Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΈντονες διαφωνίες για επιπτώσεις στον τουρισμό μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Έντονες διαφωνίες για επιπτώσεις στον τουρισμό μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

“Ολόκληρη η επικράτεια, όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τμήμα πλέον του ευρωπαϊκού εδάφους. Οι πολίτες της Ευρώπης με βάση τις αρχές που ισχύουν στην ΕΕ διακινούνται ελεύθερα σε όλο το έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ…

“Ολόκληρη η επικράτεια, όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τμήμα πλέον του ευρωπαϊκού<...> εδάφους. Οι πολίτες της Ευρώπης με βάση τις αρχές που ισχύουν στην ΕΕ διακινούνται ελεύθερα σε όλο το έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ. Τούτο ασφαλώς θα ισχύσει και στη δική μας περίπτωση. Οι λεπτομέρειες των διευθετήσεων συζητούνται ακόμη με την ΕΕ. Όμως η αρχή είναι αυτή”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν, πρόσθεσε και υπενθύμισε δήλωση του Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι δεν υπάρχει πρόθεση παράκαμψης της κυπριακής κυβέρνησης και των εύλογων ανησυχιών της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Έτσι ενόψει των διατάξεων του νέου κανονισμού θα γίνουν οι επιμέρους λεπτομερειακές διευθετήσεις”, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής της στάσης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της διακίνησης των εποίκων, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. “Το θέμα της διακίνησης των εποίκων εξακολουθεί να διέπεται από τις προηγούμενες διευθετήσεις και νομίζω ότι συμφωνεί απολύτως και η ΕΕ. Αλλως θα ήταν χώρος διοχέτευσης μη Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρώπη υπό τη μορφή μεταναστών. Αρα και εμείς υποχρεούμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση κύματος μεταναστών παρανόμως προς την ΕΕ”, ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

Το θέμα της επίπτωσης στον τουρισμό μετά την εξαγγελία πολιτικής ελεύθερης διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο, υπήρξε πρωτοσέλιδο πολλών Κυπριακών εφημερίδων. Επίσης, σχετικά με το ίδιο θέμα δημιουργήθηκε έντονη διαφωνία μεταξύ του ΔΗΣΥ και του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος δήλωσε ότι “Οι κατεχόμενες περιοχές, που διαθέτουν 10 χιλιάδες κλίνες δεν είναι ανταγωνιστικός προορισμός, σημειώνοντας ότι ανταγωνιστικοί προορισμοί για την Κύπρο είναι γειτονικές χώρες με μεγαλύτερη υποδομή”. Απέρριψε επίσης της θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους ελληνοκύπριους να διαμένουν σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ γνώριζε πως μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές στα ξενοδοχεία των ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, δεν είπε τίποτα. Επίσης, κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να στηρίξουν τον τουρισμό για το καλό όλων.

Επίσης, ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες θα επισκέπτονται την Κύπρο μόνο με την επίδειξη της ταυτότητάς τους και πρόσθεσε ότι για να μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, εάν το επιθυμούν, δεν θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος διαβατηρίων από τις κατοχικές αρχές. Βέβαια, όπως παρατηρούν κυπριακές εφημερίδες, οι τουρίστες, που θα εισέρχονται στο νησί από τα νόμιμα αεροδρόμια και λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχουν το δικαίωμα να διαμένουν στα κατεχόμενα. Λόγω χαμηλότερων τιμών, αλλά και του γεγονότος ότι η περιοχή της Κερύνειας είναι αναμφισβήτητα η πιο όμορφη περιοχή της Κύπρου, το ενδεχόμενο πολλοί τουρίστες να προτιμήσουν το κατεχόμενο τμήμα για διακοπές είναι υπαρκτό.

Το γεγονός αυτό αναγνώρισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος παραδέχθηκε πως είναι ένα πρόβλημα, που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024