση με την βασική τιμή.

Ξενοδοχεία all inclusive

Τα ξενοδοχεία all inclusive φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ασκούν μια ξεχωριστή «γοητεία» στους Ευρωπαίους τουρίστες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία αποτελούν την κυρίαρχη τάση του τουρισμού, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πέντε αστέρων και αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία στο σύνολο των πεντάστερων ξενοδοχείων της γείτονος χώρας.

Στον κατάλογο της TUI την ακριβότερη τιμή εμφανίζει το Μαρόκο με 1.028 € και ακολουθούν η Πορτογαλία με 924 €, η Τουρκική Ριβιέρα (σ.σ. όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους καταλόγους) με 917 €, και η Κύπρος με 910 €. Η Ελλάδα εμφανίζει μέση τιμή 872 €, ενώ φθηνότερη τιμή εμφανίζει η Βουλγαρία με 692 € και ακολουθεί η Τυνησία με 708 €. Εξαιρετικά ανταγωνιστική εμφανίζεται και η Ισπανία με 791 €. Στην έξτρα εβδομάδα η Ελλάδα εμφανίζεται ξανά αδικαιολόγητα «ακριβή».

Στον κατάλογο του 1 2 FLY πιο ανταγωνιστικός προορισμός με 604 € είναι η Τυνησία και ακολουθεί η Βουλγαρία με 631 € . Αντίθετα πιο ακριβός προορισμός με 870 € είναι ξανά η Πορτογαλία.

Στα all inclusive ο κατάλογος του ATTIKA REISEN σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ίσως γιατί δεν του προσφέρονται ανταγωνιστικές τιμές. Συγκεκριμένα για την Κρήτη η TUI δίνει 895€, ο 1 2 FLY 725 €, ο ATTIKA 882 €, ο scauinsland 768 €, o ITS 745 €, ο NECKERMANN 831 € και ο THOMAS COOK 862 €.

Στον κατάλογο του SCHAUINSLAND η ακριβότερη τιμή δίνεται από από την Κύπρο με 844 € και ακολουθούν η Ελλάδα με 806 € και η Τουρκία με 804 €. Φθηνότερη εμφανίζεται η Τυνησία για μια ακόμη φορά με 639 €. Αξίζει να σημειωθεί ότι την φθηνότερη τιμή σε τουρκικό all inclusive δίνει ο Τούρκος σπεσιαλίστας με 636 €.

Στον κατάλογο του ITS την ακριβότερη τιμή δίνει η Ισπανία με 828 €, ακολουθεί η Κύπρος με 804 € και έπεται η Ελλάδα με 766 €. Φθηνότερη για μια ακόμη φορά εμφανίζεται η Τυνησία με 626 €.

Στον κατάλογο του NECKERMAN προηγείται με 940 € η Πορτογαλία και ακολουθεί η Κύπρος με 884 € και η Ισπανία με 816 €. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, ενώ φθηνότερη χώρα είναι η Τυνησία με 566 € και ακολουθεί το Μαρόκο με 572 €.

Τέλος, στον κατάλογο του THOMAS COOK ακριβότερη χώρα είναι η Πορτογαλία με 1.090 € και ακολουθεί η Κύπρος με 883 €. Φθηνότερη είναι η Τυνησία με 614 €.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην έξτρα εβδομάδα.

Ξενοδοχεία και Γκολφ

Όμως και στο γκολφ, όπου είμαστε κυριολεκτικά οι φτωχοί συγγενείς, είμαστε μάλλον ακριβοί, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα. Η Τουρκική Ριβιέρα προσφέρει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή με 749 €, όταν η Ελλάδα προσφέρει 944 € και η Ισπανία 979 €. Σημειώνεται ότι στις δύο ανταγωνίστριες χώρες λειτουργούν εκατοντάδες γήπεδα γκολφ, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024