Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΜνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό
Ομιλία του Α. Σπηλιωτόπουλου σε ημερίδα της "Απογευματινής"

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό

“Η Ελλάδα και η Γαλλία, ως χώρες της ίδιας μεσογειακής γειτονιάς, έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον και όφελος σε ζητήματα διαχείρισης του τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Η γαλλική αγορά, ως μια ώριμη αγορά, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός…

“Η Ελλάδα και η Γαλλία, ως χώρες της ίδιας μεσογειακής γειτονιάς, έχουν αμοιβαίο<...> ενδιαφέρον και όφελος σε ζητήματα διαχείρισης του τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Η γαλλική αγορά, ως μια ώριμη αγορά, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, `Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε ημερίδα της εφημερίδας “Απογευματινή”, με θέμα “Οι ελληνογαλλικές σχέσεις από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας”.

“Το εμπόριο, οι μετακινήσεις και ο περιηγητισμός του 18ου και του 19ου αιώνα ως η πορεία του δυτικού κόσμου προς τους αρχαίους πολιτισμούς αποτελεί ουσιαστικά την πρώιμη μορφή αυτού που ονομάζεται, σήμερα, ως σύγχρονος τουρισμός. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η λέξη τουρισμός (ή περιηγητισμός) προήλθε από τη Γαλλική λέξη “tour”, που σημαίνει “γυρίζω”. Μπορεί η σινική μελάνη και η υδατογραφία της εποχής του Ντυπρέ να αντικαθίσταται στη σύγχρονη εποχή από τη φωτογραφική μηχανή, ωστόσο, η βάση της πολιτισμικής επαφής παραμένει αναλλοίωτη. Ίσως, τη θέση του Ουγκώ να πήρε η Μαργαρίτα Γιουσενάρ και του Ρεμπώ, η Ζακλίν ντε Ρομιλί, η κορυφαία αυτή Ελληνίδα διανοούμενη, την οποία είχα την πολύ μεγάλη τιμή, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, να συναντήσω στο Παρίσι. Διότι, ο τουρισμός αποτελεί κτήμα εκείνου του Πολιτισμού που αποπνέει ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν χώρες με πλούσια ιστορία, όπως είναι η Ελλάδα και η Γαλλία. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένας ψυχρός υπολογισμός αφίξεων και εσόδων, αλλά ένας τομέας γύρω από τον οποίο σφυρηλατούνται σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, ο καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον γαλλικό λαό που μοιράζονται, ήδη, πάρα πολλά σε πολιτικό, πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

“Η Ελλάδα και η Γαλλία, ως χώρες της ίδιας μεσογειακής γειτονιάς, έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον και όφελος σε ζητήματα διαχείρισης του τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Η γαλλική αγορά, ως μια ώριμη αγορά, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Είναι μια αγορά που γοητεύεται από τον ήλιο και την θάλασσα, αλλά που, εκτός από αυτό, δείχνει προτίμηση και για άλλες μορφές Τουρισμού, μορφές που, ήδη, έχουμε εντάξει στο τουριστικό μας μοντέλο, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, ο ιαματικός και γαστρονομικός τουρισμός, ο τουρισμός πολυτελείας. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Γάλλων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια. Η Γαλλία, ως η πρώτη τουριστική χώρα του κόσμου, έχει αναπτύξει πάρα πολύ και τον εσωτερικό της τουρισμό με έναν σημαντικό αριθμό Γάλλων να προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο προορισμό μέσα στη Γαλλία παρά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει ως αποτέλεσμα έναν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των προορισμών που στοχεύουν στη γαλλική αγορά και οι οποίοι μάλιστα ολοένα και αυξάνονται. Σε αυτόν τον αδυσώπητο, ομολογουμένως, ανταγωνισμό η Ελλάδα δέχεται τα τελευταία χρόνια, σε ετήσια βάση, 700.000-750.000 Γάλλους επισκέπτες, κατέχοντας τη δέκατη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών. Ο άμεσος στόχος μας είναι να φτάσουμε τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών από τη Γαλλία το 2010, κάτι που θεωρούμε πως μπορούμε να το πετύχουμε παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Αν αυτό επιτευχθεί, θα έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την Ελλάδα στην όγδοη θέση των προορισμών που επιλέγουν οι Γάλλοι, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Από κει και έπειτα, μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε αυτόν τον αριθμό και να προσελκύσουμε από τη Γαλλία όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, με άλλα λόγια, επισκέπτες ποιότητας. Παρά το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο χωρών για τον τομέα του τουρισμού, μέχρι πρότινος απουσίαζε ένα μνημόνιο ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε από κοινού με το Γάλλο ομόλογό μου ότι θα πρέπει να συμπληρώσουμε άμεσα αυτό το κενό, δρομολογώντας τη δημιουργία ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς του τουρισμού. Ενδεικτικά, θα σας έλεγα ότι το Μνημόνιο στοχεύει στα εξής:

  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων, καθώς και των εταιρειών και των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες από τρίτες χώρες.
  • Προώθηση του τουρισμού μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, διαφήμισης και προωθητικού υλικού.
  • Δέσμευση για από κοινού συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, συνέδρια και τουριστικά fora, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία τους στον τουρισμό.
  • Προώθηση των τουριστικών επενδύσεων. Γι`αυτό το λόγο, οι χώρες θα προωθούν άμεσα τις αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία, στους τομείς των κινήτρων για επενδύσεις και παράλληλα θα δίνουν πληροφορίες και για τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση του πολιτιστικού, αστικού και ιαματικού τουρισμού, καθώς και για την προβολή των δρόμων του κρασιού, της γαστρονομίας και του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
  • Ανταλλαγή πληροφοριών και μελετών που αφορούν στατιστικές και έρευνες για την ενίσχυση του τουρισμού, εξέταση των πιθανών τρόπων συνεργασίας στην ανταλλαγή εκπαιδευόμενων σε τουριστικά επαγγέλματα και ξεναγών, καθώς και φοιτητών τουριστικών σχολών.
  • Στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η συνεργασία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των τουριστικών θεμάτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το κυριότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο ουσιαστικής συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, το οποίο θα μας επιτρέψει να υπάρχει μία διαρκής γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, έτσι ώστε ζητήματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών να τα αντιμετωπίζουμε από κοινού προς αμοιβαίο όφελος και συμφέρον. Σε αναμονή της δημιουργίας του νέου διεθνούς οργάνου που θα προωθεί τις κοινές επιδιώξεις της Ε.Ε και των Μεσογειακών Χωρών είναι πρόδηλο, ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και πάλι την αιχμή του δόρατος για την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.

    Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συνιστούν, τελικά, δύο συμπληρωματικές πραγματικότητες ως προς τον πολιτισμικό πυρήνα τους, δηλαδή, την οικοδόμηση της εθνικής τους οντότητας. Η πολιτισμική έλξη -από τα φιλοσοφικά ρεύματα ως τα καταναλωτικά προϊόντα και τον τουρισμό- αποτελεί απλή συνέπεια της δομικής αυτής εγγύτητας. Οι σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Γαλλίας βασίζονται στην ελεύθερη επιλογή των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό, οι εκάστοτε προσεγγίσεις είναι ειλικρινείς και γνήσιες και δεν δημιουργούν αμφιθυμίες. Και είναι βέβαιο ότι η ισχυρή και αμοιβαία πολιτισμική έλξη παράγει συνειδητά πολιτικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες.

  • Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
    Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

    16/05/2024
    15/05/2024
    14/05/2024
    13/05/2024
    10/05/2024
    09/05/2024