Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚαμποτάζ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα να τηρούν τους κανόνες

Καμποτάζ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα να τηρούν τους κανόνες

Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε να προσφύγει η Επιτροπή κατά της Πορτογαλίας, αλλά και να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, διότι δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις…

Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε να προσφύγει η Επιτροπή κατά της Πορτογαλίας, αλλά και να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη<...>στην Ελλάδα, διότι δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές (καμποτάζ).

Με τον κανονισμό που δεν τηρείται, εφαρμόζεται η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στο εσωτερικό των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, τα κράτη μέλη οφείλουν, κατ` αρχήν, να επιτρέψουν στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην συγκεκριμένη αγορά. Παρεκκλίσεις από τη γενική αυτή αρχή επιτρέπονται μόνον εφόσον είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί ότι, λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων, ο συσχετισμός δυνάμεων στη αγορά, και μόνο, δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ε.Ε. θεωρεί ότι το κράτος υπήγαγε το σύνολο σχεδόν του οικείου δικτύου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών σε υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να καταδείξει την πραγματική αναγκαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας ανά γραμμή. Η Επιτροπή θεωρεί, επίσης, ότι οι ελληνικές κανονιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά στα πληρώματα και την εσωτερική οργάνωση των πλοίων μπορούν να παρεμβάλουν δυσανάλογα εμπόδια στην ελευθερία που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες.

Η νομοθεσία της Πορτογαλίας, από την άλλη, υπάγει όλες τις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τα νησιά στο καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, περιορίζοντας την εν λόγω συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση στις επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τις αποφάσεις της δημόσιας αρχής ή τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας που η τελευταία συνάπτει με τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να δικαιολογεί αυτή την εξαίρεση από την αρχή που διατυπώνεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ε.Ε..

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024